Bente Klarlund: Forskere skal kun formidle, når det giver mening
Vi skal huske på, at forskernes vigtigste arbejde er at forske. Derfor er det en uheldig trend, at forskere bliver pålagt at formidle, siger professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen.

Ikke alle forbehold kommer med, når Bente Klarlund formidler forskning. Men hun går op i op hendes påstande er veldokumenterede. (Foto: Kamilla Bryndum)

Ikke alle forbehold kommer med, når Bente Klarlund formidler forskning. Men hun går op i op hendes påstande er veldokumenterede. (Foto: Kamilla Bryndum)

Vi vil så gerne have, at forskerne fortæller om deres forskning, så vi alle sammen kan blive klogere. Men det er vigtigt at huske på, at forskernes primære opgave er at skabe ny viden.

Det siger professor og leder af Danmarks Grundforskningscenter for Inflammation og Metabolisme i et interview i Videnskab.dk’s nye lærebog om faglig formidling ’Slip din viden løs’. Bogen er udkommet på forlaget Ajour.

Professoren modtog i 2010 P1’s Rosenkjærpris for sin forskningsformidling og har skrevet bogen ’Sandheden om Sundhed.’

Hvordan kom du i gang med at formidle din forskning til offentligheden?

»Den vigtigste forskningsformidling er for det meste skjult for offentligheden, nemlig det at sætte sin rolle som forsker i spil over for politikere og samfund. Det handler om at vise, at det forskningsmiljø, man kommer fra, har noget at byde på.«

»Den anden del, hvor man formidler forskning til den brede offentlighed, startede omkring 2000 i Center for Muskelforskning, som var kendt internationalt, men ikke i Danmark. Så vi begyndte at få nogle historier fra centret ud over rampen. Derefter blev jeg ringet op af journalister, når de havde brug for en ekspert, og så begyndte det derfra.«

Tænker du på, hvordan dine forskerkollegaer opfatter det, du formidler?

»Ja, det gør jeg. Men jeg er også nødt til at tænke, at det vigtigste nu og her er, at jeg får nogle budskaber over rampen.«

Hvordan afgør du, hvornår du skal give lidt køb på præcisionen i formidlingens tjeneste, og hvornår du skal holde fast i fagligheden?

»Der er mange mellemregninger og afvejninger, når man skal formidle et forskningsresultat. Som forskningsformidler må man turde vove et øje.  Man må kunne udtale sig i overskrifter, når det er det, der skal til.«

Interviewet med Benete Klarlund indgår i Videnskab.dk's nye håndbog i faglig formidling: "Slip din viden løs".

Køb bogen her

»I den forbindelse sagde jeg på et tidspunkt: ”Jeg siger aldrig bevidst noget, der er forkert. Men jeg siger på den anden side heller aldrig noget, der er helt rigtigt”.«

»Jeg mener naturligvis ikke, at man skal give køb på fagligheden, men at alle forbehold og nuancer ikke altid kommer med. Forskningsformidling til pressen foregår ofte i en ramme, hvor der hverken er taletid eller spalteplads til de forbehold, der skal tages for at give hele historien. Men jeg tør godt tale i overskrifter, når det gælder en væsentlig pointe om for eksempel fysisk aktivitet og sundhed, hvor der er meget videnskabelig litteratur, der bakker op. Så er jeg ikke bange for at sige det samme mange gange.«

Hvad er dine bedste råd om formidling til andre forskere?

»Du skal ikke formidle, hvis du ikke har noget på hjerte. Det hører med til jobbet, at man som forsker beredvilligt stiller op, når pressen henvender sig, men alle forskere behøver ikke nødvendigvis prioritere en offensiv formidlingsstrategi gennem hele deres karriere.«

»Større forskningsinstitutioner skal naturligvis have en plan for forskningsformidling, men det er en uheldig trend, at man pålægger ralle forskere en pligt til at formidle deres egen forskning.«

»Man skal kigge på, om det, man vil formidle, er væsentligt for samfundet at vide noget om nu. Det er ens egne forskningsresultater ikke nødvendigvis.«

Hvad får du selv ud af at formidle?

»Jeg har en mission om at bidrage til større sundhed for alle. Jeg bliver glad, når jeg føler, jeg er med til at skabe forandring. Og så synes jeg, det er sjovt at lege med andre ord end dem, jeg bruger i min hverdag som læge og forsker.«

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk