Hjernen opfatter fiktive personer, som var de virkelige
03 december 2014

KORT NYT FRA UDLANDET

Er en bog godt fortalt, lever man sig som læser helt ind i den og kan føle med historiens personer. Det har mange selv oplevet. Nu har hjerneforskere vist, at vores hjerner faktisk opfatter fiktive personer i bøger, som var de virkelige mennesker. Det skriver huffingtonpost.com.

Forskere fra Carnegie Mellon University satte otte personer til at læse et kapitel fra den første Harry Potter-bog. Det kapitel, hvor Harry lærer at flyve på kost. Det beskriver mange bevægelser og intentioner fra forskellige personer.

Undervejs scannede de forsøgspersonernes hjerner og opdagede, at når de læste om de fiktive personers bevægelser, aktiverede det de samme steder i hjernen, som vi bruger, når vi aflæser virkelige personers bevægelser. Det samme gjaldt, når læserne skulle afkode de fiktive personers intentioner.

»Det viser sig, at fiktive personernes bevægelser – for eksempel når de flyver på deres koste – er forbundet med aktivering i samme område af hjernen, som vi bruger til at opfatte rigtige menneskers bevægelser. På samme måde skabte historiens karakterer aktivitet i det område af hjernen, vi bruger til at behandle andre folks hensigter,« siger ph.d.-stipendiat Leila Wehbe, som har været med til at lave undersøgelsen til huffingtonpost.com.

Læs også:

Harry Potter tilbyder fællesskab og fortrolighed

Lektor leger med litteraturens fast food

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ne

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.