Vaccinemodstandere ser ud til at tabe terræn i onlinedebatten
Vaccinefortalere fylder nu meget mere på Twitter end vaccinemodstandere. For tre år siden var det lige omvendt.
vaccine vaccineprogrammer anti-vax-bevægelse modvilje konsekvenser medborgere fælles bedste syge sårbare fællesskab forpligtelse folkesundhed fravalg overbevisning videnskab evidens

Modstanden mod vacciner lader til at have miste grebet om de sociale medier. (Foto: Shutterstock)

Modstanden mod vacciner lader til at have miste grebet om de sociale medier. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Vores nye forskning i, hvordan information om vaccinernes sikkerhed bliver spredt online, afslører, at anti-vaccinationsbevægelsen ikke længere har så meget vind i sejlene som tidligere.

Mellem 1. januar og 28. marts blev 387 personer smittet med mæslinger i 15 amerikanske delstater.

Også fåresyge gør et comback; i januar og februar 2019 blev 151 tilfælde registreret.

Begge disse farlige og potentielt dødbringende sygdomme kan afværges ved MFR-vaccinen, der er så sikker, effektiv og brugt i så stor udstrækning, at mæslinger ellers blev erklæret udryddet i USA i 2000.

Misinformationskampagner spreder usande påstande

Men på det seneste er nye udbrud igen registreret i områder med mange ikke-vaccinerede indbyggere.

Mange delstater i USA tillader, at forældrene undlader at vaccinere deres børn af personlige eller religiøse årsager.

Online misinformationskampagner spreder usande påstande om faren ved vaccinationerne, hvilket sætter skub i antallet af vaccinenægtere - og inviterer sygdom indenfor i både hjem og samfund.

Vores forskningslaboratorie har brugt flere år på at spore udbredelsen af misinformation på de sociale medier, blandt andet om vaccinernes sikkerhed og effektivitet.

Vores seneste opdaterede data afslører, at information og aktivitet, der taler for vaccinerne, er begyndt at overhale antivaccinebevægelsens misinformationer.

LÆS OGSÅ: Tre grunde til, at vaccinemodstanderne er på retræte

Kortlæggelse af (mis)information - kom fra russiske bots

I 2016 kortlagde vi onlinedebatten, der omgav en ny lov i Californien, som fjerner undtagelserne i statens vaccinationslove (ifølge loven, kaldet SB 277, vil familier, der ikke har ladet deres barn vaccinere fuldt ud, miste retten til 'en gratis og passende' uddannelse, red.) 

Vi fandt, at adskillige af de mest retweetede brugerprofiler, som gjorde brug af lovens hashtag #SB277, i høj grad var automatiserede, formentlig computerstyrede brugerprofiler, også kaldet bots.

To år senere afslørede forskere, at en del af brugerprofilerne kom fra de samme russiske trolls, der også blandede sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

De nu suspenderede brugerprofiler spredte både pro- og anti-vaccine tweets for at lave ravage.

LÆS OGSÅ: 5 råd fra forskere: Sådan bliver du en effektiv vaccine-fortaler

Opdateret forskning

For nylig opdaterede vi forskningen. 

Vi granskede vaccine-relaterede Twitter-hashtags mellem september 2016 og september 2018 for at se, hvordan vaccinedebatten bliver udspillet.

Vi udvalgte tilfældigt 10 procent af periodens offentlige tweets og identificerede 41.998 indlæg, der indeholdt de mest populære pro- og anti-vaccine-hashtags.

Så klassificerede de 27.590 brugerprofiler, der genererede de udvalgte tweets: pro-vaccine (blå) og anti-vaccine (grøn) ud fra om hver tweet brugte flest hashtags fra den ene lejr eller den anden.

Vi brugte antallet af retweet til at visualisere spredningen af vaccine-informationerne. Hver prik repræsenterer en Twitter-brugerprofil: Et link fra @alice til @bob indikerer et eller flere vaccine-relaterede retweets fra @alice til @bob.

Vi inddelte tidsperioden i 4 perioder à 6 måneder og kortlagde det største netværk af profiler for hver periode.

Pro-vaccine- og anti-vaccine-samfundene interagerer kun sjældent i netværkene, og grupperne retweeter almindeligvis ikke hinandens budskaber.

LÆS OGSÅ: En snak med en læge får skeptikere til at vaccinere deres børn

Computerbots deler både pro- og anti-vaccine holdninger

I løbet af det seneste år observerede vi dog, at visse blå prikker koblede sig til grønne prikker, hvilket indikerer, at pro-vaccine-information er begyndt at trænge igennem hos vaccinemodstanderne.

Røde brugerprofiler - som er prominente i begge lejre - er formentlig bots. 

Det stemmer overens med tidligere forskning, der fandt, at bots deler både pro- og anti-vaccine-holdninger.

Vores analyse afslører de mest indflydelsesrige brugerprofiler i hver lejr; dem som oftest bliver retweetet.

Blandt vaccinefortalerne er det organisationer som @WHO (Verdenssundhedsorganisationen), @UNICEF og @gavi (vaccinealliancen) samt kendis-fortalerne @ChelseaClinton og børnelægen @luciapediatra.

vaccine vaccineprogrammer anti-vax-bevægelse modvilje konsekvenser medborgere fælles bedste syge sårbare fællesskab forpligtelse folkesundhed fravalg overbevisning videnskab evidens

I slutningen af 2016 var anti-vaccinebevægelsen (grøn) meget større end pro-vaccinebevægelsen (blå). Over tid voksede pro-vaccinebevægelsen, som nu er langt større end anti-vaccinebevægelsen. (Illustration: Filippo Menczer and Pik-Mai Hui, Indiana University, CC BY-ND)

I vaccinemodstandernes lejr dominerer én brugerprofil @LotusOak (fulde navn 'Vira Burnayeva'). Twitter suspenderede denne brugerprofil ved årsskiftet 2018-2019.

Interessant nok poster en anden brugerprofil @Vira Burnayeva (fulde navn 'LotusOak') lignende antivaccine-misinformation og propaganda. Denne brugerprofil er nu blandt de mest indflydelsesrige anti-vaccinefortalere.

Brugernavnet indikerer, at brugerprofilen er styret af den samme kilde. Det illustrerer, hvor let det er at undvige de forskellige platformes forsøg på at tøjle udbredelsen af vaccinemisinformation.

LÆS OGSÅ: Kan mæslinger forebygge kræft?

Færr deler anti-vaccine-budskaberne

Vi fandt dog også tegn på gode nyheder. I starten dominerede vaccinemodstanderne spredningen af vaccine(mis)informationen på Twitter. Men i 2017 lader det til at gå den modsatte vej:

Anti-vaccine-budskaberne bliver nu delt af et mindretal af brugere.

Hvis dette fund bliver bekræftet af yderligere forskning, kan det levere evidens for, at den samlede indsats af sociale medier, sundhedsorganisationer, offentlige kampagner og græsrodsfortalere vil vinde over anti-vaccine-junk-forskningen.

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: MFR-vaccinen: De 6 største myter aflivet af videnskaben

Hvem profiterer af vaccinemodstanden?

Vaccinemodstandsbevægelsen eksisterer stadig; til dels fordi der er penge at tjene.

Modstanden mod børnevacciner kan føres tilbage til den britiske læge Andrew Wakefields studie fra 1998, der påstod, at MFR-vaccinen var skyld i autisme.

Studiet, der siden er blevet afsløret som svindel og trukket tilbage, fik mange forældre til at fravælge vacciner. Andrew Wakefield forfalskede data og håndplukkede udviklingshæmmede børnene til studiet.

LÆS OGSÅ: Link mellem autisme og MFR-vaccine er dårlig videnskab

Han blev frataget sin britiske lægebevilling i 2010 for uetisk adfærd, misbrug og uærlighed, men fortsatte med at modarbejde officielle anbefalinger samt profitere ved at promovere anti-vaccinemisinformation, blandt andet sin egen propagandafilm 'Vaxxed', der er tilgængelig på adskillige populære streamingtjenester.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Profiterer gennem misinformation

Andre profiterer også ved at sprede misinformationen; for eksempel miskrediterer InfoWars og Natural News lægevidenskaben, mens de profiterer ved salget af alternative produkter.

Misinformationen bliver hurtigt spredt i de sociale medier via netværk af aktivister og bekymrede forældre.

Hvis tilstrækkeligt mange forældre i et samfund frasiger sig vaccinationer på deres børns vegne, falder vaccinationsraten, så den ikke-vaccinerede del af befolkningen er ikke længere indirekte beskyttet. Det kaldes flokimmunitet.

For mæslinger skal mindst 96 procent af befolkningen være vaccineret for at beskytte alle.

Udbrud finder sted, hvor vaccinationsraten er lavere; for eksempel fulgte et mæslingeudbrud i 2017 i kølvandet på en anti-vaccinationskampagne rettet mod somaliske immigranter.

Det nuværende udbrud i Washington har hovedsagligt ramt immigranter fra slaviske lande.

Nogle af forældrene har muligvis truffet beslutningen, udfra hvad de har læst online om vaccinerne.

LÆS OGSÅ: Er et stort mæslingeudbrud i Danmark realistisk?

På dagsordenen

En stor del af online-debatten lader til at relatere til den virkelige verden; for eksempel refererer mange af Twitter-indlæggene til lovgivningen eller andre politiske diskussioner. Og der er stor politisk uenighed.

I øjeblikket tillader næsten alle delstater i USA, at forældrene fravælger at vaccinere deres børn af personlige eller religiøse årsager. Den amerikanske kongres gransker problemstillingen.

Visse stater som Arizona arbejder for at udvide retten til at fravælge vacciner, selv om delstatens guvernør har lovet at nedlægge veto mod forslagene.

Andre delstater går i den modsatte retning: I Mississippi kan forældrene ikke fravælge vacciner af religiøse årsager, og det ser ikke ud til at ændre sig i den nærmeste fremtid.

Washington overvejer at indføre en lov, der kun tillader fravalget af vacciner af religiøse eller medicinske årsager (ligesom Californiens SB277 lovgivning).

Rockland County, et amt i delstaten New York, har forbudt uvaccinerede børn at opholde sig offentlige steder for at bekæmpe et stort mæslingeudbrud.

Det afspejler muligvis den samme tendens, som vores forskning afslører online: 

Vaccinefortalerne er begyndt at presse antivaccinebevægelsen tilbage, for vores børns liv er i fare.

Filippo Menczer modtager støtte fra Craig Newmark Philanthropies and Democracy Fund. Pik-Mai Hui hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

LÆS OGSÅ: Nu er HPV-vaccinen i medvind: Vi har talt med lægen, der skabte frygt

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse giver bud på, hvorfor vaccinemodstandere tror, at de ved bedre end eksperter

LÆS OGSÅ: Derfor falder folk for konspirationsteorier

The Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.