Forskere har fået hundredvis af mænd med prostatakræft til at spille fodbold
»Vi sad og fik en øl efter træning, og så begyndte de at snakke om deres sygdom,« siger en frivillig træner.
fc prostata prostatakræft fodbold rehabilitering mænd

FC Prostata-hold på Østerbro i København. Spillerne har deltaget i det hidtil største forsøg, hvor fodboldtræning til kræftramte mænd er blevet testet i lokale klubber.  (Foto: DBU)

FC Prostata-hold på Østerbro i København. Spillerne har deltaget i det hidtil største forsøg, hvor fodboldtræning til kræftramte mænd er blevet testet i lokale klubber.  (Foto: DBU)

To gange om ugen er Michael Jervild træner i fodboldklubben Aalborg Chang.

På hans hold spiller 15 midaldrende og ældre mænd. De har alle prostatakræft.

»Min store overvejelse, da vi startede op, var, om og hvordan jeg skulle tale med dem om sygdommen. Men det gav sig selv. Da vi sad og fik en øl efter træning, begyndte de selv at snakke om det,« siger Michael Jervild til Videnskab.dk.

»‘Du må undskylde, at vi snakker så meget om sygdom’, siger de til mig. Men jeg synes bare, det er fedt, at de kan snakke med hinanden om det og samtidig lave en masse sjov og ballade på banen og i omklædningsrummet,« fortsætter han.

FC Prostata er videnskabeligt testet

Træningen på FC Prostata, som holdet hedder, er en blanding af sjov, ballade, hård træning og følsomme snakke i omklædningsrummet.

Men fodboldholdet for mænd med prostatakræft er også et videnskabeligt gennemtestet koncept, der:

  • startede som et mindre forsøg i universitetsregi.  

  • er videnskabeligt testet i et stort randomiseret forsøg ude i virkeligheden.

  • er blevet selvkørende indtil videre i 11 lokale fodboldklubber.  

Randomiserede forsøg

I randomiserede forsøg bliver forsøgsdeltagere ved lodtrækning inddelt i to grupper. 

  1. Den ene gruppe modtager det tiltag, der skal testes.
  2. Den anden gruppe får en anden eller ingen indsats. 

På den måde kan forskerne måle, om en eventuel effekt skyldes præcis den indsats, de har sat i værk. 

214 har været med

Resultaterne af det seneste og største forsøg, hvor forskere har afprøvet, om fodboldtræning i lokale klubber har en effekt på mænd med prostatakræft, er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Sports Medicine. 

214 prostatakræftramte mænd har deltaget i forsøget.

Mændene blev ved lodtrækning inddelt i to grupper: 

109 mænd kom på et fodboldhold med andre, der har prostatakræft. De trænede to gange om ugen i lokale fodboldklubber i Odense, Aarhus, Esbjerg og København.

De resterende 105 mænd kom ikke på et fodboldhold, men fik tilbud om at deltage i de almindelige træningstilbud, der findes til mænd med prostatakræft.

Tre gange i løbet af et år fik alle mændene målt deres fedtmasse, muskelmasse, knoglernes tilstand og mentale sundhed.   

Mænd dropper ikke fodbolden

Målingerne viste, at de mænd, der spillede fodbold, fik det signifikant bedre end de prostatakræftramte mænd, der ikke spillede fodbold.

Fodboldspillerne havde det bedre mentalt, og de fysiske målinger viste, at de havde:

  • Mindre fedtmasse. 
  • Forbedret knogletæthed på hoften, hvilket er meget positivt, for den behandling, mænd får mod prostatakræft, slider på knoglerne.

Og i modsætning til andre former for træning og rehabilitering møder de kræftsyge mænd gladeligt op til fodboldtræning. De falder ikke fra, efter at de har været med et par gange.

»Et kernefund er, at rigtig mange bliver ved med at spille, i forhold til hvad vi havde forventet,« siger en af forskerne bag forsøget Eik Bjerre, der er tilknyttet Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning, til Videnskab.dk.

»64 ud af 109 forsøgsdeltagere valgte at fortsætte, efter at vores forsøg var slut,« fortsætter Eik Bjerre, der netop har forsvaret sin ph.d. afhandling om FC Prostata.

FC prostata forskning fodbold kræft

Spillerne får det bedre mentalt af at være en del af det fællesskab, der er på et fodboldhold, viser forskning. Her strækker spillere ud på Østerbro i København. (Foto: DBU)

Træning skal føre til livsstilsændring

Historien om FC Prostatas succes går tilbage til 2011, hvor 2 forskere sad på Rigshospitalet i København og planlagde projektet.

De to vidste fra forskningslitteraturen, at fysisk aktivitet på mange måder gavner folk, der har fået en kræftdiagnose. Men de vidste også, at mænd med kræft og andre alvorlige sygdomme ikke er meget for at deltage i de træningstilbud, de får tilbudt i den kommune, de bor i.

Desuden er de rehabiliteringstilbud, kræftpatienter får af kommunen, tidsbegrænsede.

»Vi var interesserede i at lave noget, der kunne bidrage til en vedvarende livsstilsændring. Det skulle ikke være i et beskyttet miljø i et kommunalt sundhedscenter,« siger Jesper Frank Christensen, der er ph.d. i Trygfondens Center for Aktiv Sundhed, Rigshospitalet, og en af initiativtagerne til FC Prostata.

FC Prostata i universitetets idrætshal

I stedet for at lave et træningsprogram, som skulle drives i kommunalt regi, ville Jesper Frank Christensen og kollegaen Julie Midtgaard sammensætte en særlig form for fodboldtræning, som på sigt skulle drives af lokale fodboldklubber.

Forskerne startede med at teste konceptet på små baner i idrætshallen på Københavns Universitet. Videnskab.dk var tilskuer tilbage i 2015.

Effekterne af fodboldtræningen var til at få øje på, og mændene gav den gas, selv om de havde en kræftdiagnose, som du kan læse i artiklerne: 

Siden 2015, hvor Videnskab.dk sidst skrev om projektet, har 11 danske fodboldklubber fået et FC Prostata-hold. Og flere klubber er interesserede, meddeler Dansk Boldspil Union (DBU).

Her er FC Prostata-hold

11 fodboldklubber i Danmark har på nuværende tidspunkt et hold for mænd med prostatakræft:

Aalborg Chang, Esbjerg forenede Boldklubber, Måbjerg IF i Holstebro, Vindinge IF i Vejle, VSK Aarhus, IF Lyseng i Aarhus, Odense KFUM, B1973 i Herlev, Fremad Valby, Frem Valby og Østerbro IF i København. 

»Det bekræfter vores idé om, at der er uudnyttede ressourcer i foreningslivet, som kan bruges i sundhedsmæssig sammenhæng. Jeg er meget glad på projektets vegne,« siger Jesper Frank Christensen, som ikke længere er praktisk involveret i FC Prostata, til Videnskab.dk.

»Det har været fantastisk at kunne følge, at stort set alle de tanker, vi oprindeligt sad og gjorde os i projektgruppen, nu er rullet ud. Det har udviklet sig til noget, der ligger meget tæt op af de planer, vi oprindeligt havde,« fortsætter han.  

Træning fortsatte uden forskere på sidelinjen

Jesper Frank Christensen og kollegaernes indledende forsøg i København, hvor 57 mænd deltog, viste, at fodbold havde en effekt på de kræftramte mænds fysiske og psykiske helbred.

Resultaterne gav forskerne mod på at teste FC Prostata ude i virkeligheden. Sammen med DBU fandt de fem lokale klubber, som gerne ville stå for træningen.

På klubbernes baner blev det testet, om fodbold har den samme gode effekt for mænd med prostatakræft, når forskerne ikke er med på sidelinjen. 

Om holdet i Aalborg Chang

FC Prostata-holdet i Aalborg Chang var ikke en del af forskernes forsøg. 

Komiteen for Sundhedsoplysning har taget initiativ til, at klubben fik et FC Prostata hold. Komiteen har bl.a. gjort en indsats for at få den urologiske afdeling på Aalborg Sygehus til at henvise patienter til klubben. 

Indtil 2019 arbejder Komiteen for Sundhedsoplysning med en bevilling fra TrygFonden på at gøre FC Prostata bæredygtig, så projektet fremover kan bliver udbredt og køre videre i flere lokale fodboldklubber.

»Vi ville lave et projekt, der skulle kunne køre videre, når selve forsøget var slut. Og vi ville være sikre på, at de effekter, vi målte, svarer til dem, man kan forvente at få ud af det, når lokale klubber står for træningen,« siger Eik Bjerre, der er en af hovedkræfterne bag det store, virkelighedsnære forsøg med 213 deltagere.

Det lykkedes: I dag kører FC Prostata videre, uden at forskerne er involveret. Blandt andet i klubben Aalborg Chang, hvor Michael Jervild er træner.

»Vi oplever, at spillerne giver den gas og elsker fodboldkulturen. Der kommer hele tiden nye spillere til, som har truffet et aktivt valg om at spille fodbold, fordi de har fået en prostatakræft-diagnose,« siger Michael Jervild og fortsætter:

»I det daglige betyder det ikke noget, at FC Prostata er startet som et forskningsprojekt. Men det var nok drivkraften for at starte holdet op, at vi vidste fra forskningen, at det er godt for prostatakræftpatienter at spille fodbold.«

FC prostata forskning fodbold kræft

FC Prostatatræning på Østerbro i København. (Foto: DBU)

»Fantastisk, at det virker«

Charlotte Handberg, der er ekstern lektor på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab, har forsket i mænd og rehabilitering. Hun har fulgt FC Prostata fra sidelinjen, siden projektet startede.

»Jeg har læst om studiet løbende, efterhånden som Eik Bjerre har publiceret resultater. Det er fantastisk, at det virker, og at det er blevet en del af mændenes hverdag,« siger Charlotte Handberg.

»En ting er, at der er helbredseffekter af den fysiske træning, men de sekundære gevinster betyder mindst lige så meget. Mændene får et fællesskab og nye kontakter. Normalt er det svært at få mænd med kræft til at deltage i rehabilitering i kommunalt regi, fordi det minder dem for meget af sygdom. Men det her tilbud appellerer åbenbart til dem,« fortsætter hun.

Forskning søger løsninger

Mere og mere forskning går ud på at udvikle og teste tiltag, som skal løse samfundets problemer. Interventionsforskning kaldes det.

Videnskab.dk sætter fokus på interventionsforskning. Følg med i temaet her.

Støtte fra TrygFonden har muliggjort temaet. TrygFonden har dog ikke indflydelse på, hvilken forskning vi skriver om, og hvordan artiklerne skrives. 

Læs mere om aftalen her.

FC Prostata kan støde på forhindringer

Men hvordan ser fremtiden ud for FC Prostata, nu hvor forskerne har afsluttet deres forsøg og ikke længere er en del af projektet?

Er det realistisk at forestille sig, at alle danske mænd med prostatakræft får mulighed for at spille fodbold i en lokal klub?

Det afhænger af, om der er ildsjæle i klubberne, som kan se idéen i at starte et FC Prostata-hold op, siger Karsten Elmose-Østerlund, der forsker i dansk foreningsidræt på Syddansk Universitet.

»De fleste foreninger køres af frivillige, og min erfaring er, at den slags projekter kan støde på mange forhindringer, når de skal implementeres,« siger Karsten Elmose-Østerlund.

»I mange foreninger er der en skepsis overfor færdige koncepter. Hvis der kommer nogen og siger, at nu skal foreningen gøre sådan og sådan, så virker det ikke så godt. Det kræver ihvertfald, at der sidder en motiveret frivillig, som kan se en mening i det,« fortsætter han.

Aalborg Changs FC Prostata hold fortsætter

En del fodboldklubber har et skarpt fokus på, at klubbernes hold skal blive bedre og vinde flere kampe. Det bliver nok ikke den slags klubber, der får et FC Prostata hold, forudser Karsten Elmose-Østerlund.

»De steder, hvor trænerne sidder og tænker på, at deres hold skal rykke op, vil man nok støde panden mod en mur med projekter som FC Prostata. Men klubber, hvor der er en ildsjæl, der brænder for projektet, kan der ske utrolig meget,« fortsætter han.

Fodboldklubben Aalborg Chang har sådan en ildsjæl. Michael Jervild har ikke har tænkt sig at stoppe som træner for FC Prostata foreløbig.

»Jeg fortsætter til evig tid. Det giver mig glæde hver gang at komme ned og opleve den gode stemning, der er på FC Prostata. At opleve, at mænd oppe i alderen, der aldrig har spillet fodbold før, bliver bedre og bedre til fodbold, samtidig med at de har det sjovt, er meget meningsfuldt,« siger han.

I øjeblikket er der FC Prostata-hold i Aalborg, Esbjerg, Holstebro, Vejle, Aarhus, Odense, Herlev og København. Desuden er der hold på vej i Sønderjylland, Kronjylland og Sjælland.  Forskningen bag FC Prostata er støttet af TrygFonden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk