Lighterens flamme blusser op med et lille knips. Ilden får fat. Et lille hvæs, når du inhalerer og bagefter puster den lette tobaksrøg ud til den summende lyd af snak, musik og mennesker, der skåler.
Selvom vi nok alle sammen ved, at rygning er sundhedsskadeligt og øger risikoen for at udvikle KOL, lungekræft, hjertekarsygdomme og endda depression, kan det være svært at holde sig fra cigaretterne. Derfor har regeringen for nylig foreslået at forbyde cigaretsalg til folk, der er født i eller efter 2010.
I kølvandet på regeringens lovforslag dykker podcastværterne Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen i denne episode af Brainstorm ned i nikotinens effekt på hjernen.
Sammen med Jesper Andreasen, der blandt andet forsker i nikotins effekt på hjernen, og rusmiddelforsker Kristine Rømer Thomsen undersøger podcastværterne, hvorfor vi bliver afhængige af nikotin. Du kan også høre, hvad der helt præcist sker i hjernen, når vi indtager nikotin, og hvordan du mest effektivt tager livtag med afhængigheden.
Du kan læse mere om nikotinens skadelige effekter på unges hjerner i denne artikel.
Hør podcasten her eller i din podcast-app – søg på ‘Brainstorm’:
Smøgen bliver ren refleks, når du er afhængig
Kokain er et af de mest afhængighedsskabende rusmidler, der findes, men nikotin ligger også rigtig højt på listen, lyder det fra Jesper Andreasen.
Han er lektor i translationel farmakologi på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet.
\ ‘Brainstorm’ er Videnskab.dk’s projekt om hjernen
I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.
I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.
Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Jesper Andreasen giver et spændende indblik i, hvilke konkrete mekanismer der gør, at nogle stoffer er mere vanedannende end andre.
Han forklarer også, hvad nikotins kortsigtede og langsigtede effekt på hjernen er. I den forbindelse fortæller han, hvordan den kontekst, du ryger i – det være sig til fest, til morgenkaffen eller når du er stresset – påvirker din trang til at ryge.
Jesper Andreasen løfter desuden sløret for, hvordan du nemmest kan stoppe med at ryge, når han angriber nikotinafhængigheden fra en psykologisk vinkel, men han afslører også, hvilke medikamenter, du med fordel kan bruge, hvis du skal vænne dig af med at ryge eller tage snus.
Lyt også med, hvis du vil finde ud af, om det mon er sundere at stoppe en nikotinpose op under overlæben end at ryge en cigaret.
\ Sådan abonnerer du på Brainstorm (Nyeste version)
Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner – så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.
Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.