Filosofi er også videnskab
Filosofien beskæftiger sig med alle videnskabelige områder. En ny blog på videnskab.dk tager livtag med de filosofiske spørgsmål, der følger i hælene på såvel virkeligheden som videnskaben.

Filosofien får nyt ansigt på videnskab.dk i form en en ny blog om både store og små filofosfiske udfordringer. Her et af de gamle fjæs: Sokrates, der regnes for grundlæggeren af filosofi som disciplin og videnskab. (Buste af Domenico Anderson)

Filosofien får nyt ansigt på videnskab.dk i form en en ny blog om både store og små filofosfiske udfordringer. Her et af de gamle fjæs: Sokrates, der regnes for grundlæggeren af filosofi som disciplin og videnskab. (Buste af Domenico Anderson)

»Man skal tænke stringent og følge grundlæggende regler som i alle andre videnskaber. Sådan er det også i filosofien, ligesom det er det er i for eksempel fysikkens verden. Men det er lettere at opstille objektive forsøg i fysik, end det er i filosofi.«

Det siger Jakob Rachmanski, der selv har en fod i begge lejre med en kandidatgrad i filosofi og fysik fra Københavns Universitet, og som dertil har en baggrund som formidler. Han brænder efter at få betragtningerne ud, og det får han fremover mulighed for på videnskab.dk i Filosofibloggen.

Han er af den holdning, at komplicerede diskussioner fortjener og er bedst tjent med at blive sat ind en sammenhæng - helst den rette. På videnskab.dk vil han se på både aktuelle og eviggyldige spørgsmål gennem filosofiske briller og udlægge teksten derefter.

Og ligesom forskere indenfor filosofi beskæftiger sig med stort set alle fagområder, vil Jakob Rachmanski hælde alskens emner ned i sin filosofisk-videnskabelige tragt.

Tungen lige i munden

Emnerne kan eksempelvis have etisk karakter, idet etikken er en af filosofiens kernediscipliner. Det kan være dilemmaer - om det er i orden at bryde loven for at hjælpe medmennesker. Eller om hvad man stiller op, når nogen bliver demokratisk valgt på at ville afskaffe demokratiet.

Fakta

LÆS OGSÅ

Filosofibloggen

Her skal Jakob Rachmanski gøre sig umage for at holde tungen lige i munden. For, som han siger, så kan det i filosofi være svært at holde sine egne præferencer udenfor de store spørgsmål.

Men det kommer han til at arbejde hårdt på. Men hjælp fra og referencer til tænkere gennem tiden - fra Platon i antikken til oplysningsfilosoffer som Immanuel Kant og videre til nutidige filosoffer som amerikaneren James Rachels.

Bred baggrund

Selv lægger Jakob Rachmanski vægt på, at filosofi er en brobyggende og perspektiverende disciplin. Et redskab til at forstå andre fagområder lidt bedre.

Han har en bred formidlerbaggrund som spænder fra Kristeligt Dagblad, hvor han bestyrede debatten på kristendom.dk, til skribentvirksomhed på månedsmagasinet Psykologi, og fra arbejde som virksomhedskonsulent til at være knyttet an til European Institute for Risk Management.

I sit første blogindlæg på videnskab.dk slår Jakob Rachmanski ned på et grundlæggende etisk dilemma: Står ens samvittighed over den gældende lovgivning? Afsættet er situationen med de irakiske asylansøgere i Brorson-kirken. Det politiske aspekt sættes i parentes i den rene etiske diskussion, hvor der søges svar på, om moral er noget, der er op til en selv.

Filosofi er et moderfag

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk