Bringer børn øget lykke i parforholdet?
Amerikanske forskere har undersøgt, hvorvidt børn gør far og mor lykkeligere. Par, der planlægger familieforøgelse, bør ikke læse videre.

Uskyldigt ser det ud. Men ankomsten af en lille ny ser ud til at forringe forældrenes lykkefølelse, viser en ny amerikansk undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Uskyldigt ser det ud. Men ankomsten af en lille ny ser ud til at forringe forældrenes lykkefølelse, viser en ny amerikansk undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Nej, tværtimod kunne man svare til spørgsmålet i overskriften, i hvert fald hvis man skal tro på en amerikansk undersøgelse med 218 unge par, der blev fulgt i 8 år, fra de blev gift.

Mens der gennemgående forekom en svag nedadgående tendens i den ægteskabelige lykkefølelse hos alle både mænd og kvinder i årene efter ægteskabets indgåelse, var der hos de par, der fik et barn i løbet af de otte år, et yderligere og temmelig brat fald i den ægteskabelige lykkefølelse i tiden efter ankomsten af det første barn.

Dette fald i den oplevede tilfredshed med parforholdet var dobbelt så stort hos kvinderne som hos mændene, hvilket kan bero på, at de gamle kønsroller hænger mere ved i USA end i Danmark, så kvinderne oplagt kan have følt, at de ikke fik hjælp nok til at klare børnepasningen ved siden af det udearbejde, som de fleste kvinder også i USA har fået i de senere år.

Tilliden faldt efter børnenes ankomst

Forskerne havde også med jævne mellemrum testet de unge ægtefællers 'tillid' til deres parforhold, altså forventningen om, at det nok skulle holde i fremtiden.

Inden ankomsten af det første barn lå denne tillid til parforholdets holdbarhed temmelig konstant, men kort efter ankomsten af det første barn faldt det - endda drastisk - hos kvinderne, mens det herefter begyndte at gå jævnt nedad bakke hos mændene.

Også denne forskel støtter hypotesen om, at især kvinderne ofte var blevet temmelig skuffede over deres partnere, efter at den såkaldte forældrelykke havde tilsmilet parret.

Lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.