Byboere får oftere skizofreni
En dansk forsker giver i ny doktorafhandling svar på dele af gåden om, hvorfor risikoen for at blive skizofren er størst, når man bor i en by.

PET-scanning af aktiv hjerne. Lille aktivitet i de frontale kamre(rød) og stor dopaminaktivitet i striatum (grøn) ved normale arbejdsopgaver kan være tegn på skizofreni.

PET-scanning af aktiv hjerne. Lille aktivitet i de frontale kamre(rød) og stor dopaminaktivitet i striatum (grøn) ved normale arbejdsopgaver kan være tegn på skizofreni.

Forurening, stress, gener, bly og så videre. Det fyger med teorier, når snakken i forskerkredse falder på årsagerne til skizofreni. For det er aldrig for alvor lykkedes at finde årsagen til den invaliderende sygdom, som plager 29.000 danskere.

»Basalt set aner man ikke, hvad skizofreni skyldes, og derfor er det utroligt svært at fjerne årsagen til sygdommen,« forklarer dr. med. Carsten Bøcker Pedersen fra Center for Registerforskning på Aarhus Universitet. Han har netop modtaget sin doktorgrad for afhandlingen 'Urban-rural differences in the risk of schizophrenia'.

Doktorafhandlingen søger at give svaret på en af de helt store gåder for skizofreni-forskere. Den opstod i 1939, da de to forskere Bert Faris og Warren Dunham fandt ud af, at personer, der boede i centrum af Chicago, havde størst risiko for at blive ramt af skizofreni, og at risikoen aftog med stigende afstand fra storbyen.

»Da hverken fødested eller bopæl i sig selv bør kunne påvirke risikoen for at udvikle skizofreni, må sygdommen skyldes nogle faktorer, der øger risikoen for at udvikle skizofreni, og som forekommer hyppigere i byen end på landet,« forklarer Carsten Bøcker Pedersen, der til daglig er ansat ved Center for Registerforskning ved Aarhus Universitet.

Arv eller miljø

De to amerikanske forskere mente dengang, at forskellene skyldtes de sociale problemer i byen. Men mange har siden hen påstået, at forskellen skyldes, at flere med anlæg for skizofreni søger mod byen, hvor de senere får registreret sygdommen.

Carsten Bøcker Pedersens forskning kaster nyt lys over mysteriet.

»En af vores undersøgelse bekræfter, at familiens bopæl før barnet fødes - og faktisk før det undfanges - har en vigtig betydning for barnets risiko for senere at udvikle skizofreni. Det tyder på, at arven spiller en stor rolle. Men vi kan alligevel ikke udelukke, at individuelle faktorer, der har med opvæksten at gøre, også spiller ind,« forklarer Carsten Bøcker Pedersen.

Fakta

VIDSTE DU

Navnet på sygdommen skizofreni stammer fra græsk og betyder opsplittet sind.

En anden undersøgelse, baseret på næsten to millioner personer født i Danmark, viste, at jo længere tid man havde boet i jo større by, desto større var risikoen for senere at udvikle skizofreni.

Personer, der havde boet de første 15 år af deres liv i hovedstaden, havde næsten tre gange så stor risiko for senere at blive skizofren i forhold til tilsvarende personer på landet.

»Meget tyder på, at bymennesker udsættes for nogle miljømæssige faktorer, der forekommer oftere i byen end på landet. Der er undersøgelser, der peger på infektioner under og efter graviditeten, eksponering overfor giftige stoffer, samt stress og kostvaner,« fortæller Carsten Bøcker Pedersen.

Halvdelen kan reddes

Carsten Bøcker Pedersen nævner, at forskellene i den måde, vi lever sammen med for eksempel vores husdyr på i henholdsvis byen og på landet, har været nævnt som en mulig årsag. Det har eksempelvis været vist at toxoplasmose, en parasitinfektion, der skyldes nærkontakt med katte, øger risikoen for skizofreni.

Andre undersøgelser tyder på, at tungmetaller som bly i bymenneskers miljø kan spille en rolle.

Skizofreni nyder ikke mediernes opmærksomhed. John Nash, en amerikansk matematiker og nobelpristager, satte dog fokus sygdommen, da hans liv blev skildret i filmen 'A Beautiful Mind'. (Foto: Elke Wetzig)

»Det er karakteristisk for undersøgelserne, at det er meget små forskelle, vi ser, og at man i andre undersøgelser ikke kan reproducere forskellene. Så meget tyder på, at hvis de enkelte faktorer spiller en rolle, så er den meget lille,« siger Carsten Bøcker Pedersen.

Forskerne håber på sigt at kunne fjerne de faktorer, der er ansvarlige for by-land forskellene. Undersøgelser viser nemlig, at man derved kan forhindre næsten halvdelen af alle nye tilfælde af skizofreni.

Hver tiende begår selvmord

»Skizofreni er en undervurderet sygdom. Hver af de 29.000 nulevende personer med skizofreni i Danmark koster samfundet en halv million kroner om året, og set i det lys, er den meget ringe fokus på sygdommen tankevækkende,« mener Carsten Bøcker Pedersen.

Udfordringen er dog lige nu, at forskerne har meget troværdige data, der kobler opvækst i byen med en øget tendens til skizofreni. Til gengæld savner man stadig en troværdig hypotese, der kan forklare forskellene. Lige nu er den eneste sikre faktor den nedarvede risikofaktor. Omkring otte procent af alle skizofrene har en mor eller far, der er skizofren.

»Jeg vil ikke sige, at vi er desperate, men så længe vi ikke forstår årsagerne til sygdommen bedre, er det svært at hjælpe denne gruppe af marginaliserede mennesker, som ikke nyder mediernes bevågenhed på trods af, at op mod ti procent af skizofrene begår selvmord,« slutter Carsten Bøcker Pedersen.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk