Ny nanoteknologi bekæmper tømmermænd - og hårtab
Kilde: 
25 februar 2013

En ny type nano-kapsler med enzymer kan bekæmpe både tømmermænd og hårtab, skriver Ingeniøren.

Det er amerikanske forskere, der har udviklet nano-teknologien, som kan nedbryde alkohol, inden den berusende drik når leveren og giver hovedpine.

Forskerne ved UCLA og University of Southern California opfandt metoden for at udvikle ny leveringsteknologi for enzymbaserede lægemidler. 

Forskere har længe vidst, at flere af kroppens reaktioner er tæt knyttet til enzymer, og flere enzymers virkninger er også kendte og velbeskrevne. Men det har vist sig betydeligt sværere at få enzymerne til at makke ret, når processerne skal foregå inde i de levende celler.

Nu har forskerne samlet puljer af enzymer i nanokapsler, der er i stand til at efterligne forhold i cellen. Nanokapslen gør det også muligt for enzymerne at komme frem til det ønskede område uden at blive nedbrudt undervejs.

For at bevise deres opdagelse sprøjtede forskerne forsøgsmus med nanokapsler, der indeholdt to enzymer. Forskerne kunne tydeligt se, hvordan alkoholprocenten i blodet hos de mus, der havde fået nanokapsler, faldt betydeligt hurtigere, end det var tilfældet hos en kontrolgruppe.

Forskerne forventer, at anvendelsen af teknologien kan føre til udvikling af nye enzymbaserede lægemidler og peger på mulighed for udvikling af et alkoholnedbrydende middel, som kan indtages oralt.

Forskergruppen arbejder også sammen med et biotekfirma, der vil anvende teknologien til at nedbryde hormonet dihydrotestosteron (DHT), der er årsag til tidligt hårtab hos mænd.

Læs også:

Nanoteknologi for begyndere

Nanoteknologi piller ved objektiviteten

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.