Førende hjerneforskere får 40 millioner hver
07 april 2017

To bevillinger fra Lundbeckfonden på hver 40 millioner kroner går til ægteparret Maiken Nedergaard og Steven Goldman ved Center for Neuroscience på Københavns Universitet. De er begge nogle af verdens førende forskere inden for neurovidenskab. 

De to bevillinger skal føre til bedre behandling af henholdsvis kroniske smerter og degenerative hjernesygdomme, skriver Lundbeckfonden i en pressemeddelelse

Maiken Nedergaard, professor fra Center for Neuroscience på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, er især kendt for sin forskning i hjernens støtteceller og deres betydning for, hvordan hjernen skiller sig af med affaldsstoffer, når vi sover. I det nye projekt vil hun undersøge, hvordan de støtteceller i hjernen, der kaldes astrocytter, bidrager til hukommelse og bearbejdning af nye informationer.  

  1. Den første del af projektet skal afdække, hvordan støttecellerne deltager i signaleringen mellem nervecellerne og bidrager til hjernens kognitive funktioner - herunder intelligens og hukommelse.
  2. Den anden del af projektet skal udforske støttecellernes indflydelse på udvikling og fastholdelse af kroniske smerter. 

»Lundbeckfondens støtte er afgørende for, at vi nu kan udvide vores forståelse af, hvorledes støtteceller indvirker på en række afgørende funktioner i hjernen. Det kan få stor betydning for, hvordan vi i fremtiden kan behandle kroniske smerter,« fortæller Maiken Nedergaard.     

Ægtemanden Steven Goldman skal bruge sine 40 millioner til at fokusere på fronto-temporal demens, som er en arvelig demenstype. Derudover vil han og gruppen i forskningsprojektet undersøge muligheden for, om syge støtteceller i hjernen kan erstattes med raske stamceller.

»Med den nye bevilling fra Lundbeckfonden kan vi udvide vores forståelse af den rolle, hjernens stamceller spiller i udviklingen af fronto-temporal demens. Vi håber, at forskningen samtidigt kan bane vej for ny behandling af sygdomme i hjernen,« siger professor Steven Goldman i pressemeddelelsen.

Goldman er blandt andet kendt for at have identificeret og isoleret stamcellerne i den menneskelige hjerne. Gennem sin forskning har han og hans gruppe vist, at stamceller kan blive syge og dermed bidrage til, at der udvikler sig sygdomme i hjernen.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.