Et knust hjerte gør fysisk ondt
Kærestesorger har mere til fælles med fysisk smerte, end man hidtil har troet, viser ny amerikansk forskning.

Man siger, at kærlighed gør ondt. Og der er noget om snakken - i hvert fald når det går galt. (Foto: Colourbox)

Man siger, at kærlighed gør ondt. Og der er noget om snakken - i hvert fald når det går galt. (Foto: Colourbox)

Den psykiske smerte ved sociale afvisninger, som når man bliver droppet af kæresten, har mere til fælles med fysisk smerte, end man hidtil har troet.

Det viser et amerikansk studie, som er offentliggjort i tidsskriftet PNAS.

40 personer deltog i studiet, og alle havde været gennem et ufrivilligt brud med en kæreste i løbet af de sidste seks måneder. De deltagende beskrev alle deres egne følelser som præget af en hård afvisning.

Som en del af eksperimentet blev de kærestesørgende forsøgspersoner bedt om at se på et billede af deres tidligere partner - samtidig med at de tænkte på bruddet.

Et andet forsøg gik ud på at se på et billede af en god ven og tænke på noget positivt, man havde gjort sammen. Begge disse forsøg blev også foretaget, mens deltagerne var koblet til varmeudviklende apparat.

Først så de på billederne og tænkte deres respektive tanker, mens apparatet var lunkent og behageligt, og så igen, mens apparatet var så varmt, at det gjorde en smule ondt.

Alt sammen imens deltagernes hjerner blev analyseret med fMRI – en teknik, der bruges til at studere hjernefunktioner.

Smerten er ikke blot en metafor

Resultaterne viser, at den følelse, som deltagerne fik af at se på billeder af eks-kæresten, mens de tænkte på afvisning, gjorde kraftige udslag i den del af hjernen, der normalt er forbeholdt fysisk smerte.

Det at tænke på eks-kæresten gav faktisk næsten akkurat det samme udslag som det apparat, som var varmet op til at give en mild smerte.

Forskerne skriver, at forholdet mellem psykisk og fysisk smerte har været studeret længe, men at dette er første gang, man har studeret sammenhængen hos folk med et nyligt "knust hjerte".

»Disse resultater giver ny mening til ideen om, at afvisning gør ondt. På en måde siger vi, at det ikke er en metafor,« fortæller Ethan Kross, der er en af studiets forfattere, til Yahoo News.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.Det sker