Ny prævention til mænd er næsten lige så effektiv som p-piller
Kilde: 
28 oktober 2016

Kondomer eller sterilisation er næsten de eneste muligheder, hvis mænd vil bruge prævention.

Mange forskere har i tidens løb forsøgt at udvikle en anden type prævention, der mere minder om kvindernes p-pille. Men ofte uden held.

Nu har forskere fra University of Edinburgh i et forsøg vist, at det faktisk er muligt. Det skriver theguardian.com.

»Hvis man sammenligner det med andre præventionstyper, er den langt bedre end kondomet og sætter den derfor i samme kategori som p-piller,« siger Richard Anderson, der er professor i reproduktionsvidenskab ved University of Edinburgh og medforfatter til studiet, til The Guardian.

Til studiet fik 350 mænd injektioner med hormonerne progestogen og testosteron, som har vist sig at sænke sædkvaliteten gevaldigt ved at slukke for det mandlige reproduktionssystem.

Mændene i forsøget var alle i forhold, og det viste sig, at injektionerne ifølge theguardian.com beskyttede med 96 procent.

Injektionerne har dog vist sig at have nogle kedelige sideeffekter som akne, depression og højere libido, og det har medført, at forsøget blev stoppet før tid.

Men forskerne, både dem der har været involveret og udenforstående, er tilfredse med de foreløbige resultater.

»Resultaterne giver os en forhåbning om, at dette sagtens kan lade sig gøre,« siger Richard Anderson til theguardian.com.

Sara Jones, der forsker i farmakologi ved University of Wolverhampton og ikke var en del af studiet, mener også, at der er grund til at være positiv.

»De fleste tidligere forsøg på at udvikle mandlig prævention, som har indeholdet hormoner, har ledt til seriøse bivikrninger og er har været irreversible. Dette studie ser dog ud til at være bedre end de tidligere, men der er stadig grund til forbedringer,« siger hun til theguardian.com.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.