Er det en penis? Hule-insekt bytter sexroller og kønsorganer
Kilde: 
22 april 2014

KORT NYT FRA UDLANDET

I en hule i det østlige Brasilien har forskere fundet et insekt med en mærkværdig seksuel adfærd. Hos insektet Neotrogla er det hunnen, der penetrerer hannen med en ’penis’, der har pigge. Det skriver BBC.

»Selvom omvendte sexroller er blevet identificeret før i dyreriget, så er Neotrogla det eneste eksempel på en art, hvor hunnen har et mandeligt kønsorgan,« siger Kazunori Yoshizawa fra Hokkaido University i Japan, der er førsteforfatter på den videnskabelige artikel, til BBC. 

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Current Biology. 

Forskerne kalder ifølge BBC det nye kønsorgan for et gynosome, og selvom det kaldes en ’kvindelig penis’ i de fleste medier, så minder det slet ikke om sådan en.

Når Neotrogla hunnen penetrerer hannen, vokser der ifølge forskerne små pigge ud fra kønsorganet, så de to insekter hænger sammen. Insekter kan efterfølgende have sex i over 70 timer ad gangen.

I den tid kan hunnen via sit gynosome optage næring og sæd fra hannen, så hun ikke dør af udmattelse. 

»Hvornår har du sidst hørt om en penis, der kunne gro pigge, optage næring og forblive oprejst i 75 timer og gøre sin ejer gravid? Den eneste ting, som dette organ har tilfælles med en penis, er, at den bliver brugt til at penetrere sin partner under sex,« skriver den amerikanske videnskabsjournalist Annalee Newitz i et blogindlæg.

Hun mener, at den måde Neotroglas kønsorgan bliver beskrevet på i medierne, er en tilbagegang for videnskaben.

»Når vi kalder Neotroglas gynosome en penis, så er Neotrogla selvfølgelig ligeglad. Men vi undlader at fremme det videnskabelige projekt, som for det første skal udvide folks forståelse af verden.«

»I stedet for at lære, at der findes kvindelige insekter med kønsorganer, der opfører sig anderledes end noget i den menneskelige verden, så forsikrer artikler om en ’kvindelig penis’ læserne om, at der ikke findes noget, der kan udfordre penis/vagina systemet,« fortsætter Annalee Newitz i sit blogindlæg.

Forskerne mangler dog stadig at opklare forskellige mysterier omkring Neotroglas omvendte sexliv.

»Det er vigtigt, at vi finder ud af, hvorfor det kun er Neotrogla i dyreriget, der har udviklet en kvindelig penis,« siger Kazunori Yoshizawa. 

Læs også: 

Forskere: Fingre afslører længden på penis

Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Så lang er den gennemsnitlige penis

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.