Hvert år bliver over 3000 danskere opereret i knæet, fordi de har revet det forreste korsbånd over. Især unge aktive idrætsudøvere kommer under kniven ganske kort tid efter, at de er kommet til skade.
Men det er langt fra sikkert, at de har brug for at blive opereret. En gruppe forskere fra Syddansk Universitet og Lund Universitet har vist, at træning kan reducere antallet af operationer og fremvise lige så gode resultater.
Deres resultat, som netop er blevet publiceret i New England Journal of Medicine, er kontroversielt i forhold til den behandling, der er gængs i rigtig mange lande.
»Der findes en folkelig tro på, at det gælder om at blive opereret hurtigt, hvis man vil sikre sig et godt udfald og på længere sigt undgå slidgigt.«
»Men strategien med træning og tidlig operation er ikke bedre end en strategi med træning af knæet og måske, på et langt senere tidspunkt, en operation,« siger professor Ewa Roos fra Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.
Dyre operationer
Korsbåndet er det ledbånd, der oftest skades. Især fodbold- og håndboldspillere er udsatte. Skaden medfører ofte ustabile knæ, som på kort sigt fører til nedsat fysisk aktivitet, utilfredsstillende knæfunktioner og reduceret livskvalitet. På længere sigt øges risikoen for slidgigt i knæet.
Ved en operation rekonstrueres det overrevne korsbånd, og trods manglen på undersøgelser, der understøtter operation som den bedste behandling, bliver der f.eks. i USA udført 200.000 korsbåndsoperationer om året. Udgifterne anslås at beløbe sig til omkring tre milliarder dollars.
»I Skandinavien er tallene lidt anderledes. Her opereres omkring 50 procent af de patienter, der har en korsbåndsskade.«
»Men uanset om man opererer eller ej, er struktureret træning hos en fysioterapeut et centralt aspekt i behandlingen, selvom det ikke altid praktiseres,« siger Ewa Roos.
Forskerne fulgte 121 unge med nyligt overrevet korsbånd i to år.