Forsker: Cannabisrygere har dobbelt så stor risiko for skizofreni
Kilde: 
07 oktober 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Australsk forsker har sammenfattet videnskabelige resultater fra de sidste tyve års cannabisforskning. Sammenfatningen viser blandt andet, at cannabisrygere har en fordoblet risiko for udvikle psykotiske lidelser som skizofreni. Det skriver dailymail.co.uk.

Skal cannabis-rygning være lovligt? Debatten raser i store dele af verden, og en stor del af diskussionen går på, hvor skadeligt det egentlig er at ryge sig skæv. Den australske professor ved University of Queensland, Wayne Hall, har lavet et opsamlingsstudie af skadevirkningerne ved et længerevarende cannabisforbrug. Wayne har blandet andet fundet ud at:  

  • 1 ud af 6 teenagere, som ryger cannabis regelmæssigt, bliver afhængige
  • 1 ud af 10 voksne, som ryger cannabis regelmæssigt, bliver afhængige 
  • Cannabisrygning fordobler risikoen for psykotiske lidelser - blandt andet skizofreni
  • Heftigt forbrug i ungdomsårene ser ud til at forringe den intellektuelle udvikling
  • Risikoen for at ende i en bilulykke fordobles, hvis man kører påvirket af cannabis 
  • Cannabisforbrug under graviditet reducerer barnets fødselsvægt 

Professor Hall hævder derudover, at afhængige cannabisrygere har sværere ved at forlade deres misbrug, end folk, der er afhængige af heroin. 

»Det er ofte sværre at få folk, der er afhængige af cannabis, igennem abstinenserne end for folk, der er afhængige af heroin,« siger Wayne Hall, professor ved University of Queensland og rådgiver for World Health Organisation.

Ifølge Waynes studie lider cannabisrygere, der prøver på at stoppe, ofte af angst, søvnløshed, appetitforstyrrelse og depression. Under halvdelen af rygerne er stoffri seks måneder efter, de er blevet behandlet for deres afhængighed. 

Læs mere:

Mulig behandling mod hashmisbrug fundet

Hash giver måske ikke varige skader i hjernen alligevel

Hashpsykoser fører til skizofreni

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aa

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.