Forsker: Muslimer er lige så glade for demokratiske værdier som kristne
Ny forskning viser, at idéen om muslimer som særlig antidemokratiske ikke har hold i virkeligheden.

Når man sammenligner muslimer med kristne, og man samtidig tager højde for alle andre ydre forklaringer såsom socioøkonomiske forhold, er der ingen systematisk forskel imellem dem i forhold til deres demokratistøtte. (Foto: Shutterstock)

Når man sammenligner muslimer med kristne, og man samtidig tager højde for alle andre ydre forklaringer såsom socioøkonomiske forhold, er der ingen systematisk forskel imellem dem i forhold til deres demokratistøtte. (Foto: Shutterstock)

Kan muslimer være tilhængere af demokrati?

Det spørgsmål er blevet diskuteret i årtier – ikke kun i politiske sammenhænge, men også i den videnskabelige litteratur. Debatten begyndte for alvor at spire, da Samuel P. Huntingtons 'Clash of civilizations'-tese så dagens lys i 1990'erne.

Grundlæggende kan standpunkterne i denne debat opdeles i to lejre. På den ene side står de, som mener, at muslimer ikke vil støtte demokrati og dets værdier. De begrunder det med, at islam grundlæggende er antidemokratisk og dermed ikke vil tillade sine tilhængere, muslimerne, at gå ind for de demokratiske værdier.

På den anden side står de, som argumenterer for det diametralt modsatte: Muslimer kan lige såvel som andre religiøse grupper være tilhængere af demokrati. Her er begrundelsen, at ingen religioner er entydigt for eller imod demokrati, idet enhver større religion rummer mange fortolkninger og retninger.

Det er dog til syvende og sidst et empirisk spørgsmål, hvilket af disse standpunkter som stemmer overens med virkeligheden.

Jeg har derfor lavet et omfattende empirisk studie, som undersøger, hvorvidt der er forskel på muslimers og kristnes støtte til demokrati.

Konkret finder jeg, at der ikke er en systematisk forskel. Muslimer prioriterer demokratiske normer og værdier, lige så højt som kristne gør. Det gælder også meget religiøse og praktiserende muslimer.

Fakta
Om Forskerzonen

Denne artikel er en del af Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler deres forskning, viden og holdninger til et bredt publikum – med hjælp fra redaktionen.

Forskerzonen bliver udgivet takket være støtte fra Lundbeckfonden. Forskerzonens redaktion prioriterer indholdet og styrer de redaktionelle processer, uafhængigt af Lundbeckfonden. Læs mere om Forskerzonens mål, visioner og retningslinjer her.  

Muslimer er ikke per definition antidemokratiske

For at undersøge om muslimer som sådan er modstandere af demokrati, er det nødvendigt at tage højde for alle andre faktorer ud over religion, der kan påvirke deres demokratistøtte.

Derudover er det relevant at sammenligne muslimer med en anden større religiøs gruppe, kristne, der modsat muslimer oftest betragtes som værende meget demokratiske.

Jeg har undersøgt data fra over 20.000 muslimer og over 31.000 kristne fordelt på 56 lande. I undersøgelsen har jeg taget højde for en lang række demografiske, socioøkonomiske og geografiske variable (læs mere om det i boksen under artiklen).

Det har jeg gjort således, at en muslim og en kristen bliver sammenlignet med hinanden i forhold til deres demokratistøtte, når de er sammenlignelige på andre væsentlige faktorer. For eksempel bliver en højtuddannet kristen mand i Danmark ikke sammenlignet med en lavtuddannet kvinde i Indonesien.

Intet empirisk grundlag for at se muslimer som antidemokratiske

Mine empiriske analyser afkræfter påstanden om, at muslimer grundet deres religion er antidemokratiske.

De prioriterer ikke de demokratiske værdier såsom ytringsfrihed og medbestemmelse til folket lavere, end kristne gør (figur 1 og 2).

Figur 1 herunder viser den gennemsnitlige støtte til demokrati blandt henholdsvis muslimer og kristne, når graden af deres religiøsitetsniveau er stigende.

