En række professionelle fodboldspillere bliver hver eneste sæson ramt af skader. Det sker blandt andet tit under en slutrunde efter en lang sæson med mange kampe.
Men det behøver faktisk ikke at være sådan. Det fortæller Eilif Larsen; ortopædkirurg, klublæge i Brøndby IF og bredt anerkendt som Danmarks mest indsigtsfulde speciallæge, når det kommer til idrætsskader.
Langt de fleste fodboldskader kan man gøre meget for at forebygge, næsten ligegyldigt hvilken alder spilleren har. Beviset er klubben AC Milan i Italien.
»Når du kommer hen omkring de 30 år, bliver du mere udsat for fiberskader, fordi dit væv taber elasticitet og bliver mere stift. Men i Milan har de taget hensyn til de ældre spillere og givet dem et mildt program, så de kan nå at restituere. Det betyder, at de nogle gange måske kun skal spille en halvleg, men så kan de også spille uden at få skader, selvom de er 38 år,« siger Eilif Larsen.
Mad og drikke er vigtige for at forebygge fodboldskader
Eilif Larsen er lægen, som skadede danske fodboldspillere besøger, når andre læger har fejlet. Det er ham, der kan trække stjerner som Daniel Agger hjem fra udlandet, fordi de føler sig sikre på, at han giver den bedste behandling, branchen kan opdrive.
\ Fakta
Fodboldskader i tal Risikoen for, at en elitefodboldspiller i løbet af en sæson løber ind i en skade, der holder ham ude af mindst én træning eller kamp, er 70-90 procent. 25 procent af alle fodboldskader har at gøre med banens beskaffenhed: mudder, ujævnheder eller hårdhed 65 procent af alle fodboldskader opstår i en tackling I 90 procent af tilfældene havde den ramte spiller reelt kun øje på bolden Kilde: Artiklen “Bliver elitefodboldspillere ofte skadet” af speciallægerne Mogens Kreutzfeldt og Eilif Larsen, publiceret i Ugeskrift for Læger.
Eilif Larsen har erfaring med tusindvis af idrætsskader, og han er derfor også manden, der bedst kan fortælle, hvilke skader professionelle fodboldspillere typisk løber ind i, hvor lang tid det tager at komme over dem, hvordan man behandler dem og hvordan man i det hele taget undgår dem.
»Der kan gøres og bliver gjort meget for at forebygge skader med individuel træning, styrke- og konditionstræning. Med korrekt træning kan man for eksempel reducere korsbåndsskader til under halvdelen af, hvad der tidligere var tilfældet. Det kræver blandt andet, at man også tager hensyn til kosten, og væske er meget vigtig for forebyggelsen,« fortæller Eilif Larsen.
Individuelle planer holder antallet af fodboldskader nede
Eilif Larsen har sammen med den tidligere landsholdslæge gennem 25 år, Mogens Kreutzfeldt, lavet en artikel til fagbladet Ugeskrift for Læger, hvor de nævner flere eksempler på metoder, som reducerer antallet af fodboldskader markant:
- Træning på balancebrædder/-kugler
- Bandager lavet af tape
- Gode opvarmningsprogrammer
- Excentrisk træning (hvor man belaster musklen, samtidig med at muskel og sene bliver spændt ud)
- Gradueret styrketræning med fokus på den enkelte
- Udspændingsøvelser efter aktivitet og i træningslokalet
- Indlæring af faldteknik og springøvelser
- Brug af korrekt udstyr, herunder sko, såler, benskinner og påklædning
»Men det er vigtigt for forebyggelsen, at man kigger på spillerne individuelt, og at de siger, når de har problemer, så man kan drosle ned. I dag har mange klubber faktisk en plan for hver enkelt spiller. Når vi har sommerferie i Brøndby, får spillerne et individuelt program, de skal følge, så de laver alle noget forskelligt i ferien. Det samme gælder i dagligdagen, at hvis vi har haft en skade, så har man et særligt program, som man kører for de forskellige spillere,« fortæller Eilif Larsen.
Fodboldspillere skal have cirka 72 timer til at komme tilbage til fuld styrke
Meget træning er langt fra altid den gyldne løsning inden for forebyggelse. Hvis er hold har forberedt sig optimalt til en slutrunde, er spillerne i så god form allerede en uge inden første kamp bliver fløjtet op, at de bruger ugen på at slappe af. I den optimale verden fokuserer trænerne på mere teknisk træning i stedet for, så spillerne ikke er trætte, når de starter de første kampe.
\ Fakta
VIDSTE DU
Det danske fodboldlandshold var det første, som brugte opvarmning før kampene. Det skete under OL i London i 1948. Danmark vandt bronze.
Når slutrunden endelig er i gang, er hvile mellem kampene ekstremt vigtig.
»Det tager cirka 72 timer, før man er på niveau igen efter en fuld kamp. Har du ikke den tid, når kroppen tit ikke at restituere sig fuldt, og så stiger risikoen for skader,« konstaterer Eilif Larsen og tilføjer, at fordi det er et spørgsmål om biologi, vil nogle spillere være lidt hurtigere, andre lidt langsommere til at komme sig.
Skader skal behandles med RICE
Uanset hvor godt man forebygger, vil uheldet altid være ude. De første smerteudbrud har i skrivende stund allerede lydt over EM-træningsanlæggene fra store stjerner som Italiens Fabio Cannavaro (ude af EM) og Portugals Cristiano Ronaldo (småskadet).
Når det sker, skal én grundregel altid overholdes: Akut behandling efter RICE-princippet:
- R(est – hvile, ikke mere kamp)
- I(ce – is på skaden)
- C(ompression – pres på med bandage)
- E(levation – benet eller armen skal løftes i vejret)
De skadede spiller videre under en slutrunde
Bagefter skal skaden behandles mere indgående, men i den topprofessionelle fodboldverden er det langt fra altid, at spilleren får den optimale behandling af sin læge.
»Der sker det meget ejendommelige, at nogle af de skader, man ikke ville have spillet med under andre omstændigheder, ville man spille med under EM, fordi det betyder så uroligt meget. Det kan være, at en meniskskade skal behandles nu og her, men under EM og i forbindelse med andre vigtige kampe vil man sige, ‘lad os se, hvordan det går’. Der er altid nogle gråzoner for, hvad er godt og hvad er skidt og midt imellem,« siger Eilif Larsen.
\ Populær speciallæge har udført tusindvis af operationer
Eilif Larsen er dr. med., speciallæge i ortopædisk kirurgi. Han har lavet doktordisputats om kroniske ankelskader.
Han er læge for superligaklubben Brøndby IF og Den Kongelige Danske Ballet, samt konsulent for det danske fodboldlandshold for mænd. Han sidder desuden med i det medicinske udvalg under Dansk Boldspil-Union.
Eilif Larsen har udført tusindvis af operationer som konsekvens af blandt andet idrætsskader, herunder korsbåndsoperationer og meniskoperationer med kikkert. Han har blandt andre behandlet eller opereret skadesramte fodboldlandsholdsspillere som Daniel Agger, Thomas Kahlenberg og lidt længere tilbage i tiden Morten Skoubo og Ole Tobiasen.
Han startede i 1991 Gildhøj Speciallægeklinik, der i dag hedder Gildhøj Privathospital.
Eilif Larsen har solgt sin andel i Gildhøj og er i stedet blandt initiativtagerne til Amadeus Speciallægeklinik, der åbner 1. juli 2008 på Brøndby Stadion.