Psykisk syge har stærkt forøget risiko for at begå selvmord
Skizofrene, depressive og maniodepressive har ti gange højere risiko for at begå selvmord end den almindelige befolkning. Ny rapport sætter tal på risikoen for, at psykisk syge begår selvmord.

Undersøgelsen af langtidsrisikoen for selvmord blandt psykisk syge er den største af sin slags. Undersøgelse sætter tal på risikoen, for at folk med en specifik lidelse begår selvmord. (Foto: Colourbox)

Undersøgelsen af langtidsrisikoen for selvmord blandt psykisk syge er den største af sin slags. Undersøgelse sætter tal på risikoen, for at folk med en specifik lidelse begår selvmord. (Foto: Colourbox)

Psykisk syge har langt større risiko for at begå selvmord i helt op til 36 år efter, de har haft en indlæggelse for deres lidelse. Det er en af konklusionerne i en ny stor dansk undersøgelse, der har kigget på selvmord blandt 176.347 danskere født i perioden fra 1955-1991.

Undersøgelsen viser at mænd der lider af skizofreni, bipolar sygdom (tidligere maniodepressiv sygdom) og depression har seks procent risiko for at begå selvmord, mens det for kvinder er fire procent. Tilsvarende er tallene 0,7 og 0,3 procent i den almindelige befolkning.

Undersøgelsen er den første af sin slags, der kigger på langtidsrisikoen for selvmord blandt psykisk syge.

»Alle psykiske sygdomme øger et menneskes risiko for at begå selvmord. Men der har hidtil været uvished om, hvor meget højere langtidsrisikoen var for psykiatriske patienter i forhold til resten af befolkningen, samt om, hvilken psykisk sygdom, der forhøjede risikoen mest,« fortæller Professor Merete Nordentoft fra professor ved Københavns Universitet, der står bag den omfattende undersøgelse.

Alkohol, stoffer og tidligere forsøg på selvmord øger risikoen

Undersøgelsen skulle ligeledes blotlægge, hvilke psykiske patienter, der var i højrisikozonen for at begå selvmord. Her viste det sig, at psykiske syge, der tidligere har forsøgt selvmord, har dobbelt så stor risiko for dø i et selvmordsforsøg senere i livet.

Fakta

I Danmark har vi de ældste arkiver over psykisk syge patienter. Derfor havde Merete Nordentoft en unik mulighed for bedre at kigge på langtidsrisikoen for selvmord blandt folk med en psykisk lidelse. I undersøgelsen brugte hun Det Psykiatriske Centralregister og Dødsårsagsregistret, fra patienternes første indlæggelse eller ambulante besøg i psykiatrien, og op til 36 år frem.

Desuden er alkohol og misbrug af stoffer en faktor, der betragteligt øger risikoen for selvmord. Det samme gælder anorektiske kvinder, der har 2,5 procent risiko for at dø ved selvmord. For anorektiske mænd var det svært at konkludere noget definitivt, da antallet af mænd med anoreksi var så lavt.

Merete Nordentoft opsummerer de vigtigste konklusioner i undersøgelse:

»Vores undersøgelse har nogle pointer, som er ganske interessante, når vi taler om arbejdet med folk med en psykisk lidelse. For det første står det ikke så slemt til, som vi troede. I nogle lærebøger står der skrevet, at 10 til 15 procent af psykisk syge begår selvmord. Det tal er heldigvis væsentligt lavere.«

»For det andet er selvmord trods alt stadig et stort problem, da antallet af selvmord blandt psykisk syge er 10 til 20 gange højere end for resten af befolkningen. For det tredje er det ekstra vigtigt at holde øje med folk, der har forsøgt selvmord før. De har nemlig dobbelt så høj risiko for at dø af selvmord senere i livet,« fortæller hun.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.