Folk med brede munde er bedre ledere
Kilde: 
23 marts 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Man har længe vidst, at udseendet spiller en rolle i forhold til, hvem folk sætter krydset ved i stemmeboksen. Nu viser et nyt studie, at især en bred mund er et karaktertræk, der hører til folk med stærkt lederpotentiale. Det skriver PsyPost.org.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Experimental Psychology.

De bredmundede opfattes både som bedre ledere af andre, og de scorer også højere point i lederskabstests inden for forretning og politik.

Forskerne mener, at det muligvis kan hænge sammen med, at vi stammer fra aberne. Hos aber er store hjørnetænder nemlig relateret til større fysisk aggression og større sandsynlighed for at opnå dominans i et sociale hierarki.

Hos mennesker bestemmer hjørnetænderne mundens bredde. Så hvis menneskelig opfattelse af lederskabskvaliteter har en evolutionær basis i den måde lederskab blev etableret på hos vores forfædre, kan forklaringen ligge her.

»Mundens bredde hænger sammen med tilbøjeligheden til fysisk kamp hos primater. Derfor kan menneskers brede munde linkes til vores selvopfattede dominans og opnåelse af højere social rang,« skriver forskerne Daniel Re og Nicholas Rule fra University of Toronto i studiet.

Helt konkret fik forskerne 48 mænd og kvinder til at rangere 50 billeder af mandlige ansigter efter, hvor succesfulde de så ud til at ville være som ledere. Folk med brede munde blev rangeret som værende de bedste ledere.

Forskerne manipulerede så med billederne og gjorde folks munde bredere eller smallere, således at de kunne udelukke andre ansigtstræks påvirkning på folks svar. Det var stadig de brede munde, der vandt.

Dernæst undersøgte forskerne bredden af cheferne for de 25 største virksomheder i USA i 2005. Det viste sig, at cheferne med de bredeste munde styrede de virksomheder, der havde mest profit.

Forskerne undersøgte også munden på kandidater til Senatet i USA i perioden 1995-2006. Her var der også en tendens til, at kandidaterne med brede munde i højere grad blev valgt ind.

Læs også:

Brede kindben og blide øjne kan måles i valgresultater

Så meget påvirker ansigtstræk din dømmekraft

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.