Tidligere forskning fra Nationalt Videnscenter for Demens viser, at langvarig udsættelse for luftforurening er associeret med cirka 10 procent øget risiko for demensudvikling.
I de seneste år har forskere set nærmere på, om effekten af luftforurening er permanent, eller om udviklingen kan vendes – og nu har en gruppe forskere gode nyheder:
Et studie peger på, at forbedret luftkvalitet over en længere årrække er koblet til en reduceret risiko for demens blandt ældre kvinder.
Resultaterne af studiet styrker forskernes spekulationer i, at luftforurening kan accellerere ældningsprocessen i hjernen, men samtidig kan denne proces sløves ned, hvis man nedsætter eksponeringen for luftforurenende partikler.
Man ved fortsat ikke præcist, hvordan udsættelse for luftforurening hænger sammen med risiko for demens.
»Men indånding af ultrafine partikler og kvælstofdioxider fra blandt andet trafik og kraftværker kan formentlig øge risikoen for blandt andet forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol i blodet, åreforkalkning, oxidativt stress, lette betændelsestilstande og blodpropper, hvilket indirekte øger risikoen for demens,« skrev Kasper Jørgensen, der er neuropsykologisk fagkonsulent ved Nationalt Videnscenter for Demens ved Rigshospitalet, sidste år i et indlæg på Videnskab.dk’s Forskerzonen.
Det kan du læse mere om i ’12 faktorer, der påvirker din risiko for at få demens – og som du selv kan gøre noget ved’.
Forskere fra University of Southern California i USA så nærmere på data fra 2.239 amerikanske kvinder mellem 74 til 92 år over en periode fra 2008 til 2018.
Forskerne undersøgte kvindernes fysiske og kognitive form, og grunden til, at forskerne fokuserede på kvinder, ligger i, at kvinder i langt højere grad bliver ramt af demens end mænd.
Over de ti år blev 398 kvinder diagnosticeret med demens. Forskerne fandt frem til, at der opstod færre tilfælde af demens i områder med bedre luftkvalitet.
Samtidig ændrede sammenhængen mellem en bedre luftkvalitet og en lavere risiko for at udvikle demens sig ikke signifikant, hvis man inddrog faktorer såsom alder, uddannelse, geografi eller hjertekarsygdomme.
Ifølge forskerne betyder det, at luftforurening muligvis spiller en større rolle i udviklingen af demens end hidtil troet.
Der er dog usikkerheder ved studiet. Hvad er de tilsvarende data for mænd eksempelvis? Samtidig er det svært at vurdere de forskellige niveauer af luftforurening, som kvinderne er blevet udsat for.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.