Om forfatteren

Malene Steen Nielsen Flagga

Cand.scient

Mia Dalby Larsen

Hiv er blandt de største dræbere

Nogle af jordens farligste organismer er bittesmå virus. Hiv er et af dem, og det er tæt på at have slået lige så mange mennesker ihjel som den spanske syge

Hiv er en retrovirus

Alle celler i menneskekroppen indeholder en kopi af vores genetiske drejebog, vores dna.

Når en celle skal deltage i livsfunktionerne, for eksempel producere et bestemt signalstof eller dele sig, tager den en RNA-kopi af DNA'et, som bliver sendt ud til celleoverfladen og her bliver opskriften på stoffet aflæst og produceret.

Den store kogebog
Hvis cellen er et køkken, så svarer dna'et til den store, altomfattende kogebog. Hvis kokken skal lave en bestemt ret (cellen syntetisere et bestemt stof), tager han en kopi af opskriften (RNA), får læst korrektur og tager kopien med hen til komfuret, hvor han producerer retten (det stof cellen skal lave), som derefter sendes ud af køkkenet.

Kokken kan derefter smide kopien (RNA) ud, for han har stadig kogebogen. Det kan virke som en uhensigtsmæssig proces, men den er med til at beskytte os mod celleforandringer (mutationer), når cellen deler sig, og mod forkert producerede stoffer.

Hiv muterer
Hiv medbringer kun en kopi (RNA) af sit arvemateriale. Det øger risikoen for, at opskriften bliver aflæst forkert, når hiv kopierer sig selv under formeringen - ligesom gentagne nye fotokopieringer har det med at udviske den oprindelige tekst. Og det er en af årsagerne til hiv's voldsomme mutationsrate. Den anden grund er, at hiv har sparet sin korrekturlæser væk.

Dna'et svarer til en kogebog, forklarer Allan Randrup Thomsen (Foto: SUND)

Annonce:

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts