Gammel medicin kan være nyt alternativ til lithium
Kilde: 
25 januar 2013

Et nyt studie i mus viser, at lægemiddet ebselen, der oprindeligt er udviklet mod slagtilfælde, kan dæmpe maniodepressive symptomer og giver færre bivirkninger end lithium, skriver Dagens Medicin.

Lithium har længe været benyttet som standardbehandling til maniodepressive, og beskytter både mod depression og mania, og nedsætter risikoen for selvmord.

Lithium er dog meget giftigt, og dets mange bivirkninger gør, at patienter ofte stopper behandlingen med maniodepressive tilbagefald til følge.

I det nye studie viste forskerne, at ebselen blokerede samme enzym, og havde den samme virkning, som lithium i hjernen i mus, der var gjort maniske med små doser af amfetamin. Ebselen gjorde musene mere rolige og deres maniske symptomer forsvandt, og samtidig var ebselen ikke forbundet med lithiums bivirkninger.

Næste skridt er at undersøge effekten af ebselen hos raske forsøgspersoner, for at se om præparatet også virker i mennesker.

Det videnskabelige studie, er netop offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications.

 

Læs også på Videnskab.dk

Psykisk syge har stærkt forøget risiko for at begå selvmord

Ny app bekæmper psykiske lidelser

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.