Kejsersnit øger risikoen for sukkersyge
Børn født ved kejsersnit har 20 procent større risiko for at få sukkersyge. De engelske forskere kan ikke sige med sikkerhed, om årsagen er selve kejsersnittet eller måske det pludselige møde med fremmede bakterier.

Børnesukkersyge kan trods navnet sætte ind på alle tidspunkter af livet og kræver behandling, hvis den ikke skal have alvorlige konsekvenser. (Foto: Colourbox)

Børnesukkersyge kan trods navnet sætte ind på alle tidspunkter af livet og kræver behandling, hvis den ikke skal have alvorlige konsekvenser. (Foto: Colourbox)

Hvis dit barn er født ved kejsersnit, kan det være en god idé at holde øje med, om det er usædvanligt træt, tisser meget eller tit får svamp skridtet - alle typiske tegn på sukkersyge.

Ifølge ny engelsk forskning har børn født ved kejsersnit nemlig 20 procent større risiko for at udvikle type 1-diabetes, også kaldet børne- eller ungdomssukkersyge. Sygdommen betyder blandt andet, at børnene skal behandles med insulin. Ellers kan konsekvenserne være hjertesygdomme, nyresvigt og amputerede lemmer.

Forskere fra det nordirske Queen's University Belfast har gennemgået 20 undersøgelser fra 16 lande. I undersøgelserne indgik en million børn, hvoraf 10.000 havde type 1-diabetes. Resultatet er offentliggjort i tidsskriftet Diabetologia.

Kender ikke årsagenGennemgangen viser, at stigningen i forekomsten af sukkersyge hos børn født med kejsersnit ikke kan forklares med andre faktorer som fødselsvægt, moderens alder eller om barnet var blevet ammet eller ej.

»Vi kan sige, at der er en sammenhæng, men det er vigtigt at understrege, at vi endnu ikke ved præcis, hvorfor det hænger sådan sammen. Måske adskiller børn født ved kejsersnit sig fra andre børn på områder, som vi ikke kender endnu. Men det er også en mulighed, at det er kejsersnittet selv, som er årsagen,« siger Chris Cardwell fra Centre for Clinical and Populations Sciences i en pressemeddelelse.

En anden teori er, at kejsersnittet påvirker børnenes immunforsvar, fordi de som det første bliver udsat for bakterier fra hospitalet i stedet for fra moderen.

Børnesukkersyge er ikke synderligt udbredt blandt børn i Danmark. Ifølge Netdoktor.dk er der 1.500 diabetikere under 15 år. Hvert år kommer 155 nye tilfælde til. Diabetesforeningen oplyser, at 2.250 børn og unge fra 0 til 18 år har type 1-diabetes. Tallet er fra 1999 til 2007 steget med 25 procent, og det stiger fortsat med 3,5 procent om året. Årsagen er ukendt.

I alt er 25.000 danskere ramt af sygdommen.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.