Sexbilleder: Mænd kigger på kroppen og kvinder på ansigtet
Der er forskel på, hvad mænd og kvinder ser, når de får vist billeder af par i erotiske situationer. Mænds øjne tiltrækkes af de nøgne kroppe, mens kvinder nærstuderer parrets ansigter, viser en amerikansk undersøgelse.

Her er, hvad kvinderne ser, når de får vist erotiske billeder. Mændenes øjen falder lidt sydligere. (Foto: Colourbox)

Her er, hvad kvinderne ser, når de får vist erotiske billeder. Mændenes øjen falder lidt sydligere. (Foto: Colourbox)

Falder mænd og kvinders øjne på forskellige ting, når de ser på billeder af en nøgen mand og kvinde, der har sex? Det spørgsmål har tre amerikanske psykologer fra University of Nevada, Las Vegas, udført en lille kuriøs undersøgelse af, og svaret er JA.

For at teste deres hypoteser havde forskerne først udvalgt ti klart erotiske billeder. Derefter optog de selv ti helt tilsvarende scenerier med en mand og kvinde med nogenlunde samme position og ansigtsudtryk, men helt påklædte og uden erotisk aktivitet.

Derefter satte forskerne 20 mænd og 20 kvinder til at kigge enkeltvis på hvert af disse 20 billeder, mens man med et særligt udstyr tog en videofilm af deres øjenbevægelser, således at man sekund for sekund kunne se, hvilke detaljer i billedet, hver af forsøgspersonerne rettede blikket mod i de 30 sekunder, de måtte kigge på hvert af billederne.

Mænd kiggede mest på kvinderne

Det var forskernes hypotese, at forsøgspersoner af begge køn ville kigge mest på personer af det modsatte køn, men kun når billederne var erotiske. Denne hypotese holdt ikke stik: Mændene kiggede gennemgående mere på kvinderne på alle billederne, uanset om kvinderne havde tøj på eller ej. Kvinderne, derimod, kiggede stort set lige meget på de to personer, ligeledes uafhængig af, om billederne var erotiske eller ej.

Udover denne kønsforskel var der også en kønsforskel med hensyn til, hvad der specielt blev kigget på hos den udvalgte person på billedet. Når mænd kiggede på kvinden i et billede af påklædte personer rettede deres øjne sig stort set lige meget mod kvindens ansigt og hendes krop. Men når mændene så på kvinder uden tøj, rettede deres blik sig - næppe overraskende - meget mere mod kroppen end ansigtet.

Denne forskel ved de to typer af billeder optrådte ikke nær så udpræget hos de kvindelige forsøgspersoner, der både ved de erotiske og de påklædte billeder kiggede mest på ansigterne hos de to personer.

Kvinderne kiggede lige så meget

Endelig mente forskerne, at kvinderne nok i højere grad end mændene ville rette blikket væk fra de nøgne personer på de erotiske billeder, eventuelt som udtryk for utilpashed ved det erotiske sceneri.

Men heller ikke denne hypotese holdt stik: Der var ingen tendens til, at kvinderne mere end mændene, så 'forbi' nøgne mennesker på billederne, men kvinderne så altså mere på ansigterne end på kroppene. Måske har det dog betydet mere for kvinderne end for mændene, at de vidste, at deres øjenbevægelser blev registreret?

Lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk