Tag testen: Har du en effektiv hjerne?
En simpel optisk test kan afsløre, hvor høj en IQ du går rundt med, viser et nyt studie. Mennesker, der er gode til at sortere visuel baggrundsstøj fra, har en lavere IQ, end dem der ikke er så gode til det.

Har du ingen problemer med at gennemskue, i hvilken retning de store linjer ovenfor bevæger sig? I så fald har du en effektiv hjerne. Det viser et nyt studie, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.

Forskerne bag studiet kommer fra New Yorks University of Rochester, hvor de lod forsøgspersoner tage den visuelle test for derefter at trække dem igennem en IQ-test. Her viste der sig en sammenhæng;

De, der var gode til at identificere linjernes bevægelsesretning, når de fyldte hele skærmen, klarede det dårligere i IQ-testen, end dem, der ikke kunne se, hvad vej bevægelsen gik, skriver LiveScience.

Læs også: Stem på Årets Danske Forskningsresultat 2013

Tag også testen: Kan du stole på din hukommelse?

Effektive hjerner sorterer baggrundsstøj fra

Der sker det, når du skal holde øje med linjernes bevægelsesretning, at hjernen filtrerer den visuelle information fra baggrunden væk, så du kun holder øje med linjerne. 

Og det er ikke kun, når du ser på en stribet cirkel, din hjerne forsøger at filtrere baggrundsstøj fra. Når du går rundt på gaden, får du en masse synsindtryk, og dem med effektive hjerner er bedre til at filtrere indtrykkene fra.

Så selvom du måske ikke har den højeste IQ, så betyder det altså ikke, at du ikke har en effektiv hjerne - tværtimod.

Om det er en fordel eller en ulempe i trafikken, melder studiet dog ikke noget om.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.


Det sker