En længe ventet rapport er udkommet, hvor resultaterne fra et omfattende britisk forsøg med fire-dages arbejdsuger er præsenteret.
Du kan læse om forsøget i en anden artikel på Videnskab.dk.
Resultaterne er overvejende positive:
61 virksomheder og omkring 2.900 medarbejdere forpligtede sig i forsøget til at skære en dag ud af arbejdsugen, hvilket førte til mindre stress, mindre sygefravær og færre opsigelser.
Samtidig er den gennemsnitlige omsætning så godt som uændret, og virksomhederne »vedligeholdt produktiviteten,« beskriver en pressemeddelelse fra Cambridge Universitet.
Men den nye, lovende rapport skal tages med et stort gran salt, lyder det nu på de sociale medier.
Her bliver rapporten kritiseret af Jeppe Druedahl, økonom og lektor på Økonomisk Institut ved Københavns Universitet, for at have »mange svagheder«:
I opslaget på Twitter påpeger Jeppe Druedahl blandt andet »metodiske problemer« ved, at deltagelse er selvvalgt, såvel som at dataen fra virksomhederne er selvrapporteret.
»Hvis man gerne vil se, hvordan virkningen af en fire-dages afbejdsuge ser ud i alle mulige virksomheder, så duer det ikke, hvis man kun har dem med, der melder sig frivilligt,« uddyber Jeppe Druedahl til Videnskab.dk.
»Dertil er forsøget igangsat af en kampagne, der arbejder for en kortere arbejdsuge. Det kan muligvis påvirke dem, der skal svare på undersøgelsen, til at svare mere positivt, fordi de gerne vil bekræfte hypotesen,« siger han.
»Vi ved det selvfølgelig ikke, men der er en fare for det.«
Problemer med opgørelse af indtægter?
Lektoren påpeger derudover manglen på en kontrolgruppe – det vil sige lignende virksomheder og medarbejdere, der ikke bliver udsat for forsøget, og som på den måde kan bruges som sammenligningsgrundlag.
»Samtidig varierer indtægter meget, og det giver slet ikke mening at måle indtægt på så kort sigt,« fortsætter Jeppe Druedahl med henvisning til, at rapporten konkluderer, at indtægterne ikke faldt i den pågældende periode.
»Jeg vil også gerne stille spørgsmål ved, hvilke firmaer der gerne vil gå med til at sætte deres medarbejdere ned i tid og stadig betale det samme. Det bliver jeg nødt til at vide mere om, før jeg skal tro på, at fire-dages arbejdsuger virker, som det er præsenteret i rapporten,« siger Jeppe Druedahl og understreger:
»Jeg er meget skeptisk over for resultaterne, og jeg synes ikke, det kan bruges som input til debatten om fire-dages arbejdsuger.«
\ Læs mere
Sociolog: Rapporten lægger grund for videre forskning
Anna Ilsøe, sociolog, lektor og forsker i fleksibel arbejdstid på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet, er enig i, at rapporten ikke kan bruges til at sige noget om, hvordan en fire-dages arbejdsuge vil se ud i en større sammenhæng.
Men de lovende resultater kan og skal heller ikke oversættes én-til-én til eksempelvis det danske arbejdsmarked, fortæller hun til Videnskab.dk efter at have læst rapporten.
\ Studiet kort
Forsøget varede i seks måneder, og de deltagende virksomheder fik derudover to måneders forberedelse med workshops, coaching og råd fra virksomheder, der allerede havde erfaring med kortere arbejdsuger.
Selvom de deltagende virksomheder ifølge en pressemeddelelse forpligtede sig på at nedsætte arbejdstiden med 20 procent, var den nedsætte arbejdstid i praksis mindre end det. I gennemsnit nedsatte virksomhederne den samlede arbejdstid fra 38 til 34 timer, står der i rapporten.
Der var ikke en fastlagt formel for, hvordan medarbejderne skulle skemalægge den ekstra fridag. De fleste valgte at holde fri fredag, andre var fleksible, mens andre igen holdt flere halve dage.
Rapporten beskriver, at medarbejdere såvel som lederes respons på den kortere arbejdsuge generelt var positiv. Langt de fleste valgte at fortsætte med de kortere uger efter forsøget var endt.
»Fire-dages arbejdsuger er et nyt fænomen, som vi kun har meget lidt data på. Rapporten her har til formål at lægge de første byggesten for videre forskning,« siger Anna Ilsøe.
Hun fortæller, at der her er tale om et såkaldt eksplorativt studie, der har til formål at danne grobund for hypoteser til videre studier og bedre kvalificerede forskningsspørgsmål, casestudier eller andet forskning, der kan gøre os klogere på dette felt.
Rapporter som disse er gængse i sociologisk forskning, tilføjer Anna Ilsøe.
»Det er et første spadestik i forskning af dette felt, men det betyder også, at man ikke kan generalisere ud fra det,« siger hun.
Blandt andet kan man ikke direkte oversætte resultaterne til danske virksomheder, fordi forsøget foregår i England, hvor arbejdsmarkedet er markant anderledes end her hjemme, uddyber Anna Ilsøe.
Dertil rummer forsøget også en overvægt i forhold til, at det i høj grad er ansatte med kontorarbejde, der deltager i forsøget, og som formentlig allerede har betydelig erfaring med fleksible arbejdstider sammenlignet med mange andre brancher, hvilket kan påvirke resultatet.
»Det er svært at oversætte resultaterne her til eksempelvis ansatte i landbrug og byggeri,« konstaterer Anna Ilsøe.
Ser frem til dansk forsøg
Hun tilføjer dog, at det ikke er unormalt i sociologiske studier som disse, at der ikke er en kontrolgruppe, ligesom det ikke er mærkværdigt, at eksplorative studier bygger på frivillig deltagelse.
»Det ville selvfølgelig være bedst, hvis vi havde et stort datasæt fra mange forskellige firmaer med lang erfaring med fire-dages arbejdsuger. Men spørgsmålet er, om man i denne fase, hvor det er så nyt, kan gøre det væsentligt anderledes, end forskerne har gjort her,« siger hun.
Anna Ilsøe fortæller, at hun ser frem til resultaterne fra et dansk forsøg, som blandt andre Agnete Meldgaard Hansen, lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet, står bag.
»Det bliver spændende at se, hvad de første erfaringer har været i en dansk kontekst. Det vil give et væsentligt fingerpeg om, hvordan fremtidige studier af fænomenet skal designes – ikke mindst i forhold til at afdække potentielle udfordringer ved fire-dages arbejdsuger.«
Videnskab.dk talte med netop Agnete Meldgaard Hansen i første artikel om den nye rapport.
Den kan du læse her: 4-dages arbejdsuge sænker stress, mens produktiviteten bevares, viser nyt studie.