Enevældige konger overvågede folket
Information har altid været afgørende for statsmagter. En ny ph.d.-afhandling afdækker sammenhængen mellem spionage og magtstrategier helt tilbage til de enevældige kongers tid.

Frederik d. 6 startede med en liberal trykkefrihed og håndhæver af brevhemmelighed, det ændrede sig markant med tiden. (Foto: Post- og Telemuseum)

Frederik d. 6 startede med en liberal trykkefrihed og håndhæver af brevhemmelighed, det ændrede sig markant med tiden. (Foto: Post- og Telemuseum)

 

I dag skal vi tænke os om, når vi trykker 'send' på en mail, eller når vi poster oplysninger om os selv på Facebook. Man kan nemlig aldrig vide, hvem der læser med.

Sådan var det også, længe før computerens opfindelse, dengang folk kommunikerede med hinanden via håndskrevne breve, og kongen var enevældig i Danmark.

I sin ph.d.-afhandling 'Brudte Sejl' viser museumsinspektør ved Post- og Telemuseum Sune Christian Pedersen, at overvågning af post under enevælden var et vigtigt redskab i en magtstrategisk sammenhæng.

Spionmester

En betydningsfuld brik i magtspillet i 1700-tallet var postmester Christian Erlund, der sørgede for andet og mere, end at posten nåede ud. Han var den enevældige kong Frederik d. 4.s betroede spion og en sand mester til at opsnappe breve, kopiere seglet, bryde det, kopiere brevet og lukke det igen med falsk segl.

»Som postmester havde Christian Erlund let adgang til fortrolige breve, hvis indhold kunne interessere kongen, men postspionagen gik fra at være et middel til at tilrane sig hemmelige oplysninger, der kunne benyttes i politisk øjemed, til at benytte de opsnappede breve som propaganda på den storpolitiske scene,« fortæller Sune Christian Pedersen.

Fra spionage til propaganda

Selv om ingen hersker åbenlyst indrømmede, at de spionerede mod deres undersåtter og diplomater, var det en offentlig hemmelighed, at det fandt sted.

I et specielt tilfælde gik kong Frederik d. 4 dog ud og indrømmede offentligt, at den svenske krigsfange og feltmarskal Magnus Stenbock var blevet overvåget, og hans breve var blevet åbnet.

»Det var ikke pænt at spionere, men det var endnu mere æreløst at spille dobbeltspil. Det var det ræsonnement, som den danske konge benyttede,« fortæller Sune Christian Pedersen, og fortsætter:

»Når kongen ikke længere lagde skjul på, at han har spionerede og forelagde resultaterne fra spionagen til offentlig beskuelse, så træder vi ind i en ny fase i postovervågningen.«

I Stenbock-sagen fra 1714 begyndte postspionen Christian Erlund aktivt at redigere og forfalske de breve som krigsfangen, den svenske feltmarskal Magnus Stenbock, hemmeligt sendte ud. Stenbock vidste nemlig ikke, at Erlund havde lagt en ring af informanter rundt om ham, så al korrespondance blev opsnappet, og hvis det var nødvendigt - redigeret.

»Her træder vi ind i propagandafasen. De informationer, som Erlund opsnappede fra Stenbock, havde større værdi som propaganda end som hemmeligt efterretning. Derfor gik man ud i internationalt regi og offentliggjorde breve, som Stenbock sendte,« siger Sune Christian Pedersen.

Politisk spin i 1700-tallet

Ifølge Sune Christian Pedersen fik kongen nok en plet på sin kongekåbe ved at indrømme, at han havde folk i sin tjeneste, som spionerede for sig. Men den plet forsvandt hurtigt, når man ved offentliggørelsen kunne vise, at Stenbock var en æreløs usling, som svor ét for den danske konge, men som i praksis gjorde noget helt andet.

Det var ganske enkelt for godt politisk spin til at lade det ligge. I denne situation var det acceptabelt, for man må godt spionere mod en spion.

Postovervågningen ændrede karakter, som tiden skred frem under de følgende enevældige konger. I 1784 overtog kronprins Frederik den 6. regeringsmagten. I den første del af sin regeringsperiode var Frederik d. 6 en fortaler for at beskytte borgernes privatliv.

