Spyt kan afsløre demens
Et højt niveau af stresshormonet kortisol kan indikere hukommelsesproblemer hos ældre. Forskerne ved ikke hvorfor.

Ny forskning har afsløret, at et højt niveau af stresshormonet kortisol i spyttet kan indikere, at hippocampus - den hjerneregion, der associeres med hukommelsen - er ved at svinde ind, og at hjernens grå materie er reduceret.
(Foto: Shutterstock)

Ny forskning har afsløret, at et højt niveau af stresshormonet kortisol i spyttet kan indikere, at hippocampus - den hjerneregion, der associeres med hukommelsen - er ved at svinde ind, og at hjernens grå materie er reduceret. (Foto: Shutterstock)

 

Mange mennesker er rigtig bange for at udvikle demens senere i livet, og forskerne udforsker alle veje, der kan føre til en bedre forståelse af, hvordan og hvornår en demens udvikler sig.

Ny forskning har afsløret, at et højt niveau af stresshormonet kortisol i spyttet kan indikere, at hippocampus - den hjerneregion, der associeres med hukommelsen - er ved at svinde ind, og at hjernens grå materie er reduceret.

»Teorien er, at kortisol har en toksisk effekt på hjernens hippocampus-region, som har afgørende betydning for hukommelsen,« forklarer Leonore Launer i en pressemeddelse.

Leonore Launer er leder ved Neurologisk Afdeling på National Institute for Aging og den ledende forsker af undersøgelsen, som blev udgivet i denne uge i tidsskriftet Neurology.

»En forståelse af denne sammenhæng kan hjælpe os med at udvikle strategier, som kan mindske kortisols indvirkning på hjernen og de intellektuelle funktioner,« fortæller hun.

Højt kortisolniveau og dårlig hukommelse

Over 4.000 personer - med en gennemsnitsalder på 76 år - deltog i undersøgelsen.

»Vi målte kortisolniveauet i spyttet om morgenen og om aftenen og brugte MR-skanninger til at undersøge deltagernes hjerner for at observere forandringer i mængden af hvid og grå materie,« fortæller Vilmundur Gudnason, som er leder af Islands Hjerteforening og medforfatter af undersøgelsen, til ScienceNordic.

Deltagerne blev inddelt i grupper med henholdsvis højt, medium og lavt kortisolniveau, så resultaterne af hjerneskanningerne kunne sammenlignes med niveauet af kortisol i deres spyt.

»Vi ser ikke alene et højt kortisolniveau i forbindelse med en mindre hippocampus, men også i de personer, der har mindre gråt materie,« forklarer Gudnason.

Fakta

Undersøgelsens deltagere var mænd og kvinder født mellem 1907 og 1935 og bosat i Reykjavik på Island. Det var et led i en længerevarende befolkningsundersøgelse kaldet Age, Gene/Environment Susceptibility (AGES) (Alder, Gener/Miljø Disponering, red.) - Reykjavik. Deltagerne blev rekrutteret for at undersøge de genetiske og miljømæssige risikofaktorer associeret med sygdom blandt ældre mennesker. Ud af de 30.000 deltagere, der blev rekrutteret i 1967, er cirka 5.000 stadig i live og deltager i undersøgelsen.

Forskerne fandt også, at personer med høje niveauer af hormonet klarede sig dårligere i intellektuel funktions- og hukommelsestests i sammenligning med personer, der havde lavere kortisolniveauer.

Indikerer et forhøjet kortisolniveau, at hjernen skrumper?

Ifølge Gudnason rejser det nu spørgsmålet, om kortisol får hjernen til at skrumpe, eller om en skrumpende hjerne ændrer måden, vi regulerer vores kortisolniveau.

Han mener ikke, at undersøgelsen kan besvare det spørgsmål endnu, men det bringer dem et skridt nærmere.

»Det er den første undersøgelse af kortisols indvirkning på hjernen, der tager hele hjernen i betragtning - og i så stor en gruppe mennesker. De fleste undersøgelser ser udelukkende på hippocampus, men vi har udviklet en metodologi, der også uddrager informationer om mængden af grå og hvid materie,« forklarer Gudnason.

En forståelse af de daglige ændringer af kortisolniveauet i ældre mennesker, der ellers er sunde og raske, kan hjælpe forskerne med den fremtidige udvikling af diagnostiske tests og behandlingsmetoder for demens.

Gudnason understreger dog, at det vil blive et fremtidigt forskningsemne.

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos ScienceNordic.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk