Studie: Motionister ældes langsommere end inaktive

Annonce:

Du har sikkert hørt det tusinde gange før, men her kommer det igen:

Mennesker, der dyrker motion og har en aktiv livsførelse gennem hele livet, ældes langsommere end ikke-aktive.

Det konkluderer et nyt studie, som er foretaget af britiske forskere fra University of Birmingham and King’s College London, skriver University of Birmingham i en pressemeddelelse.

I studiet havde man udvalgt i alt 125 ældre (mellem 55 og 79 år) amatørcyklister, der dyrkede jævnligt motion.

Gruppen bestod af 84 mænd og 41 kvinder, der alle var i god nok form til at cykle henholdsvis 100 og 60 kilometer på under 6,5 og 5,5 timer.

De nøje udvalgte forsøgspersoner blev siden udsat for en række laboratorietests, hvor man målte deres generelle sundhed.

Annonce:

Testene blev sammenlignet med tests fra en gruppe sunde mennesker, der ikke dyrkede jævnligt motion – både unge i aldersgruppen 20 til 36 år og ældre i alderen 57 til 80 år.

Sammenligningen viste op til flere sundhedstegn hos den motionsglade gruppe i forhold til deres jævnaldrende motions-syndere.

De aktive ældres muskelmasse var således intakt, ligesom fedtprocenten og kolesterol-tallet ikke var steget, og, i mændenes tilfælde, var antallet af testosteron ligeledes højt.

Mest overraskende var det dog, at motionisternes immunforsvar tilsyneladende heller ikke var ældet.

Det er forskernes teori, at motionen har været udslagsgivende for, at den ældre gruppe motionister ældes langsommere og sundere end deres jævnaldrende.

Professor i medicin ved University of Birmingham og aldersforsker Janet Lord håber, at studiet kan få flere i gang med at motionere, fortæller hun i pressemeddelelsen.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Aging Cell.

Annonce:

fghs

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts