Et knust hjerte gør fysisk ondt
Kærestesorger har mere til fælles med fysisk smerte, end man hidtil har troet, viser ny amerikansk forskning.

Man siger, at kærlighed gør ondt. Og der er noget om snakken - i hvert fald når det går galt. (Foto: Colourbox)

Man siger, at kærlighed gør ondt. Og der er noget om snakken - i hvert fald når det går galt. (Foto: Colourbox)

Den psykiske smerte ved sociale afvisninger, som når man bliver droppet af kæresten, har mere til fælles med fysisk smerte, end man hidtil har troet.

Det viser et amerikansk studie, som er offentliggjort i tidsskriftet PNAS.

40 personer deltog i studiet, og alle havde været gennem et ufrivilligt brud med en kæreste i løbet af de sidste seks måneder. De deltagende beskrev alle deres egne følelser som præget af en hård afvisning.

Som en del af eksperimentet blev de kærestesørgende forsøgspersoner bedt om at se på et billede af deres tidligere partner - samtidig med at de tænkte på bruddet.

Et andet forsøg gik ud på at se på et billede af en god ven og tænke på noget positivt, man havde gjort sammen. Begge disse forsøg blev også foretaget, mens deltagerne var koblet til varmeudviklende apparat.

Først så de på billederne og tænkte deres respektive tanker, mens apparatet var lunkent og behageligt, og så igen, mens apparatet var så varmt, at det gjorde en smule ondt.

Alt sammen imens deltagernes hjerner blev analyseret med fMRI – en teknik, der bruges til at studere hjernefunktioner.

Smerten er ikke blot en metafor

Resultaterne viser, at den følelse, som deltagerne fik af at se på billeder af eks-kæresten, mens de tænkte på afvisning, gjorde kraftige udslag i den del af hjernen, der normalt er forbeholdt fysisk smerte.

Det at tænke på eks-kæresten gav faktisk næsten akkurat det samme udslag som det apparat, som var varmet op til at give en mild smerte.

Forskerne skriver, at forholdet mellem psykisk og fysisk smerte har været studeret længe, men at dette er første gang, man har studeret sammenhængen hos folk med et nyligt "knust hjerte".

»Disse resultater giver ny mening til ideen om, at afvisning gør ondt. På en måde siger vi, at det ikke er en metafor,« fortæller Ethan Kross, der er en af studiets forfattere, til Yahoo News.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk