Frugt og grønt beskytter ikke mod kræft
En ny, stor undersøgelse med dansk deltagelse viser, at et højt indtag af frugt og grønt ikke for alvor beskytter mod kræft. Dermed ryger et af de argumenter, som '6 om dagen'-kampagnen bygger på.

Frugt og grønt er godt, men det kan ikke forhindre kræftsygdomme. (Foto: Colourbox)

Frugt og grønt er godt, men det kan ikke forhindre kræftsygdomme. (Foto: Colourbox)

Hvis du tror, at du mindsker din risiko for at få kræft ved at spise godt med frugt og grønt, kan du godt tro om igen. Når det gælder kræft, er den positive effekt af at indtage meget frugt og grønt nemlig yderst beskeden.

Det viser en ny, stor undersøgelse, hvor forskere har fulgt 478.478 europæere gennem næsten ni år. 30.604 af personerne i undersøgelsen fik konstateret kræft, men det var altså ikke fordi, de havde forsømt at spise frugter og grøntsager.

»Det er ikke sådan, at du nedbringer din kræftrisiko markant ved at spise frugt og grønt,« fortæller overlæge Anne Tjønneland, der er afdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse og medforfatter på den nye undersøgelse.

6 om dagen hjælper ikke mod kræft

Frugt og grønt kædes ellers ofte sammen med mindsket risiko for kræft.

Det gælder for eksempel i '6 om dagen'-kampagnen. På kampagnens hjemmeside kan man læse følgende udsagn: »En lang række videnskabelige undersøgelser viser, at frugt og grønt hver dag beskytter mod kræft [...]«

Fakta

STOR EUROPÆISK UNDERSØGELSE

142.605 mænd og 335.873 kvinder fra 10 vesteuropæiske lande er blevet spurgt om deres spisevaner og livsstil i EPIC-projektet (The European Prospective Investigation into Cancer and nutrition). Knapt ni år efter har man kigget på, om personerne siden havde fået en kræftsygdom.

Der deltog 55.019 danskere i undersøgelsen, som i øvrigt viser, at vi spiser forholdsvis lidt frugt og grønt i Norden. For Danmark er tallet 264 gram om dagen, mens man i Italien og Spanien spiser et halvt kilo om dagen.

Men de undersøgelser, der henvises til, blev publiceret i starten af 1990erne. Siden er undersøgelserne blevet bedre, og forskerne er blevet noget klogere på effekten - eller mangel på samme - af frugt og grønt.

Nye tal viser ganske lille effekt

Forskerne har i den nye undersøgelse fundet ud af, at et højt indtag af frugt og grønt tilsyneladende mindsker risikoen for at få kræft en smule, men effekten er ganske lille.

Undersøgelsen er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift 'Journal of the National Cancer Institute'.

Hvis tallene står til troende, kan man forhindre 2,6 procent af kræfttilfældene hos mænd og 2,3 procent af kræfttilfældene hos kvinder, hvis alle spiser 150 gram frugt eller grønt mere om dagen. En ganske begrænset effekt, især i forhold til, hvad man tidligere har troet.

Det er usundt at være overvægtig

Det skal ikke forstås sådan, at frugt og grønt ikke er sundt, for det er det stadig. »Vi vil rigtig gerne have, at folk spiser frugt og grønt. Det er bare ikke det mirakelmiddel mod kræftsygdomme, som vi troede for 15 år siden,« siger Anne Tjønneland.

Dertil kommer, at indtagelse af frugt og grønt stadig er godt for kroppen. Også i forhold til kræft, selv om der ikke er nogen direkte sammenhæng. Anne Tjønneland forklarer:

»Det er en indirekte effekt, man snakker om der. Hvis du spiser frugt og grønt, har du ikke så nemt ved at blive overvægtig. Og det at være overvægtig er en af de absolut vigtigste risikofaktorer - ikke kun i forhold til hjerte-kar-sygdomme og diabetes, men også når det gælder kræftsygdomme.«

»Desuden spiser du mindre af de ting, som giver øget risiko for kræft, for eksempel rødt kød eller raffinerede kornprodukter,« siger Anne Tjønneland.

Så bliv bare ved med at spise frugt og grønt - også selv om det ikke giver direkte udslag på kræft-statistikken.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk