Kys og kram påvirker, hvordan spædbørns gener udtrykkes

Annonce:

Kys og kram er ikke bare en måde at vise, at man elsker sine børn. Kropskontakt har direkte indflydelse på, hvordan barnets DNA kommer til udtryk. Det skriver Sciencealert.com.

Et nyt studie fra University of British Columbia peger på, at spædbørn, der får mindre kropskontakt, og som er mere urolige end andre børn, oplever forandringer i de molekylære processer, der påvirker, hvordan gener kommer til udtryk senere i barndommen.

Undersøgelsen kan give os vigtig viden om, hvordan berøring påvirker den såkaldte ‘epigenetik’, der så at sige bestemmer, hvordan vores DNA skal ‘opføre sig’ i samspil med vores omgivelser.

Forskerne bag undersøgelsen, der netop er blevet publiceret i Development and Psychopathology, understreger, at forskningsfeltet stadig er meget nyt, og at det endnu er usikkert, hvad der står bag ændringerne.

Studiet har undersøgt 94 spædbørn og bedt deres forældre om at føre dagbøger over deres nærkontaktvaner og børnenes adfærd. Fire et halvt år senere har forskerne analyseret og sammenlignet børnenes DNA.

Forskerne har fundet epigenetiske forskelle mellem de børn, der fik meget nærkontakt, og de børn, der fik lidt nærkontakt – bl.a. i forhold til de gener, der påvirker børnenes immunforsvar og stofskifte.

»Hvis senere forskning bekræfter opdagelsen, vil det understrege vigtigheden af fysisk kontakt, især for urolige spædbørn« mener Sarah More, der er en af forskerne bag den canadiske undersøgelse, ifølge Sciencealert.com.

mdm

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts