Kalkmangel gør danske mænd tandløse
Danske mænd, som ikke får nok kalk med kosten, har næsten tre gange så stor risiko for at tabe deres tænder, viser ny forskning. Kalkmanglen trækker tværtimod ikke tænder ud hos kvinder.

Op mod hver anden mand lider af kalkmangel. Det får en hård konsekvens for mændenes tænder, som har tre gange så stor risiko for at falde ud, viser ny dansk forskning (Foto: Colourbox)

Op mod hver anden mand lider af kalkmangel. Det får en hård konsekvens for mændenes tænder, som har tre gange så stor risiko for at falde ud, viser ny dansk forskning (Foto: Colourbox)

Man kan nærmest høre ekkoet fra sin barndom: 'Cola tager tænderne' og 'Mælk styrker tænderne'.

Men på trods af de opdragende leveregler, er der aldrig nogen, der for alvor har undersøgt, om der virkelig er en klar forbindelse mellem en kost rig på kalk og evnen til at bevare et fuldt tandsæt.

Den virkelighed har et dansk forskerhold nu lavet om på, og dokumenterer nu som de første i verden, at der er noget om snakken.

Men overraskende nok tyder resultaterne på, at det kun er mænd, der for alvor bliver ramt på tænderne af kalkmangel.

Kalkmangel tager tænderne

Undersøgelsen viser i tal, at de mænd mellem 35 og 65 år, der lever af en kalkfattig kost, har op mod tre gange så stor risiko for at miste tre eller flere af deres tænder målt over en seksårig periode. Kvinderne bevarer tænderne - uanset om de lever på en kalkfattig eller kalkrig kost.

Der skal mere mælk, ost og grøntsager på bordet hvis kalkhungrende mænd skal gøre noget ved deres forhøjede risiko for at tabe tænder (Foto: Colourbox)

»Vi er de første til at spore en klar forbindelse mellem kalkmangel og tab af tænder, men det tyder altså på, at det kun er et fænomen, der rammer mænd. Det kommer bag på os,« siger professor Berit Heitmann fra Institut for Forebyggelse på Bispebjerg Hospital, der sammen med seniorforsker Amanda Adegboye, har stået i spidsen for forskningen.

Kalk er vigtigt for både tænder og de knogler, som tænderne hæfter sig til. Det betyder omvendt, at hvis man er i underskud af kalk, kan man være mere udsat for at få huller i tænderne og udvikle paradentose.

Og det er ifølge forskerne sandsynligt, at det lige præcis er det, som rammer mænd, som får for lidt kalk med kosten og som i værste fald vil kræve en tandudtrækning.

Kvinder passer bedre på tænderne

Man kan så undre sig over, at kalkfattige kvinder ikke bliver ramt af det samme fænomen. Forskerne tror, at det hænger sammen med, at kvinder er bedre til at pleje deres tænder, og at det ophæver den negative påvirkning af kalkmangel.

»Vi ved, at kvinder børster hyppigere tænder end mænd, og de går oftere til tandlægen. Og kvinder bruger flere penge på at bevare de naturlige tænder, mens mænd ofte får dem trukket ud som et billigt alternativ,« siger Berit Heitmann.

Vi er de første til at spore en klar forbindelse mellem kalkmangel og tab af tænder, men det tyder på, at det kun er et fænomen, der rammer mænd.

Berit Heitmann

LÆS OGSÅ: 10 myter om tænder, mund og tandpleje

Mælken og ost ryger af menukortet

Kalkmangel er ikke kun forbeholdt en lille del af befolkningen. Det er knap halvdelen af både mænd og kvinder, der indtager for lidt kalk i forhold til anbefalingerne.

»Vi drikker meget mælk som børn, men når vi bliver ældre, ændrer vi vaner. Det betyder ofte, at kalkrige mælkeprodukter som mælk, yoghurt og ost træder i baggrunden, og det giver kalkmangel,« siger Berit Heitmann.

Derfor anbefaler forskerne, at voksne mænd og kvinder er opmærksomme på at spise flere mælkeprodukter og grøntsager, som er rige på kalk. For det kan øge chancen for at have et helt og naturligt tandsæt på sine ældre dage. Og måske gøre kvindernes tænder endnu stærkere.

Når alle tænder ryger

I forskernes aktuelle undersøgelse så de også på den ekstreme situation, hvor forsøgsdeltagere havde mistet alle deres tænder. Her spillede kalkindtaget også en rolle - og i denne forbindelse gjaldt det for begge køn.

Man har altså knap en dobbelt så stor sandsynlighed for at miste alle tænderne, hvis man ikke får nok kalk med kosten

Berit Heitmann

For mens det kun var 7,6 pct. af dem, der spiste den anbefalede dosis mellem 1.000 og 1.200 milligram kalk, som var tandløse, gjaldt det for hele 13.7 pct. af dem med en kalkfattig kost.

»Man har altså knap en dobbelt så stor sandsynlighed for at miste alle tænderne, hvis man ikke får nok kalk med kosten,« siger Berit Heitmann.

LÆS OGSÅ: De hvide tænder har en pris

Gælder for alle samfundslag

I undersøgelsen har forskerne taget hensyn til andre faktorer som kan påvirke tændernes sundhed som alder, uddannelsesniveau, rygning, alkohol og sukkerforbrug. Men på trods af disse forbehold observerede forskerne, at kalk stadig havde en statistisk betydning for, om forsøgsdeltagerne fik lov til at bevare deres tænder eller ej. »Det vil sige, at uanset hvilket samfundslag man kommer fra, bliver tænderne ramt ved kalkmangel. Så det er et budskab, som kan have betydning for hele den danske befolkning,« siger Berit Heitmann.

De danske forskere er kommet frem til resultaterne ved at interviewe 1.602 danskere om deres kostvaner og har fulgt skæbnens for deres tænder over en seksårig periode. Ved ganske enkelt at tælle forsøgspersonernes tænder ved undersøgelsens start og så tælle dem seks år efter.

Det skal oplyses, at et voksent menneske typisk har 28 tænder plus fire visdomstænder. Ca. en ud af ti voksne i undersøgelsen havde mistet alle tænder i aldersintervallet fra 35 til 65 år.

Den danske undersøgelse er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Nutrition.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk