Kvinder genkender ansigter bedst – undtaget på Transformers

Annonce:

Alle tidligere videnskabelige studier viser enten, at kvinder genkender ansigter bedre end mænd – eller at der ikke er nogen forskel.

Men i et nyt studie, er det lykkedes at finde ét slags ansigt, som mænd er bedre til at genkende end kvinder. Nemlig ansigtet på Transformers-legetøj. Det skriver news.vanderbilt.edu i en pressemeddelelse.

»Det tidligere arbejde tyder på, at kvinder enten er arveligt bedre til at genkende ansigter end mænd, eller at der ikke er nogen forskel. Men vi mener, at erfaringer spiller en stor rolle, når det kommer til ansigtsgenkendelse, så vi forsøgte at finde en måde, vi kunne teste vores hypotese i forhold til kønsforskellen,« siger Isabel Gauthier, der er professor i psykologi ved Vanderbilt University i Tennessee i USA, i pressemeddelelsen.

Derfor satte forskerne forsøgspersoner af begge køn til at identificere ansigter på legetøj, som de legede med som små.

Forskernes intuition var, at mænd havde leget mere med Transformers end Barbie-dukker, og det fik de bekræftet gennem spørgskemaundersøgelser.

»Så kvinderne havde meget mere erfaring med at genkende ansigter på Barbie-dukker end på Transformers. Den forskel i erfaring var lige, hvad vi ledte efter,« siger Gauthier i pressemeddelelsen.

Herefter satte de 161 mænd og 134 kvinder til at genkende ansigter på mænd, kvinder, Transformers og Barbie-dukker, og som kontrolkategori havde de forskellige biler.

Annonce:

Hver deltager fik præsenteret seks billeder, de skulle kigge på. Bagefter skulle de kigge på tre forskellige billeder ad flere omgange – hvoraf ét af billederne havde et af de samme ansigter fra de seks første billeder, og de to andre havde nye ansigter.

Her skulle de så sige, hvilket af ansigterne, de havde set før blandt de seks første billeder.

Det viste sig, at grupperne var lige gode til at genkende menneskelige ansigter, mens kvinderne var lidt bedre til at genkende Barbie-dukker, og mændene lidt bedre til at genkende Transformers.

»Det er altså tydeligt, at de ansigter, du oplever som barn, efterlader et spor i din voksne hukommelse. Det er usandsynligt, at effekten kun er begrænset til det her specifikke legetøj‚« siger Gauthier i Pressemeddelelsen.

Studiet er netop udgivet i tidsskriftet Vision Research.

LÆS OGSÅ: Dine ansigtstræk afslører, hvor troværdig du er

LÆS OGSÅ: Hvepse genkender hinandens ansigter

Annonce:

ams

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts