Bringer børn øget lykke i parforholdet?
Amerikanske forskere har undersøgt, hvorvidt børn gør far og mor lykkeligere. Par, der planlægger familieforøgelse, bør ikke læse videre.

Uskyldigt ser det ud. Men ankomsten af en lille ny ser ud til at forringe forældrenes lykkefølelse, viser en ny amerikansk undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Uskyldigt ser det ud. Men ankomsten af en lille ny ser ud til at forringe forældrenes lykkefølelse, viser en ny amerikansk undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Nej, tværtimod kunne man svare til spørgsmålet i overskriften, i hvert fald hvis man skal tro på en amerikansk undersøgelse med 218 unge par, der blev fulgt i 8 år, fra de blev gift.

Mens der gennemgående forekom en svag nedadgående tendens i den ægteskabelige lykkefølelse hos alle både mænd og kvinder i årene efter ægteskabets indgåelse, var der hos de par, der fik et barn i løbet af de otte år, et yderligere og temmelig brat fald i den ægteskabelige lykkefølelse i tiden efter ankomsten af det første barn.

Dette fald i den oplevede tilfredshed med parforholdet var dobbelt så stort hos kvinderne som hos mændene, hvilket kan bero på, at de gamle kønsroller hænger mere ved i USA end i Danmark, så kvinderne oplagt kan have følt, at de ikke fik hjælp nok til at klare børnepasningen ved siden af det udearbejde, som de fleste kvinder også i USA har fået i de senere år.

Tilliden faldt efter børnenes ankomst

Forskerne havde også med jævne mellemrum testet de unge ægtefællers 'tillid' til deres parforhold, altså forventningen om, at det nok skulle holde i fremtiden.

Inden ankomsten af det første barn lå denne tillid til parforholdets holdbarhed temmelig konstant, men kort efter ankomsten af det første barn faldt det - endda drastisk - hos kvinderne, mens det herefter begyndte at gå jævnt nedad bakke hos mændene.

Også denne forskel støtter hypotesen om, at især kvinderne ofte var blevet temmelig skuffede over deres partnere, efter at den såkaldte forældrelykke havde tilsmilet parret.

Lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.