Sexbilleder: Mænd kigger på kroppen og kvinder på ansigtet
Der er forskel på, hvad mænd og kvinder ser, når de får vist billeder af par i erotiske situationer. Mænds øjne tiltrækkes af de nøgne kroppe, mens kvinder nærstuderer parrets ansigter, viser en amerikansk undersøgelse.

Her er, hvad kvinderne ser, når de får vist erotiske billeder. Mændenes øjen falder lidt sydligere. (Foto: Colourbox)

Her er, hvad kvinderne ser, når de får vist erotiske billeder. Mændenes øjen falder lidt sydligere. (Foto: Colourbox)

Falder mænd og kvinders øjne på forskellige ting, når de ser på billeder af en nøgen mand og kvinde, der har sex? Det spørgsmål har tre amerikanske psykologer fra University of Nevada, Las Vegas, udført en lille kuriøs undersøgelse af, og svaret er JA.

For at teste deres hypoteser havde forskerne først udvalgt ti klart erotiske billeder. Derefter optog de selv ti helt tilsvarende scenerier med en mand og kvinde med nogenlunde samme position og ansigtsudtryk, men helt påklædte og uden erotisk aktivitet.

Derefter satte forskerne 20 mænd og 20 kvinder til at kigge enkeltvis på hvert af disse 20 billeder, mens man med et særligt udstyr tog en videofilm af deres øjenbevægelser, således at man sekund for sekund kunne se, hvilke detaljer i billedet, hver af forsøgspersonerne rettede blikket mod i de 30 sekunder, de måtte kigge på hvert af billederne.

Mænd kiggede mest på kvinderne

Det var forskernes hypotese, at forsøgspersoner af begge køn ville kigge mest på personer af det modsatte køn, men kun når billederne var erotiske. Denne hypotese holdt ikke stik: Mændene kiggede gennemgående mere på kvinderne på alle billederne, uanset om kvinderne havde tøj på eller ej. Kvinderne, derimod, kiggede stort set lige meget på de to personer, ligeledes uafhængig af, om billederne var erotiske eller ej.

Udover denne kønsforskel var der også en kønsforskel med hensyn til, hvad der specielt blev kigget på hos den udvalgte person på billedet. Når mænd kiggede på kvinden i et billede af påklædte personer rettede deres øjne sig stort set lige meget mod kvindens ansigt og hendes krop. Men når mændene så på kvinder uden tøj, rettede deres blik sig - næppe overraskende - meget mere mod kroppen end ansigtet.

Denne forskel ved de to typer af billeder optrådte ikke nær så udpræget hos de kvindelige forsøgspersoner, der både ved de erotiske og de påklædte billeder kiggede mest på ansigterne hos de to personer.

Kvinderne kiggede lige så meget

Endelig mente forskerne, at kvinderne nok i højere grad end mændene ville rette blikket væk fra de nøgne personer på de erotiske billeder, eventuelt som udtryk for utilpashed ved det erotiske sceneri.

Men heller ikke denne hypotese holdt stik: Der var ingen tendens til, at kvinderne mere end mændene, så 'forbi' nøgne mennesker på billederne, men kvinderne så altså mere på ansigterne end på kroppene. Måske har det dog betydet mere for kvinderne end for mændene, at de vidste, at deres øjenbevægelser blev registreret?

Lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.