Hvad er deja-vu, og hvordan holder man sin hjerne sund? Lytter-spørgsmål besvares i Brainstorms jule-special
To forskere i psykologi og neurovidenskab kommer vidt omkring spørgsmål om alt fra tissetrang til forelskelse.
brainstorm jul spørgsmål

To forskere svarer på et væld af spørgsmål fra den en bugnende jule-post-sæk i Videnskab.dk's podcast Brainstorms Jule-speciel 2021. (Foto: Shutterstock).

To forskere svarer på et væld af spørgsmål fra den en bugnende jule-post-sæk i Videnskab.dk's podcast Brainstorms Jule-speciel 2021. (Foto: Shutterstock).

Hvad er forklaringen på deja-vu?

Hvad sker der i hjernen, når man er forelsket?

Og hvorfor bliver ens ’toilet-trang’ større, jo tættere man kommer på toilettet?

Det er jul, det er cool, og Videnskab.dk’s hjernepodcast, Brainstorm, har vanen tro lavet en jule-episode, hvor de to af landets skarpeste forskere svarer på spørgsmål fra lytterne.

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen

I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Traditionen tro har værterne Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen talt med de to forskere:

  • Signe Allerup Vangkilde, der er lektor på Institut for Psykologi på Københavns Universitet
  • Mark Schram Christensen, som er lektor på Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet.

Masser af fede hjerne-facts

Udover at svare på de ovenstående spørgsmål, fortæller de også om, hvordan man kan se, hvor gammel en hjerne er, samt hvordan man passer bedst på sin hjerne.

Afsnittet byder desuden på svar på et væld af interessante spørgsmål, også på en særlig hjerne-julesang og en quiz om husforskeren Albert Gjedde.

Afsnittet finder du øverst i denne artikel. Du kan også finde den på Apple Podcasts, Spotify eller hvor du ellers hører dine podcasts.

Glædelig jul!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk