Psykisk syge har stærkt forøget risiko for at begå selvmord
Skizofrene, depressive og maniodepressive har ti gange højere risiko for at begå selvmord end den almindelige befolkning. Ny rapport sætter tal på risikoen for, at psykisk syge begår selvmord.

Undersøgelsen af langtidsrisikoen for selvmord blandt psykisk syge er den største af sin slags. Undersøgelse sætter tal på risikoen, for at folk med en specifik lidelse begår selvmord. (Foto: Colourbox)

Undersøgelsen af langtidsrisikoen for selvmord blandt psykisk syge er den største af sin slags. Undersøgelse sætter tal på risikoen, for at folk med en specifik lidelse begår selvmord. (Foto: Colourbox)

Psykisk syge har langt større risiko for at begå selvmord i helt op til 36 år efter, de har haft en indlæggelse for deres lidelse. Det er en af konklusionerne i en ny stor dansk undersøgelse, der har kigget på selvmord blandt 176.347 danskere født i perioden fra 1955-1991.

Undersøgelsen viser at mænd der lider af skizofreni, bipolar sygdom (tidligere maniodepressiv sygdom) og depression har seks procent risiko for at begå selvmord, mens det for kvinder er fire procent. Tilsvarende er tallene 0,7 og 0,3 procent i den almindelige befolkning.

Undersøgelsen er den første af sin slags, der kigger på langtidsrisikoen for selvmord blandt psykisk syge.

»Alle psykiske sygdomme øger et menneskes risiko for at begå selvmord. Men der har hidtil været uvished om, hvor meget højere langtidsrisikoen var for psykiatriske patienter i forhold til resten af befolkningen, samt om, hvilken psykisk sygdom, der forhøjede risikoen mest,« fortæller Professor Merete Nordentoft fra professor ved Københavns Universitet, der står bag den omfattende undersøgelse.

Alkohol, stoffer og tidligere forsøg på selvmord øger risikoen

Undersøgelsen skulle ligeledes blotlægge, hvilke psykiske patienter, der var i højrisikozonen for at begå selvmord. Her viste det sig, at psykiske syge, der tidligere har forsøgt selvmord, har dobbelt så stor risiko for dø i et selvmordsforsøg senere i livet.

Fakta

I Danmark har vi de ældste arkiver over psykisk syge patienter. Derfor havde Merete Nordentoft en unik mulighed for bedre at kigge på langtidsrisikoen for selvmord blandt folk med en psykisk lidelse. I undersøgelsen brugte hun Det Psykiatriske Centralregister og Dødsårsagsregistret, fra patienternes første indlæggelse eller ambulante besøg i psykiatrien, og op til 36 år frem.

Desuden er alkohol og misbrug af stoffer en faktor, der betragteligt øger risikoen for selvmord. Det samme gælder anorektiske kvinder, der har 2,5 procent risiko for at dø ved selvmord. For anorektiske mænd var det svært at konkludere noget definitivt, da antallet af mænd med anoreksi var så lavt.

Merete Nordentoft opsummerer de vigtigste konklusioner i undersøgelse:

»Vores undersøgelse har nogle pointer, som er ganske interessante, når vi taler om arbejdet med folk med en psykisk lidelse. For det første står det ikke så slemt til, som vi troede. I nogle lærebøger står der skrevet, at 10 til 15 procent af psykisk syge begår selvmord. Det tal er heldigvis væsentligt lavere.«

»For det andet er selvmord trods alt stadig et stort problem, da antallet af selvmord blandt psykisk syge er 10 til 20 gange højere end for resten af befolkningen. For det tredje er det ekstra vigtigt at holde øje med folk, der har forsøgt selvmord før. De har nemlig dobbelt så høj risiko for at dø af selvmord senere i livet,« fortæller hun.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk