Rapporten deler landene ind i forskellige grupper, alt efter hvordan de tackler børnefattigdom, og i A-gruppen finder vi Danmark, Sverige, Finland, Frankrig, Cypern, Holland, Østrig og Slovenien.
Ifølge rapporten er der tre hovedgrunde til at disse lande tackler børnefattigdom bedst – høj arbejdsdeltagelse blandt forældre, lille sandsynlighed for at kunne blive fattig i arbejde, og effektive offentlige støtteordninger.
Rapporten fremhæver de nordiske lande som generøse med barselsorlov og andre børne- og forældreydelser, som gør det lettere for begge forældre at forblive på arbejdsmarkedet.
Cypern er med i denne gruppe, til trods for at de ikke har særlig gode støtteordninger, men uformelle ordninger mellem familiemedlemmer og naboer gør at cypriotiske mødre alligevel kan arbejde mens børnene er små.
Aleneforældre uden job
I B-gruppen finder vi Belgien, Tyskland, Tjekkiet, Estland, Irland, Ungarn, Slovakiet og Storbritannien. I de fleste af disse lande er der en tydelig sammenhæng mellem børnefattigdom, og det at bo sammen med blot én forælder.
Belgien, Estland, Irland og Storbritannien har en højere andel af aleneforældre end EU-gennemsnittet, og sandsynligheden for at de arbejder, er under gennemsnittet.
Irland og Storbritannien fremhæves som lande med både dyre og dårlige børnehaveordninger.
I C-gruppen finder vi Letland og Litauen, som gør det dårligt på alle punkter relateret til børnefattigdom, men ikke lige så dårligt som dem i D-gruppen, som består af Grækenland, Spanien, Italien, Portugal, Polen og Luxembourg.
Høj risiko
Landene i D-gruppen kendetegnes af, at der er høj risiko for børnefattigdom, selv i familier hvor mindst én af forældrene arbejder. I disse lande er der ikke kun mange fattige børn, men de er også meget fattige.
I Polen er der stor chance for børnefattigdom, selv i familier hvor begge forældre arbejder, mens børn i Luxembourg er specielt udsat hvis de har en enlig forælder som arbejder.
Børn har som regel højere risiko for at være fattige end den øvrige befolkning, og forskellen mellem børn og voksne er allerstørst i Ungarn og Tjekkiet.
I Danmark, Tyskland, Estland, Cypern, Slovenien og Finland er risikoen for at blive fattig som barn derimod mindre end den er for voksne.
Data fra flere undersøgelser
Konklusionerne er baseret på data fra en række forskellige undersøgelser, blandt andet ‘European Union Statistics on Income and Living Conditions’ (EU-SILC), som gennemføres hvert år af alle medlemslandenes statistiske bureauer, og ‘European Labour Force Survey’ (LFS).
Den seneste rapport bygger på tidligere arbejde udført i forbindelse med stort projekt om social inkludering i EU, og er udført af det ungarske forskningsinstitut TARKI i samarbejde med belgiske Applica.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov