Det er en udbredt forestilling, at overvægtige børn bliver drillet og har det særligt svært. Men nu konkluderer en ny ph.d.-afhandling, at den forestilling faktisk er langt fra sandheden, skriver RUC i en pressemeddelelse.
»Afhandlingens budskab er, at de overvægtige børn, når de bliver spurgt, er i stand til at beskrive, hvordan deres hverdagsliv ikke er fyldt med mangler i form af mistrivsel, dårligt selvværd, mobning og inaktivitet. Tværtimod har de fleste af børnene på lige fod med normalvægtige børn et trivselsfuldt hverdagsliv med venner og sunde fritidsaktiviteter,« fortæller Ditte-Marie From, Ph.d. og ekstern lektor ved Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, RUC.
Forskeren afviser ikke, at overvægt – defineret som stadiet før fedme – kan have helbredsmæssige konsekvenser – men påpeger, at det er problematisk, at man i samfundet i dag ofte definerer sundhed udelukkende ud fra en biomedicinsk forståelse:
»Sundhed handler ikke kun om at være slank. I min forskning går jeg til feltet med udgangspunkt i WHOs brede definition af sundhed, der ikke begrænser sig til kroppens fysik og fravær af sygdom, men også handler om menneskets generelle trivsel i hverdagen,« siger Ditte-Marie From.
Studiet bygger på analyser af nationale og kommunale sundhedspolitikker, empiriske observationer af to kommunale sundhedstilbud for overvægtige børn og deres familie, samt interviews med 39 kursusdeltagende overvægtige børn. Ph.d.-afhandlingen, der bærer titlen: ‘De sunde overvægtige børn. Sundhedspædagogiske potentialer i arbejdet med overvægtige børn’.
Afhandlingen er netop blevet forsvaret på Sundhedsfremme under Forskerskolen i Livslang Læring, Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning, RUC.