Paul Pry (Snage-Poul (engelsk satire-tegning 1840'erne.) (Foto: Post- og Telemuseum)

Således udsendte Frederik d. 6 kort efter sin magtovertagelse et dekret til alle postmestre, at: »... de ikke må understå sig i at åbne eller brække nogens breve, hvis det endog måtte, med mindre det måtte være efter hans kgl. majestæts specielle allernådigste befaling...«

»Det var et tydeligt politisk signal om, at han ikke var tryg ved postvæsnet, når han på denne måde eksplicit måtte forbyde brevåbning. Det tydede jo, at det fandt sted,« fortæller Sune Christian Pedersen.

 

Overvågning bliver til opinionskontrol

I kølvandet på den franske revolution blev brevhemmeligheder accepteret som et af oplysningstidens frihedsidealer, omend den ikke altid blev respekteret af magthaverne. Datidens monark Frederik d. 6 udtrykte dog en liberal holdning til ytringsfrihed, og en anden standard syntes at være sat for, hvad man kunne sige til hvem i Danmark hen imod slutningen af 1700-tallet.

Med tiden udviklede Frederik d. 6 dog en stadig større uvilje mod offentlig kritik af sit styre. Denne udvikling kulminerede, da englænderne bombarderede København i 1807 og besatte Sjælland. Frederik d. 6, der befandt sig i Kiel under bombardementet, forbød enhver kommunikation mellem Sjælland og resten af landet.

Da blokaden af Storebælt blev ophævet, væltede brevene ind til Nyborg. Men i stedet for at uddele brevene blev de alle bragt til Kiel, så Frederik d. 6 og hans folk kunne læse dem. De kritiske holdninger til hans styre, der kom frem i de private breve, folk skrev til hinanden, var formentligt et personligt chok for Frederik d. 6.

»Lige pludselig fik han adgang til folkets uforbeholdne mening om ham, og den var ikke positiv,« forklarer Sune Christian Pedersen.

»Dette bliver begyndelsen på en ny magtstrategi. Mange af brevene åbnes uden at blive læst, sandsynligvis med det formål at fortælle modtageren af brevet, at der bliver holdt øje med korrespondancen,« fortæller han.

Mange af brevene åbnes uden at blive læst, sandsynligvis med det formål at fortælle modtageren af brevet, at der bliver holdt øje med korrespondancen

Sune Christian Pedersen

Der var tale om et forsøg på opinionskontrol af en hersker, der frygtede opinionen. Frederik d. 6 ønskede at skræmme folk fra at skrive kritiske breve, som kunne opfattes forræderiske. Man ønskede at sætte en skræk i livet på brevskriverne. Alt i alt andre toner end de tidligere forbud mod brevåbning.

 

Strafbart at kritisere kongen og hans styre

»Frederik d. 6 var i høj grad opmærksom på folkestemningen. Han indskrænkede pressefriheden og forbød rygtespredning begrundet i hensynet til rigets sikkerhed. Brevåbningspolitikken var en erkendelse fra hans side, at den offentlige mening levede sit eget liv i brevudvekslinger private mennesker imellem,« fortæller Sune Christian Pedersen

I 1814 havde nordmanden Marcus Nissen Westermann ytret sig kritisk om Danmarks afståelse af Norge til Sverige i et privat brev, som de svenske myndigheder opsnappede og med stor skadefro sendte til Frederik 6. i afskrift.

En så åbenlys kritik af kongen kunne ikke tolereres. Westerman blev anklaget for at have »vovet at bruge de formastelige udtryk og udladelser om de foranstaltninger Vi som suveræn har anset fornødne til fredens afslutning...«

Westermann blev idømt landsforvisning for livstid - vel at mærke efter trykkefrihedslovgivningen.

»På den måde fungerede postovervågningen som en indre selvcensur hos den enkelte borger. Borgeren blev disciplineret til at afholde sig fra at skrive noget, som kunne vække mishag hos regenten.« siger Sune Christian Pedersen.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk