Kejsersnit øger risikoen for sukkersyge
Børn født ved kejsersnit har 20 procent større risiko for at få sukkersyge. De engelske forskere kan ikke sige med sikkerhed, om årsagen er selve kejsersnittet eller måske det pludselige møde med fremmede bakterier.

Børnesukkersyge kan trods navnet sætte ind på alle tidspunkter af livet og kræver behandling, hvis den ikke skal have alvorlige konsekvenser. (Foto: Colourbox)

Børnesukkersyge kan trods navnet sætte ind på alle tidspunkter af livet og kræver behandling, hvis den ikke skal have alvorlige konsekvenser. (Foto: Colourbox)

Hvis dit barn er født ved kejsersnit, kan det være en god idé at holde øje med, om det er usædvanligt træt, tisser meget eller tit får svamp skridtet - alle typiske tegn på sukkersyge.

Ifølge ny engelsk forskning har børn født ved kejsersnit nemlig 20 procent større risiko for at udvikle type 1-diabetes, også kaldet børne- eller ungdomssukkersyge. Sygdommen betyder blandt andet, at børnene skal behandles med insulin. Ellers kan konsekvenserne være hjertesygdomme, nyresvigt og amputerede lemmer.

Forskere fra det nordirske Queen's University Belfast har gennemgået 20 undersøgelser fra 16 lande. I undersøgelserne indgik en million børn, hvoraf 10.000 havde type 1-diabetes. Resultatet er offentliggjort i tidsskriftet Diabetologia.

Kender ikke årsagenGennemgangen viser, at stigningen i forekomsten af sukkersyge hos børn født med kejsersnit ikke kan forklares med andre faktorer som fødselsvægt, moderens alder eller om barnet var blevet ammet eller ej.

»Vi kan sige, at der er en sammenhæng, men det er vigtigt at understrege, at vi endnu ikke ved præcis, hvorfor det hænger sådan sammen. Måske adskiller børn født ved kejsersnit sig fra andre børn på områder, som vi ikke kender endnu. Men det er også en mulighed, at det er kejsersnittet selv, som er årsagen,« siger Chris Cardwell fra Centre for Clinical and Populations Sciences i en pressemeddelelse.

En anden teori er, at kejsersnittet påvirker børnenes immunforsvar, fordi de som det første bliver udsat for bakterier fra hospitalet i stedet for fra moderen.

Børnesukkersyge er ikke synderligt udbredt blandt børn i Danmark. Ifølge Netdoktor.dk er der 1.500 diabetikere under 15 år. Hvert år kommer 155 nye tilfælde til. Diabetesforeningen oplyser, at 2.250 børn og unge fra 0 til 18 år har type 1-diabetes. Tallet er fra 1999 til 2007 steget med 25 procent, og det stiger fortsat med 3,5 procent om året. Årsagen er ukendt.

I alt er 25.000 danskere ramt af sygdommen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.