1,3 millioner danskere fik alternativ behandling i 2017

Annonce:

Har du været til akupunktør, zoneterapeut eller anden alternativ behandler indenfor det seneste år, er du blandt de 1,3 millioner danskere, der også har fået alternativ behandling i 2017.

Det svarer til mere end hver fjerde voksne dansker eller knap 28 procent af befolkningen. I 1987 gjaldt det kun 10 procent.

Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse på baggrund af en ny rapport.

Blandt de mest populære alternative behandlingsformer er såkaldte manipulative terapier såsom massage og osteopati.

\ Hvornår er en behandling alternativ?

I forskernes undersøgelse fra 2017 blev alternativ behandling defineret som behandlingsformer, der er udført af behandlere uden for det offentlige sundhedsvæsen og uden offentligt tilskud.

Forskerne spurgte i undersøgelsen ind til en liste af alternative behandlingsformer, de havde modtaget fra Styrelsen for Patientsikkerheds Råd vedr. Alternativ Behandling (SRAB).

På listen stod osteopati. I juli 2018 blev det muligt for osteopater at søge om autorisation. Styrelsen for Patientsikkerhed har ikke klart meldt ud, om osteopati stadig anses som en alternativ behandling ifølge de mange forskellige definitioner.

Alternativ behandling, også kaldet komplementær behandling, defineres som behandlere udenfor det almindelige sundhedsvæsen.

»De primære formål med brug af alternativ behandling er forebyggelse af sygdom og øget velvære samt behandling af milde symptomer. Desuden bruges alternativ behandling ofte som ét af flere behandlingstilbud i tilfælde af mere alvorlige symptomer og sygdomme og dermed som supplement til de behandlingstilbud, der gives i det etablerede sundhedsvæsen,« siger en af forfatterne bag rapporten Ola Ekholm, seniorrådgiver på Statens Institut for Folkesundhed i pressemeddelelsen.

Det er især kvinder, der trækker op i statistikken, da én ud af tre kvinder inden for det seneste år har opsøgt en alternativ behandler. Til sammenligning er det godt én ud af fem mænd, viser rapporten.

Annonce:

I figuren herunder, kan det ses, hvilke behandlingsformer, der har været mest benyttet, samt hvor mange i Danmark på 16 år eller derover, der i 2017 angav, at de har brugt alternativ behandling indenfor det seneste år.

Alternativ behandling i den danske befolkning anno 2017. Kilde: Syddansk Universitet.

Rapporten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed og kan læses i Syddansk Universitets database her.

Artiklen er 6. februar opdateret med faktaboksen om definitionen af alternativ behandling og osteopati.

viw

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts