Nåååhr! Forskere har fundet ny type minihaj, der lyser i mørket
lommehaj sød ny lyser i mørket

Denne fine haj kaldet the American Pocket Shark (den amerikanske lommehaj, red.) er lidt af en gåde for forskerne. (Foto: Michael Doosey, Tulane).

Denne fine haj kaldet the American Pocket Shark (den amerikanske lommehaj, red.) er lidt af en gåde for forskerne. (Foto: Michael Doosey, Tulane).

Kilde: 
23 juli 2019

Hajen er måske ikke normalt et dyr, man ville kalde nuttet. 

Men når man ser billedet herover, kan man ikke lade være med at tænke, at den netop opdagede lommehaj er lidt nuttet. 

Den nye type lommehaj, som også lyser i mørket, er netop blevet beskrevet i et nyt studie, skriver ScienceAlert. 

Hajen er cirka 14 centimeter lang og har en slags kirtler, der producerer en selvlysende væske. Samtidig har den en slags lysproducerende organer kaldet ‘fotoforer’ over hele kroppen. 

Lommehajen, som også går under navnet 'mollisquama mississippiensis' eller amerikansk lommehaj, blev opdaget i den mexicanske golf i februar 2010.

Det kan godt se ud, som om livet bliver en ensom fornøjelse for den. For der er er kun fundet én anden type lommehaj nogensinde.

Den tidligere fundne haj blev opdaget ved Chiles kyst i 1979 og blev beskrevet i 1984. Denne haj var mere velvoksen, cirka 40 centimeter lang. 

Men der blev ikke fundet flere eksemplarer af arten. Indtil 2010, hvor den amerikanske lommehaj blev identificeret. Den nyeste lommehaj blev fundet på 330 meters dybde, hvilket tyder på, at arten primært lever på meget dybt vand. 

Hvorfor er der så kun så få? Ifølge Science Alert har videnskaben ikke svar på det. 

»At der kun er rapporteret om en eneste lommehaj fra Mexicos golf, og at det er en ny art, understreger, hvor lidt vi ved om Golfens dybere farvande, og hvor mange nye arter fra disse farvande, der venter på at blive opdaget,« siger Henry Bart, der er direktør for Tulane Biodiversity Research Institute, som står bag studiet, til Science Alert. 

Forskere brugte røntgenbilleder og CT-skanninger, så de kunne se både ydersiden og indersiden af hajen - og så de kunne sammenligne med den gamle lommehaj. 

lommehaj sød ny lyser i mørket

Her kan du se de to eneste typer af lommehajer, der nogensinde er fundet, stillet op ved siden af hinanden. (Foto: Grace et al., 2019, Zootaxa).

En vigtig ting gik igen hos begge hajer - de havde nemlig begge en slags små lommer, der producerer selvlysende væske.

Dog har det nye fund færre ryghvivler, og så har den fotoforer, som den originale lommehaj ikke har.

Studiet af hajen er blevet offentliggjort i tidsskriftet Zootaxa. 

mho

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.