Påstand: Novo Nordisk ignorerer officielle diabetesretningslinjer
Novo Nordisk kritiseres for i observationelle studier at introducere en særlig slags insulin over for en stor gruppe patienter, som medicinen ifølge officielle retningslinjer som udgangspunkt ikke bør bruges på. Novo Nordisk afviser.

Englands rådgivende organ mht medicinbrug, NICE, høster international respekt for deres guidelines, men Novo Nordisk kritiseres for at se stort på dem. (Foto: Colourbox).

Den engelske diabetesprofessor Edwin Gale kritiserer Novo Nordisk for at observationelle studier (postmarketing) af en særlig slags diabetesmedicin (insulinanaloger) involverer patienter, der ikke tidligere har været i behandling med insulin. Edwin Gale påpeger, at det er stik imod de officielle retningslinjer fra de engelske sundhedsmyndigheders rådgivende institut vedrørende medicinbrug, NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence).

I NICEs retningslinjer til læger pointerer instituttet, at lægen altid først skal afprøve, om en patient kan klare sig på en behandling med humant insulin. Kun i de ganske få tilfælde (under fem procent af alle diabetespatienter), hvor patienten får problemer med lavt blodsukker, kan man overveje at konvertere patienten til behandling med insulinanaloger.

Selv om retningslinjerne fra NICE kun gælder England, understreger de ifølge Edwin Gale, at det kun er en meget lille gruppe af patienter, der reelt har glæde af insulinanalogerne. 

Novo: Engelske regler gælder kun i England

Medicinsk direktør ved Novo Nordisk, Anders Dejgaard, mener ikke, det er virksomhedens ansvar at sikre, at humant insulin har været afprøvet på patienterne før behandling med analoger iværksættes som foreskrevet af NICE. 

»Jeg vil gerne understrege, at det i denne type studier ikke er os, der styrer behandlingen. Det er det, der er hele pointen. Formålet er at få oplysninger fra den ’virkelige verden’ vedrørende brug af vores medicin, efter en læge har besluttet at behandlingen skal starte,« siger han.

Det er ifølge Anders Dejgaard også vigtigt at huske på, at NICE er et rådgivende Institut i England, der rådgiver om brug af lægemidler i England med baggrund i kliniske data og sundhedsøkonomiske prioriteter i England.

»Da vores studier bliver udført over hele verden, kan vi ikke forvente, at insulinbehandlingen i disse studier følger retningslinier fra NICE,« siger Anders Dejgaard.