Tag testen: Har du en effektiv hjerne?
En simpel optisk test kan afsløre, hvor høj en IQ du går rundt med, viser et nyt studie. Mennesker, der er gode til at sortere visuel baggrundsstøj fra, har en lavere IQ, end dem der ikke er så gode til det.

Har du ingen problemer med at gennemskue, i hvilken retning de store linjer ovenfor bevæger sig? I så fald har du en effektiv hjerne. Det viser et nyt studie, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.

Forskerne bag studiet kommer fra New Yorks University of Rochester, hvor de lod forsøgspersoner tage den visuelle test for derefter at trække dem igennem en IQ-test. Her viste der sig en sammenhæng;

De, der var gode til at identificere linjernes bevægelsesretning, når de fyldte hele skærmen, klarede det dårligere i IQ-testen, end dem, der ikke kunne se, hvad vej bevægelsen gik, skriver LiveScience.

Læs også: Stem på Årets Danske Forskningsresultat 2013

Tag også testen: Kan du stole på din hukommelse?

Effektive hjerner sorterer baggrundsstøj fra

Der sker det, når du skal holde øje med linjernes bevægelsesretning, at hjernen filtrerer den visuelle information fra baggrunden væk, så du kun holder øje med linjerne. 

Og det er ikke kun, når du ser på en stribet cirkel, din hjerne forsøger at filtrere baggrundsstøj fra. Når du går rundt på gaden, får du en masse synsindtryk, og dem med effektive hjerner er bedre til at filtrere indtrykkene fra.

Så selvom du måske ikke har den højeste IQ, så betyder det altså ikke, at du ikke har en effektiv hjerne - tværtimod.

Om det er en fordel eller en ulempe i trafikken, melder studiet dog ikke noget om.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk