Motion bremser Alzheimers
Motion tre gange om ugen bremser Alzheimers tag på hjernen og sindet, viser stort dansk studie. Det er første gang, vi har så solide beviser, at vi nu kan anbefale patienter at træne som en del af behandlingen, vurderer forskere.

Motion hjælper alzheimerpatienter til at bevare deres mentale færdigheder og livskvalitet, viser nyt stort dansk studie. (Foto: Colourbox)

Motion hjælper alzheimerpatienter til at bevare deres mentale færdigheder og livskvalitet, viser nyt stort dansk studie. (Foto: Colourbox)

Alzheimers er den mest udbredte form for demens i Danmark. Sygdommen ødelægger gradvist hjernecellerne og sætter mentale evner ud af spil, for eksempel hukommelsen og opmærksomhedsevnen.

Nu viser resultater fra det danske forskningsprojekt ADEX (se faktaboks), at en times moderat fysisk træning tre gange om ugen kan bremse udviklingen sygdommen på en række områder, når den er i en tidlig fase.

De forsøgspersoner, der fulgte forskernes træningsprogram, fastholdte deres psykiske velbefindende og mentale færdigheder gennem fire måneder, mens de andre deltagere, der ikke trænede, fik det gradvist værre, konkluderer forskerne bag den nye undersøgelse.

»Vi har længe vidst, at fysisk aktivitet sænker risikoen for at få Alzheimers. Men nu ved vi også, at fysisk aktivitet faktisk kan bremse udviklingen af sygdommen, hvis man først har fået det. Det er virkelig stort nyt, da man mangler en god behandling mod Alzheimers, og her lader det til, at motion kan bidrage sammen med vores nuværende medicin,« siger forskningsansvarlig bag den nye undersøgelse Steen Hasselbalch fra Nationalt Videnscenter for Demens og  professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet.

Alzheimerpatienter skal huske at følge træningen

Det er et imponerende og grundigt stykke videnskabeligt arbejde, vurderer professor Bente Klarlund efter at have læst forskningsartiklen.

»Det er det første store studie nogensinde, der har testet effekten af motion på mennesker med Alzheimers. Det er aldrig blevet gjort så grundigt, solidt og med så mange mennesker før. Så må man bare håbe, at alzheimerpatienter vil kunne følge træningen, når den ikke indgår som en del af et forsøg,« siger Bente Klarlund, professor på Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet. Hun har ikke været med til at lave undersøgelsen, men forsker selv i træningens effekt på krop og hjerne.

Fakta

ADEX er et fælles forskningsprojekt mellem otte danske demensklinikker. Forskningsprojektet er støttet af Innovations fonden og ledet og koordineret af Nationalt Videnscenter for Demens på Rigshospitalet.

Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens

De nye forskningsresultater er endnu ikke publiceret i et videnskabeligt tidsskrift og er derfor ikke offentligt tilgængelige. Men Videnskab.dk har fået adgang til forskningsartiklen på forhånd, og resultaterne bliver også fremlagt på konferencen DemensDagene den 11. og 12. maj 2015. 

Træning gør sindet skarpt

I undersøgelsen indgik 200 forsøgsdeltagere med Alzheimers i en tidlig fase af sygdommens udvikling. Forskerne opdelte deltagerne i to gruppe, hvor den ene gruppe skulle motionere med moderat intensitet i en time tre gange ugentlig. Træningen foregik på løbebånd, cross trainer og motionscykel, og var opdelt med korte pauser. Den anden gruppe skulle ikke ændre på sine vaner.

Resultatet viste, at:

  • Træningsgruppen fik et øget fysisk og psykisk velbefindende.
  • Træningen medførte forbedret kondition og fysisk funktion.
  • Træningsgruppen fik færre psykiske symptomer som depression, irritabilitet, uro, rastløshed, aggression, apati.
  • De forsøgspersoner, der overholdte træningen, fastholdte deres mentale hurtighed og opmærksomhedsevne, mens kontrolgruppen blev dårligere.

Det sociale samvær under alzheimerpatienternes træning har muligvis spillet en rolle for nogle af forbedringerne, vurderer forskerne bag undersøgelsen. 

»Alzheimerpatienter får ofte psykiske problemer og depression, og der kan det sociale samvær, som patienterne har haft under træningen, muligvis have haft en positiv effekt. Men når det kommer til opretholdelsen af den mentale hurtighed og opmærksomhedsevne, må vi konkludere, det skyldes træningen,« siger Steen Hasselbalch.

Det skal dog også nævnes, at motion, der ikke er udført i social samvær, også har evnen til løfte humøret.

Alzheimers er en degenerativ lidelse, der får hjernecellerne til at dø hurtigere. Derfor hjælper BDNF sandsynligvis også på Alzheimers, da stoffet skaber nye hjerneceller. På den måde bremser moderat fysisk træning måske faldet i antal af hjerneceller og dermed hjernefunktion. Det er vi derfor i gang med at undersøge lige nu.

Professor Steen Hasselbalch

LÆS MERE: Endeligt bekræftet: Depression kan trænes væk

Motion sætter gang i hjernevæksten

Når man træner ved moderat til høj intensitet, udskiller kroppen et helt særligt stof, der øger skabelsen af nye hjerneceller. Det får med andre ord hjernen til at vokse. Stoffet hedder Brain Derived Neurotrophic Factor - eller BDNF - og det er muligvis årsagen til at motion virker på Alzheimers, forklarer Steen Hasselbalch.

»Alzheimers er en degenerativ lidelse, der får hjernecellerne til at dø hurtigere. Derfor hjælper BDNF sandsynligvis også på Alzheimers, da stoffet skaber nye hjerneceller. På den måde bremser moderat fysisk træning måske faldet i antal af hjerneceller og dermed hjernefunktion. Det er vi derfor i gang med at undersøge lige nu« siger Steen Hasselbalch. 

Det er en meget sandsynlig forklaring og så er det godt nyt, da vi har manglet en ikke-medicinsk behandling, vurderer Bente Klarlund.

»Motion er godt for vores helbred på mange områder. Det er ikke kun vores knogler, muskler, hjerte og blodkar, der har godt af motionen. Det er også godt for hjernen. Det viser studiet her tydeligt. Og så er det jo godt nyt, da vi har manglet en type behandling af Alzheimers, der ikke er medicinsk. Men det er afgørende, at træning som behandling også kan udføres i praksis, og at patienterne rent faktisk får det gjort, når det er udenfor eksperimentelle rammer. Det mangler at blive undersøgt,« konstaterer Bente Klarlund.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk