Hundes snuder kan redde diabetes-patienters liv
Hunden er diabetes-patientens bedste ven. Den kan nemlig potentielt redde deres liv. I videoen i artiklen kan du høre, hvordan hunde kan mærke et diabetes-anfald komme.
hund snude lugte diabetes

Vendingen 'hunden er menneskets bedste ven' får en helt ny betydning, når de firbenede kæledyr faktisk kan redde deres ejeres liv ved at advare dem inden et diabetes-anfald. (Foto: Shutterstock)

Vendingen 'hunden er menneskets bedste ven' får en helt ny betydning, når de firbenede kæledyr faktisk kan redde deres ejeres liv ved at advare dem inden et diabetes-anfald. (Foto: Shutterstock)

Du kender sikkert førerhunde, som er trofaste hjælpere for de blinde. Men kender du også de hunde, der kan advare diabetes-patienter, når deres blodsukker falder til et faretruende lavt niveau?

De findes faktisk – de hunde, der kan mærke advarselssignalerne og dermed advare personer med type 1-diabetes, når deres blodsukker er for lavt. Det er da smart!

Men, hvordan det kan lade sig gøre, og hvordan hundene mere præcist kan mærke tegnene, har hidtil været lidt af en gåde.

Forskere fra University of Cambridge har nu fundet ud af, at et bestemt kemikalie i vores ånde muligvis ændrer sig, når vores blodsukker er lavt. Og det kan altså være det, som hunde kan trænes op til at mærke. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse

Mød hunden, der har reddet sin ejers liv

Når blodsukkeret hos diabetes-patienter bliver for lavt, kan de få det, man kalder hypoglykæmi, eller bare hypo, hvor de kan begynde at ryste, blive desorienterede og i værste fald miste bevidstheden.

Disse anfald kan sommetider ramme diabetes-patienter meget pludseligt og uden varsel.

I videoen herunder kan du møde hunden Magic, som er trænet til at vække sin ejer om natten, hvis hendes blodsukker falder. Du kan også høre fra en af forskernes egen mund, hvordan han og hans team har lavet undersøgelsen.

Mød hunden Magic, som kan lugte, hvis ejerens blodsukker falder. (Videoen er lavet af University of Cambridge. )

De firbenede kan lugte anfaldene

Dr. Mark Evans, der er en del af forskerteamet, fortæller, at otte kvinder i 40’erne med type 1-diabetes deltog i undersøgelsen.

Forskerne sænkede kvindernes blodsukker, hvorefter de målte niveauet af kemikalier - blandt andet kemikaliet isoprene, som kan spores i vores udånding.

Det viste sig, at mængden af isoprene steg betydeligt, når kvindernes blodsukker var lavt. Faktisk blev det i nogle tilfælde dobbelt så højt.

Og det er dette kemikalie, altså isoprene, hvis lugt forskerne mener, at hunde kan være særlig følsomme over for.

Maskine skal efterligne hundenes snuder

Hvis det er tilfældet, vil man muligvis kunne lave en slags detektor, der efterligner det, hundene kan; nemlig måle niveauet af isoprene hos diabetes-patienter og dermed advare patienterne, hvis deres blodsukker falder for meget.

»Mennesker er ikke følsomme over for tilstedeværelsen af isoprene, men for hunde er det nemt at identificere med deres utrolige lugtesans, og de kan trænes til at advare deres ejere, når deres blodsukker-niveau bliver for lavt. Det (isoprene, red.) giver en duft, der kan hjælpe os med at udvikle nye tests til at opdage hypoglykæmi og reducere risikoen for potentielt livstruende komplikationer hos patienter med diabetes,« siger Mark Evans i pressemeddelelsen og fortsætter: 

»Vores vision er, at en ny ånde-test i hvert fald delvist – men ideelt fuldstændig – kan erstatte finger-prik-testen, som er upraktisk, smertefuld for patienterne og relativt dyr at tildele.«

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk