Store forskelle i fattigdom blandt børn i EU
Arbejdsløshed er den førende årsag til børnefattigdom i EU, og omkring 10 procent af alle europæiske børn vokser op med forældre uden job, viser en undersøgelse.

Danmark er et af de europæiske lande, der tackler børnefattigdom bedst, viser en ny rapport.

Danmark er et af de europæiske lande, der tackler børnefattigdom bedst, viser en ny rapport.

Rapporten deler landene ind i forskellige grupper, alt efter hvordan de tackler børnefattigdom, og i A-gruppen finder vi Danmark, Sverige, Finland, Frankrig, Cypern, Holland, Østrig og Slovenien.

Ifølge rapporten er der tre hovedgrunde til at disse lande tackler børnefattigdom bedst - høj arbejdsdeltagelse blandt forældre, lille sandsynlighed for at kunne blive fattig i arbejde, og effektive offentlige støtteordninger.

Rapporten fremhæver de nordiske lande som generøse med barselsorlov og andre børne- og forældreydelser, som gør det lettere for begge forældre at forblive på arbejdsmarkedet.

Cypern er med i denne gruppe, til trods for at de ikke har særlig gode støtteordninger, men uformelle ordninger mellem familiemedlemmer og naboer gør at cypriotiske mødre alligevel kan arbejde mens børnene er små.

Aleneforældre uden job

I B-gruppen finder vi Belgien, Tyskland, Tjekkiet, Estland, Irland, Ungarn, Slovakiet og Storbritannien. I de fleste af disse lande er der en tydelig sammenhæng mellem børnefattigdom, og det at bo sammen med blot én forælder.

Belgien, Estland, Irland og Storbritannien har en højere andel af aleneforældre end EU-gennemsnittet, og sandsynligheden for at de arbejder, er under gennemsnittet.

Irland og Storbritannien fremhæves som lande med både dyre og dårlige børnehaveordninger.

I C-gruppen finder vi Letland og Litauen, som gør det dårligt på alle punkter relateret til børnefattigdom, men ikke lige så dårligt som dem i D-gruppen, som består af Grækenland, Spanien, Italien, Portugal, Polen og Luxembourg.

Høj risiko

Landene i D-gruppen kendetegnes af, at der er høj risiko for børnefattigdom, selv i familier hvor mindst én af forældrene arbejder. I disse lande er der ikke kun mange fattige børn, men de er også meget fattige.

I Polen er der stor chance for børnefattigdom, selv i familier hvor begge forældre arbejder, mens børn i Luxembourg er specielt udsat hvis de har en enlig forælder som arbejder.

Børn har som regel højere risiko for at være fattige end den øvrige befolkning, og forskellen mellem børn og voksne er allerstørst i Ungarn og Tjekkiet.

I Danmark, Tyskland, Estland, Cypern, Slovenien og Finland er risikoen for at blive fattig som barn derimod mindre end den er for voksne.

Data fra flere undersøgelser

Konklusionerne er baseret på data fra en række forskellige undersøgelser, blandt andet 'European Union Statistics on Income and Living Conditions' (EU-SILC), som gennemføres hvert år af alle medlemslandenes statistiske bureauer, og 'European Labour Force Survey' (LFS).

Den seneste rapport bygger på tidligere arbejde udført i forbindelse med stort projekt om social inkludering i EU, og er udført af det ungarske forskningsinstitut TARKI i samarbejde med belgiske Applica.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.