Kort nyt

Kort nyt

Kort nyt er citathistorier, der er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Nyt studie modsiger tidligere forskning: Jo, moderkagen er en bakteriefri zone

moderkage bakterier
Annonce:

Den menneskelige moderkage er et fuldstændig sterilt miljø uden bakterier ifølge et nyt studie lavet af et forskerteam ved University of Cambridge i England.

Det skriver phys.org.

I mange år var der da også bred enighed i det medicinske samfund om, at livmoderen og moderkagen var sterile miljøer.

Men tilbage i 2014 fandt et team af forskere tegn på, at der var – ganske vist lave – niveauer af bakterier i moderkagen.

Siden har flere andre undersøgelser bekræftet det fund.

Men nu har teamet på Cambridge altså konkluderet, at der ikke er bakterier i moderkagen – og de antyder, at undersøgelsen fra 2014 var mangelfuld.

I det nye studie undersøgte forskerne vævsprøver fra 578 forskellige kvinder.

Annonce:

De udførte DNA-undersøgelser på alle prøverne ved hjælp af flere forskellige teknikker for at undgå at få falske positiver.

En teknik var for eksempel at udtage prøver to gange fra hver vævskultur, mens de brugte to forskellige typer af metoder til at få fat i bakterielt DNA. De forskellige teknikker kan du læse mere om her.

Forskerne rapporterer, at de ikke fandt noget bevis for bakterier i moderkagen. De fandt dog bakterier i de prøver, der undersøgte, men de kunne alle spores til udefrakommende kilder.

De fandt også DNA fra bakterier, der normalt findes i skeden, hvilket stemte overens med fundene fra 2014-holdet.

Da de sammenlignede mængden af bakterier i prøver fra kvinder, der havde født vaginalt (modsat kvinder med kejsersnit) fandt de større mængder af bakterier, hvilket antyder, at moderkagerne blev forurenet under fødslen.

Studiet er udgivet i Nature.

mho

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts