Dit dårlige syn har måske reddet dig fra Covid-19.
I et nyt studie har danske forskere kigget på tal fra Falck-ansatte i Danmark og Sverige fra sommeren 2020 for at blive klogere på, om briller og kontaktlinser havde betydning for, om folk blev smittet eller ej.
Her fandt de, at de svenske kontormedarbejdere, der ikke bar briller, havde fire gange højere risiko for at blive smittet end deres brille- og kontaktlinsebærende kolleger.
For ambulanceførerne og for de Falck-ansatte i Danmark, der ikke var lige så hårdt ramt af smittebølgen som Sverige, var der dog ikke nogen noterbar forskel.
»Vores studie tyder kraftigt på, at briller kan beskytte mod coronavirus,« siger ph.d.-studerende Rasmus Gregersen, ph.d.-studerende ved Akutmodtagelsen og Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, der er førsteforfatter på studiet.
»Særligt interessant er det, fordi kontorpersonalet, ulig for eksempel ambulanceførerne, ikke er kontakt med syge eller andre borgere, og derfor rimeligvis kan tænkes at repræsentere den generelle befolkning. Derfor konkluderer vi i studiet, at briller formentlig har en beskyttende faktor - i hvert fald i områder med høj smitte, og når der ikke bæres andre former for værnemidler.«
Han tilføjer, at de dog ikke kan sige noget med sikkerhed om brillernes beskyttende effekt, da det er en relativt lille prøve, de har arbejdet med.
Under den første bølge af corona-epidemien, mellem juni og august 2020, blev 2.210 ansatte hos Falck (bl.a. ambulancepersonale, kontoransatte og andre) i Danmark og Sverige undersøgt for smitte med covid-19.
Dataen herfra inkluderede blandt andet også, om de ansatte brugte briller, læsebriller eller kontaktlinser.
Ved dette studie fandt forskerne, at 4 procent af dem, der arbejdede på et kontor i Sverige og brugte briller, læsebriller eller kontaktlinser, blev smittet.
Af dem, der arbejdede på et kontor, men ikke brugte nogle af ovenstående, blev 16 procent smittet.
Studiet er meget interessant, mener professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, Allan Randrup.
»Det føjer en ny dimension til, hvad vi ved om samspillet mellem den virusbærende og den, der bliver smittet. Og selvom det ikke er perfekt - det kan studier som disse ikke være - så antyder det ganske rigtigt, at briller kan beskytte mod virus,« fortæller han til Videnskab.dk.
Han tilføjer, at dette ikke er det eneste studie, der når frem til det resultat.
Blandt andet viste en prøve på 304 COVID-patienter i Indien, at selvom 40 procent af alle indere bærer briller, udgjorde de kun 19 procent af de smitteramte.
Allan Randrup fortæller, han ser frem til et randomiseret studie i Norge, der omhandler dette emne, og som netop er ved at blive afsluttet.
»Studiet fra Norge forventer jeg vil slå det sidste søm i kisten og gøre os klogere på brillers virus-beskyttende effekt,« siger Allan Randrup.
Du kan smittes gennem øjet
Så hvad er årsagen til brillers beskyttende effekt?
Forklaringen, fortæller Rasmus Gregersen, er formentlig todelt:
- Briller forhindrer dig i at gnide dig i øjnene og ansigtet, hvilket reducerer smittespredning fra hænderne.
- Briller kan være et værn mod inficerende vira fra luften.
Det er Allan Randrup enig i:
»Det er sådan, at man sagtens kan blive smittet af infektionssygdomme gennem øjet,« fortæller han og tilføjer, at det også er derfor, at læger og sygeplejersker har faceshields på såvel som masker, når de arbejder med patienter.
Øjet producerer ikke kun væske, når vi græder, men gør det faktisk hele tiden. Al den overskydende væske bevæger sig ned fra øjet til næsehulen, og dermed er der lavet en vej fra øjet til dine luftveje, forklarer professoren.
»Man kan ikke sige, hvor ofte det sker, eller hvor stor en andel af smittede, der er blevet det gennem smitte i øjet, men vi ved, at det helt sikkert kan ske,« siger Allan Randrup.
Han undrer sig dog over, hvorfor også kontaktlinser ser ud til at have en beskyttende effekt.
Det kommer studiet ikke nærmere ind på, men Rasmus Gregersen svarer, at han kunne forestille sig, at kontaktlinser til en vis grad også forhindrer folk i at gnide sig omkring øjnene, når de har dem i.
»Det er ligelede blevet påvist, at celler på øjnenes overflade udtrykker nogle proteiner, som det vides, at COVID-19 vira kan binde til. Muligvis kan det være beskyttende, hvis kontaktlinser afskærmer vira fra at binde til øjets overfladeceller,« siger han.
Professor forsigtig med anbefaling
Bør vi bære briller såvel som maske, hvis der kommer endnu en coronabølge denne vinter?
»Vores studie viser i hvert fald, at det kan give en ekstra beskyttelse,« svarer Rasmus Gregersen.
»Hvis man vil være ekstra påpasselig under efterårets og vinterens forventede fjerde bølge, kan man tage et par briller på. Fire gange så høj en risiko er selvfølgelig en del, men det skal selvfølgelig med, at tallene er fra en periode med stor smittespredning og uden vacciner eller masker eller noget som helst andet. Derfor kan resultaterne heller ikke overføres én-til-én til i dag,« siger han.
Allan Randrup spæder til:
»Det er klart, at det virker som en kæmpe forskel, men det er vigtigt at have med, at studiet arbejder med en relativt lille prøvegruppe, og her kan små forskelle betyde store procentmæssige udsving,« fortæller han til Videnskab.dk.
»Man bør være forsigtig med at uddele anbefalinger baseret på dette studie alene - der er altid fejlkilder, og en konfirmering i det lovende norske studie vil betyde meget. Men jeg synes, man kan oplyse om muligheden af en beskyttelse, og herfra overlade det folk selv at vurdere, hvordan de vil agere,« siger han.
Gruppen af norske forskere bag det omtalte studie har allerede gjort deres indledende resultater offentligt tilgængelige, men resultaterne skal tages med forbehold, da de endnu ikke er blevet udgivet i et fagfællebedømt tidsskrift.
I studiet har de inkluderet 3.717 deltagere og ved lodtrækning bedt halvdelen om at bære briller i to uger. Personer, som bar briller, havde 1,9 procentpoint lavere forekomst af selv-testet COVID-19 infektion, om end forskellen ikke var statistisk sikker.