Figur 1: Muslimer støtter demokrati mindst ligeså meget som kristne – uanset graden af deres religiøsitet. (Figur: Arzoo Rafiqi)

Der er ingen systematisk forskel, uanset om man ser på dem, der er meget religiøse, eller dem, der ofte praktiserer deres religion, for eksempel ved at bede tit eller gå meget i kirke eller moske.

Det bekræfter figur 2 herunder, som viser det gennemsnitlige niveau for støtte til demokrati blandt kristne og muslimer, når graden af, hvor meget de praktiserer deres religion, er stigende.

Der er ikke systematisk forskel mellem de to religionsgruppers præferencer for demokrati, uanset hvor meget de praktiserer deres religion.

Ikke-praktiserende muslimer støtter demokrati mindst ligeså meget som ikke-praktiserende kristne. Der er heller ikke en systematisk forskel mellem meget praktiserende muslimer og kristne. Eller systematisk forskel blandt ikke-praktiserende og praktiserende. (Figur: Arzoo Rafiqi)

Debatten er præget af hypotetiske påstande og formodninger

Evidensbaseret og empirisk forskning om muslimers holdninger til demokrati er generelt en mangelvare. Debatten – både den offentlige og den videnskabelige – er derfor ofte præget af teoretiske påstande og formodninger.

Mit studie står således i stærk kontrast til de teoretiske debatter såsom Huntingtons føromtalte tese (læs en fin gennemgang af de teoretiske debatter her). Mine empiriske fund modsiger påstanden om, at muslimer grundet deres religion ikke kan være demokratisk sindede.

Når man sammenligner muslimer med kristne, og man samtidig tager højde for alle andre ydre forklaringer såsom socioøkonomiske forhold, er der ingen systematisk forskel imellem dem i forhold til deres demokratistøtte.

Jeg finder i stedet støtte til tesen om, at muslimer såvel som andre religiøse grupper kan være tilhængere af demokrati og dets grundværdier.

Det kræver dog mere forskning at styrke denne konklusion. Nærværende studie er det første spadestik.

Et optimistisk håb

Studiets positive fund kan være med til give et optimistisk håb for fremtidsudsigterne for demokratiets opståen og udvikling i de muslimsk dominerede lande, hvor der er demokratisk underskud.

Demokrati er et folkestyre, hvorfor befolkningens opbakning er afgørende for, at det kan opstå og udvikle sig i et land.

Når størstedelen af en befolkning ønsker en demokratisk styreform frem for et autoritært regime, er der alt andet lige en større chance for, at demokrati kan opstå og slå rødder i landet, end hvis det mangler opbakning blandt den almene befolkning.

I studiet finder jeg naturligvis ikke et direkte svar på, hvorvidt demokrati kan opstå i muslimske lande, men det kan give et lille fingerpeg herom.

Sådan gjorde jeg

Mine empiriske fund er baseret på en omfattende komparativ analyse af 52.326 muslimer og kristne fordelt på 56 lande –  vestlige såvel som mellemøstlige.

Individers religiøse tilhørsforhold er målt ved at spørge dem, hvorvidt de tilhører en religion og i så fald hvilken. Her har 31.721 af dem selvangivet, at de er kristne, mens 20.605 af dem er selvangivet muslimer.

For at gøre muslimer og kristne mest muligt sammenlignelige har jeg taget højde for en række eksterne forhold såsom køn, alder, uddannelse, leveforhold og hjemland.

Personer fra de to religionsgrupper bliver dermed sammenlignet med hinanden i forhold til niveauet på deres demokratistøtte, når de er ens på alle nævnte baggrundsfaktorer og befinder sig inden for det samme land.

Støtten til demokrati har jeg målt på en mere indirekte måde, således at personerne skal prioritere en række demokratiske værdier såsom ytringsfrihed højere end mere autoritære værdier som eksempelvis opretholdelse af orden i landet.

Dette mål varierer fra 0 til 1, hvor høje værdier angiver støtte til demokrati. 

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk