Du bliver sendt ud gennem skoven med brød og vin til din gamle bedstemor, men på din vej springer en stor ulv frem fra buskadset. Hvad gør du?
Det lyder som noget fra et eventyr, men måske er det ikke ren fantasi.
Ulven er tilbage i Danmark. Flere ulve lever i Jylland, og de har flere gange dræbt husdyr som får. Det har givet anledning til et brev fra vor læser Tommy Nagel, der spørger:
»Hvis man møder en ulv i skoven, og den vil angribe, hvad gør man så?«
\ Spørg Videnskaben Classic
Med jævne mellemrum genudgiver vi tidligere svar fra Spørg Videnskaben, f.eks. på grund af aktualitet.
Denne artikel blev oprindeligt bragt på sitet 5. marts 2013.
Hvis ulven kommer, så skæld den ud
Til at hjælpe os med svaret, har vi hevet fat i Thomas Secher Jensen, der er tidligere museumsdirektør og nu seniorforsker med speciale i pattedyr ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.
Thomas Secher Jensen starter med at forsikre os om, at der ikke er nogle kendte fortilfælde af ulveangreb på mennesker i den nordeuropæiske natur de seneste 100 år, men han vil alligevel godt dele nogle gode råd.
»Hold øjenkontakten, og gå langsomt baglæns. Ikke noget med at løbe skrigende bort, for så opfatter den dig som et byttedyr,« iger Thomas Secher Jensen.
\ Læs mere
Hvis man ikke vil lide samme skæbne som ulvens foretrukne byttedyr, hjorten, skal man altså simpelthen bare lade være med at gøre som hjorten.
»Du kan også med fordel begynde at tale højt og tydeligt med mandlig stemme. Skæld den ud, ræk armene i vejret, og gør dig stor,« siger han.
\ Ulve må ikke jages
Ifølge Danmarks Naturfredningsforening har der ikke været dødsfald i Skandinavien relateret til ulve siden 1882.
En stor, tysk undersøgelse har vist, at ulvenes primære fødekilde er rådyr som udgør over 50 procent. Til sammenligning fylder husdyrene under 1 procent i deres madpyramide.
Ulven er beskyttet af EU’s beskyttelsesdirektiv, og det er derfor strengt forbudt at jage ulven.
Slå fra dig, og prik ulven i øjnene
Hvis ulven alligevel er fast besluttet på at angribe dig, så skal du ikke gøre som på film og spille død. Det virker mod bjørne, men ikke mod ulve.
»Hvis du spiller død over for en bjørn, så vil den måske kun ruske lidt i dig, for den angriber nemlig højst sandsynligt, fordi den føler sig truet. Men hvis en ulv angriber, så er det, fordi den er sulten,« siger Thomas Secher Jensen.
\ Læs mere
»Hvis det skulle komme så vidt, så spark, slå, og riv. Prik den i øjnene. Prøv at se, om du ikke kan beskadige den. Et rovdyr er aldrig interesseret i at blive beskadiget, for så kan den ikke jage efter føde, og hvis du virker for farlig, så opgiver den nok,« siger Thomas Secher Jensen.
Kan man banke en ulv?
Om et menneske kan nedkæmpe en voksen ulv, ved Thomas Secher Jensen ikke.
Er du et 10-årigt barn, har du ikke så gode chancer, mens en voksen mand nok godt kan klare sig.
Forskeren sammenligner ulven med en stor hund, som måske nok er farlig, men ikke nær så farlig som en kamphund.
»Ulven er jo sky af natur og har respekt for mennesker i modsætning til kamphunden, som er trænet til at være farlig. Du kan måske sammenligne situationen med at møde en stor Dobermann. Kan man klare sådan en? Måske,« siger Thomas Secher Jensen.
Han forsikrer, at ulven normalt er bange for menneskelig aktivitet, og derfor er sandsynligheden for at den vil angribe meget lille.

Ulve er bange for mennesker – men ikke hunde
Vi mennesker har altså ikke stor grund til at frygte ulven selv, men det kan være, vores kæledyr har?
Det er Tommy Nagel i hvert fald bekymret for.
Hvis man har en lille hund, skal man så være bange på dens vegne?
»Hvis man holder sin hund i snor tæt på sig selv, så er der nok meget lille risiko for, at ulven vil kunne finde på at angribe den, men hvis man lader den løbe frit og ikke selv holder øje, så kan en ulv sagtens finde på at jagte den, dræbe den og æde den,« siger Thomas Secher Jensen.
Det er sket flere gange i Sverige, at en omstrejfende hund er blevet taget af ulven, så Thomas Secher Jensen anbefaler derfor, at man har styr på sine dyr.
\ Læs mere
Ikke noget at være bekymret for
Indtil videre vrimler det dog ikke med ulve i Danmark, og de, der er her, er ikke interesserede i mennesker, så der er ikke meget at være bekymret for.
Thomas Secher Jensen ville derfor koncentrere sig mere om at have et kamera i nærheden, end at være bange.
Folk, der ser en ulv, eller tror, de ser en ulv, kan nemlig tage et billede eller en video og lægge det ind på ulveatlas.dk.
På den måde kan forskerne forbedre deres register over alle ulve i Danmark, hvor de blandt andet samler DNA-prøver og sammenligner med ulve i Tyskland.
Udover billeder af ulve kan du også indsende billeder af fodspor eller ulvelorte. Ulvelort adskiller sig fra hundelort, ved for eksempel at være fyldt med hår fra byttedyr og kan være ret lys – nogle gange næsten hvid af knoglerester (kalk).
Vi siger tak for spørgsmålet og de gode svar. Der er naturligvis en T-shirt, grå som en ulv, på vej til Tommy Nagel, og vil du også vinde sådan en, er du velkommen til at sende spørgsmål til sv@videnskab.dk.
Du kan læse mange flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskabens arkiv.
\ Kilder
- Danmarks Naturfredningsforening
- ‘Wolf feeding habits during the first eight years of its occurrence in Germany’. Mammalian Biology, 2012. DOI: 10.1016/j.mambio.2011.12.004
- Miljø- og Fødevarestyrelsen om ulve i Danmark
- Hvor farlig er ulven for mennesker? (Statens Naturhistoriske Museum)
- Rapport “The fear of wolves: A review of wolf attacks on humans” af Linnell et al. (2002)