Beatles bedst til at vække minder
Forskere viser, at et af verdens største musikfænomener nogen sinde, The Beatles, virkelig har evnen til at grave et rigt lag af minder frem hos folk.

Down Memory Lane: Beatles vinker til deres mange tusinde fans i JFK-lufthavnen i USA, 2. juli 1964 (Foto: United Press)

Down Memory Lane: Beatles vinker til deres mange tusinde fans i JFK-lufthavnen i USA, 2. juli 1964 (Foto: United Press)

Vi har alle et bundt minder, vi kan genfortælle, og nogle minder bringes måske tilbage i erindringen af en lugt, en smag eller et stykke musik.

Hvis radioen spiller et nummer, som du ikke har hørt længe, kan den bringe dig tilbage til fortiden i løbet af et øjeblik. Så kan det ske, at du begynder at tænke på ting, som du troede du havde glemt, eller ganske enkelt ikke har haft i bevidstheden i løbet af alle årene, som er gået.

Og så står du der - med adgang til bider og brudstykker af din egen historie, næsten som om, du rejser i en tidsmaskine.

Nu viser ny engelsk forskning, at et af verdens største musikfænomener nogen sinde, The Beatles, for alvor har evnen til at grave et rigt lag af minder frem hos folk.

 

Magical Memory Tour

Den nye undersøgelse bærer navnet 'The Magical Memory Tour', en let omskrivelse af The Beatles' album ved navn 'Magical Mystery Tour'. Det forskerne har gjort, er at bede folk skrive de minder ned, som dukkede op, når de lyttede til Beatles-numre. Målet har været at styrke forståelsen af menneskets hukommelse ved at afdække den rolle, som musikken fra drengene i 'the Fab Four' har spillet for folk.

 

Psykologiprofessor Martin Conway og læge Catriona Morrison fra Institute of Psychological Sciences ved University of Leeds, er arkitekterne bag arbejdet.

»Vore data viser, at de minder som relaterer sig til Beatles-musik er enten meget positive eller meget negative, men næsten aldrig neutrale. Vi tror at den meget stærke følelsesmæssige sammenhæng kan betyde, at musik kan være vigtigere, end man har troet, for lagringen og ihukommelsen af minder,« skriver forskerne i et sammendrag.

 

Meget positive

(Illustrationsfoto: Colourbox)

'She Loves You' er i øvrigt det nummer fra de herrer Lennon, McCartney, Harrisson og Starr, som bringer flest minder frem hos folk. Måske ikke så overraskende, siden dette var den mest sælgende single i 1960'erne, påpeger forskerne i en pressemeddelelse fra The British Association for the Advancement of Science (BA).

 

Folk som klikkede sig ind på hjemmesiden 'Magical Memory Tour' blev opfordret til at dele både negative, neutrale og positive minder. Det viste sig, at folk stort set havde meget positive minder knyttet til musikken. Undtagelserne var sangene 'Imagine', 'She's Leaving Home' og - naturligt nok - John Lennons død.

De positive følelser som Beatles-musikken skabte, gjaldt ikke bare dem som beskrev sig selv som fans. Faktisk omfattede de også folk som understregede, at de ikke kunne lide gruppen.

 

Minder fra teenage-alderen

Hovedparten af de minder, som folk knytter til sangene, stammer fra da de var i teenage-alderen. Forskerne kommer med en forklaring på hvorfor det er sådant:

 

»Dette er den klassiske ophobning af erindringer som associeres med selvbiografisk hukommelse. Det antages at årsagen ligger i, at teenage-alderen er den periode, hvor mennesker danner en klar selvbevidsthed.« »Vi betragter denne type minder som en nøglefaktor i opfattelsen af selvet. Det, som er lidt anderledes her i vores nye data, er at ophobningen hælder mere mod de yngre år, end i andre studier,« skriver forskerne i meddelelsen fra BA.

Musik kan altså spille en rolle for dannelsen af minder på et tidligere tidspunkt i livet, antyder forskerne. I forskningsprojektet blev deltagerne bedt om at skrive det ned, som var det første de tænkte på, af et minde, som kunne relatere sig til The Beatles. Det kunne enten være et minde om en speciel plade, et nummer, en artikel om gruppen eller måske et af medlemmerne.

Forskerne endte med at have 3.000 svar fra folk i alderen 17-87 år. Størstedelen af dem, som fortalte om deres Beatles-minder, befandt sig i gruppen 55-65 år. Netop denne gruppe personer var teenagere, da Beatles tryllebandt verden med deres musik.

Små forskelle

Jeg husker stadigvæk den aften, jeg lå på sengen og hørte ordene klart og tydelig.
»she loves you, yeah yeah yeah« flød ud gennem vinduet og ud i livets varme

Tanzaniansk mand, 59 år

Så meget som 69 forskellige nationaliteter er repræsenteret i forskernes materiale. Forskerne mener, lighederne i minderne er mere interessante end forskellene på tværs af nationaliteter. »Det som slog os, da vi gennemgik dataene, var at de minder folk relaterede til The Beatles var så lidt forskellige på tværs af kulturer,« skriver forskerne. De fremviser to minder, fra henholdsvis en 55-årig mand fra Tanzania, og en 18-årig tysk kvinde.

 

Manden fra Tanzania (55) siger:

»Jeg hørte 'She Loves You' for første gang, da jeg var 11 år gammel. Det var en typisk afrikansk, varm oktoberaften. Tonerne kom fra naboens soveværelsesvindue. Dette er fortsat så livagtigt for mig, fordi det var første gang, jeg var i stand til at forstå ordene i en sangtekst. Og det var dér, jeg blev glad for musik. Hjemme spillede radioen sange med Elvis, Cliff Richard, Nat King Cole, Paul Anka - men disse fire fangede ikke min interesse på samme måde, som The Beatles. Jeg husker stadigvæk den aften, jeg lå på sengen og hørte ordene klart og tydelig; 'she loves you, yeah yeah yeah' flød ud gennem vinduet og ud i livets varme.«

Kvinden fra Tyskland (18) fortæller:

»Første gang jeg hørte 'Lucy in the Sky with Diamonds' var, da jeg var 6 år gammel og på besøg hos en veninde. Vi var glade og dansede, grinte og sang til dette nummer. Vi lærte det udenad og havde aldrig haft det bedre.«

Forskerne mener, disse to minder har meget til fælles i form af de øjebliksbilleder, som de formidler, selv om respondenterne er meget forskellige. Faktisk var mange af personerne klar over, at det minde de havde, var et slags frosset øjeblik i en hændelse, som totalt set strakte sig over et længere tidsrum.

Tag denne 59-årige skottes bidrag til undersøgelsen som et eksempel:

»Sergeant Pepper. Åh, hvor jeg dog havde ventet på den. Jeg var student, havde sat pengene af til at købe albummet, og gjorde det den dag, det blev frigivet. Har aldrig gjort noget lignende - hverken før eller efter. Jeg tog albummet med mig til første skoletime. Det førte til megen opmærksomhed, jeg var i begivenhedernes centrum. Alle ville se på pladen. Jeg fik ikke mulighed for at spille den på min værelseskammerats pladespiller før om aftenen. Det billede jeg har i mit hoved er ikke af, at jeg købte albummet, eller at jeg spillede pladen for første gang, men ganske enkelt af, at jeg bærer den med mig ind på skolen.«

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov.

Videnskab.dk's julekalender

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Det sker