ADHD skal undersøges hos tusindvis af børn
Over 6.000 børn fra Region Hovedstaden er med i et omfattende projekt, som skal afsløre, hvorfor børn bliver hårdt ramt af ADHD.

Det kan være svært at se, om et barn har eller er ved at udvikle ADHD. Måske kan et nyt dansk projekt afdække, hvordan og hvorfor sygdommen udvikler sig. (Foto: Colourbox)

Det kan være svært at se, om et barn har eller er ved at udvikle ADHD. Måske kan et nyt dansk projekt afdække, hvordan og hvorfor sygdommen udvikler sig. (Foto: Colourbox)

Kloge hoveder verden over undrer sig stadig: hvorfor bliver et stigende antal børn ramt af lidelsen ADHD, og hvordan i alverden får man stoppet den, uden at proppe børnene med medicin?

Nu skal et stort projekt i Region Hovedstaden være med til at give nogle svar. Forskere følger 6.000 børn gennem 11 år for at følge deres udvikling med fokus på en lang række og psykiske lidelser.

»Fordi vi følger en så stor gruppe børn fra fødslen har vi en helt unik mulighed for at få viden om risikofaktorer og beskyttende faktorers betydning op igennem barndommen og få indblik i, hvordan ADHD kommer til udtryk hos i forskellige aldre.«

»Ved 11-årsundersøgelsen kan vi sammenligne nuværende ADHD-symptomer med tidligere symptomer. Vi undersøger, hvordan andre former for psykiske og fysiske helbredsproblemer påvirker trivsel og udvikling hos børn med ADHD, og den vej får vi en bedre forståelse for, hvordan sygdommen opstår og udvikler sig,« fortæller læge og forsker Charlotte Eberhardt fra Danmarks største psykiatriske hospital, Region Hovedstadens Psykiatri, i hospitalets nyhedsbrev.

ADHD rammer tusindvis af børn

ADHD er den psykiske lidelse, som rammer flest skolebørn. Mellem tre og seks procent ADHD-symptomer. Sygdommen gør typisk barnet hyperaktiv og øger risikoen for, at der også opstår problemer med indlæring og håndtering af følelser.

ADHD bliver tit først opdaget, når børnene kommer i skole, og der bliver stillet krav om, at de skal sidde stille, kunne koncentrere sig i længere perioder og klare sig socialt sammen med en større gruppe mennesker.

Kan vise sig tidligt i barndommen

I 11 års-undersøgelsen bliver alle børn i fødselsårgangen sammen med deres forældre og lærere inviteret til at deltage i spørgeskemaundersøgelser. Børnene bliver også inviteret til en fysisk undersøgelse af deres helbred og til test.

»Der er meget, der tyder på, at nogle træk i den tidlige barndom kan være de første tegn på, at barnet senere vil udvikle ADHD. Det gælder f.eks. søvnproblemer, afvigelser i barnets aktivitetsmønster og vanskeligheder i det sociale samspil.«

»Nu undersøger vi børnene og kigger på, om de som 11-årige har ADHD-træk, har en egentlig ADHD eller er uden symptomer. På den måde håber vi at kunne få bedre viden om, hvilke faktorer der udløser sygdommen og hvilke faktorer, der beskytter børnene mod at udvikle sygdommen, siger Charlotte Eberhardt i nyhedsbrevet fra Region Hovedstadens Psykiatri.

Undersøgelsen kan måske give bedre forebyggelse

»Et ønskescenarie er, at disse undersøgelser ville munde ud i bedre prognoser for børn, som er i risiko for at udvikle ADHD. Når vi kender risikofaktorerne og ved, hvordan man kan beskytte børnene mod at udvikle sygdommen og mod de vanskeligheder, der følger med, kan vi måske blive bedre til at forebygge ADHD,« lyder det fra Charlotte Eberhardt.

Charlotte Eberhardts projekt er et delprojekt under det store CCC2000, som kigger bredt på psykiske sygdomme hos danske børn.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.