For første gang: Forskere finder den del af hjernen, der er forbundet med klitoris
hjernen skanning undersøgelse billede meditation mindfulness

Ny forskning udpeger den del af hjernen, der registrerer, når klitoris stimuleres. (Foto: AFP Photo/Knop et al./JNeurosci)

Ny forskning udpeger den del af hjernen, der registrerer, når klitoris stimuleres. (Foto: AFP Photo/Knop et al./JNeurosci)

Kilde: 
21 december 2021

Videnskaben har længe været på bar bund, når det kommer til at kortlægge, hvilke dele af hjernen der er forbundet med kvinders kønsorganer. 

Men nu har forskere for første gang lokaliseret den del af kvindehjernen, der er forbundet til klitoris - og angiveligt skulle den specifikke hjernedel være mere udviklet hos personer, der har mere sex. 

Det skriver nyhedsbureauet AFP ifølge ScienceAlert på baggrund af det nye studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet JNouerosci.

 Det nye studie bygger på en række tests, hvor 20 kvinder i alderen 18 til 45 blev udsat for stimulering af klitoris, mens der blev holdt øje med deres hjerneaktivitet ved hjælp af MRI-skanninger. 

Det er den såkaldte somasentoriske cortex i hjernen, der er ansvarlig for at registrere og processere sanseindtryk i alle former - berøring, temperatur og smerte, som forskerne havde øje på.  

Bliver du rørt på fingeren, er der for eksempel en del af den somasentoriske hjernedel, der specifikt modtager sanseindtryk fra fingeren. På samme måde er der en del af cortex, der specifikt tager imod sanseindtryk fra foden - og så videre. Men indtil nu har det været ukendt, hvilket område der registrerer, når klitoris stimuleres, skriver AFP. 

Men ifølge forskerne har man nu fundet, at det ligger i nærheden af den del af den somasentoriske hjernedel, der repræsenterer hoften - ligesom tilfældet er med kønsorganet hos mænd. 

Ifølge AFP er et af de mest opsigtsvækkende resultater af undersøgelsen, at den pågældende hjerneregion var mere udviklet blandt forsøgspersoner, der oplyste, at de havde mere sex

»Vi fandt en sammenhæng mellem hyppigheden af genital samleje og tykkelsen af det kortlagte kønsfelt (i hjernen, red.). Jo mere sex, jo større region,« fortæller professor i medicinsk psykologi ved Charite University Hospital i Berlin og medforfatter på studiet, Christine Heim, ifølge AFP.

Ifølge Christine Heim har det hidtil været »fuldstændig understuderet«, hvordan sammenhængen er mellem kvinders kønsorganer og hjernen. For mens man allerede i 2005 fandt ud af, hvilken del af hjernen hos mænd der registrerer stimulering af penis, har der ikke været samme gennembrud i forskningen hos kvinder. 

Ifølge forskerne kan den nye viden hjælpe med at oplyse om terapeutiske interventioner efter seksuelle traumer, ligesom viden om den specifikke hjernedel hos kvinder bør inddrages, når man i fremtiden skal hjælpe mennesker med seksuel dysfunktion, lyder det i studiet. 

rf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.