Derfor tager mange kvinder (stadig) deres ægtemands efternavn
Et fælles efternavn symboliserer enhed i familien, viser interviews af kvinder i England og Norge.
Navn efternavn ægteskab patriarkat mænd kvinder hustru ægtemand identitet navneforandring tradition kvindefrigørelse ligeberettigelse famile børn

Hvorfor er en skik, som er affødt af kvindens underdanighed overfor manden, stadig så forankret i samfundet?

Hvorfor er en skik, som er affødt af kvindens underdanighed overfor manden, stadig så forankret i samfundet?

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Vores navn er en afgørende del af vores identitet.

Alligevel dropper næsten alle gifte kvinder (knap 90 procent ifølge en spørgeundersøgelse fra 2016) i Storbritannien deres oprindelige efternavn for at tage deres ægtemands.

Undersøgelsen fandt, at selv de yngste kvinder (18 til 34 år) vælger at tage ægtemandens navn. Nogle kvinder tror endda, at det er lovpligtigt.

Det samme mønster kan ses i de fleste vesteuropæiske lande samt USA.

Hustruen var mandens ejendom

Skiftet til mandens navn er en ændring i kvindens identitet, som udspringer af den patriarkalske historie, hvor hustruer ikke havde et efternavn, men blot blev kaldt 'hustru af X'.

Helt op til slutningen af det 19. århundrede var hustruen mandens ejendom, og kvinderne afgav alle rettigheder til både ejendom og børn gennem ægteskabet.

Men hvorfor er en praksis, som er affødt af kvindens underdanighed overfor manden, stadig så forankret i en tid med kvindefrigørelse?

Norge er et interessant sammenligningsgrundlag

I et forsøg på at forstå det interviewede vi i forbindelse med vores forskning kvinder og mænd i England og Norge, der snart skulle giftes, eller som var blevet gift for nylig.

Norge udgør et interessant sammenligningsgrundlag, for selvom landet regelmæssigt stryger ind blandt de fire mest kønsligeberettigede samfund i verden, tager de fleste norske kvinder alligevel mandens efternavn. 

Vi fandt, at patriarkalsk magt stadig er i brug. I eksempelvis England er ægteskabet til tider betinget af, at kvinden tager mandens efternavn.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Nærmest tvunget til at ændre navn

Mandy er et påfaldende eksempel: »Jeg havde faktisk ikke lyst til at ændre navn… men han sagde, at der ikke var nogen grund til at blive gift, hvis jeg ikke tog hans efternavn.«

Ofte bliver mandens navnemæssige forrang taget for givet. Kvinderne i England begrundede det ofte med tradition: 'Det er traditionelt og hævdvundet' (Eleanor). Eller måske føler kvinden, at 'det er det rigtige at gøre' (Lucy).

Jess fortalte, at meningen med hendes bryllup var at 'tage min partners efternavn og holde mine løfter'.

Holdning var langt mindre udbredt i Norge

Vi fandt, at denne holdning var langt mindre udbredt i Norge, hvor de fleste kvinder beholder deres eget efternavn som mellem-efternavn for at bibeholde deres egen identitet. 

Nogle engelske kvinder valgte ikke blot betingelsesløst og uden spørgsmål at tage deres mands efternavn; det var noget, de afventede spændt.

Som Abigail fortæller: »Jeg ser frem til at være hustru og til at ændre mit navn.«

Adele siger, at: »Det er skønt at kunne sige 'ægtemand' og tage en andens navn og kalde sig 'frue'«.

Modvilje mod at miste deres identitet

Bagsiden af den patriarkalske magt er, at nogle kvinder er modvillige mod at miste deres identitet. 

Som Rebecca forklarer: »Jeg vil gerne beholde mit eget navn…. Jeg har brug for at være mig selv, og jeg har ikke lyst til at miste, hvem jeg er.«

I Norge har Caroline det på samme måde: »Jeg er den, jeg er, så jeg har intet behov for at ændre mit navn.«

To norske kvinder, vi talte med, bragte også udtrykkelige feministiske indvendinger på bane. Anna føler, at navneforandringen 'siger en masse om den patriarkalske kultur'.

Oda kritiserer kvinder for ikke at overveje navnets betydning og mænd for den 'mærkværdige' skik at presse deres navn på andre personer.

Den 'gode familie'

Mange personer, som skiftede navn, vaklede mellem maskulin magt og kvindelig modstand, men det ser ud som om, det at tage mandens efternavn er en måde at signalere overfor andre, at det er en ‘god familie’.

Som Claire forklarer: »Jeg vil gerne have, at andre ved, at vi er en familie, og jeg synes, at navnet er en god måde at gøre det på.«

I både Norge og England fandt vi, at et fælles efternavn symboliserede en familieenhed, som hovedsaglig var associeret med at have børn.

Eirin i Norge kæmpede med sin 'indre feminist' og sin ægtemand, som ønskede, at hun tog hans navn, selvom hun ikke følte: »at det var presserende, i hvert fald ikke før vi får børn«. 

Navn efternavn ægteskab patriarkat mænd kvinder hustru ægtemand identitet navneforandring tradition kvindefrigørelse ligeberettigelse familie børn

I både Norge og England fandt forskerne, at et fælles efternavn symboliserede en familieenhed, som hovedsaglig var associeret med at have børn. (Foto: Shutterstock)

Forvirrende for børnene, hvis forældrene har forskellige efternavne?

Det er angiveligt forvirrende for børnene, hvis forældrene har forskellige efternavne. En kvinde, vi talte med, følte, at 'børnene ikke ved, hvor de står'.

Det på trods af at evidens indikerer, at børn overhovedet ikke er i tvivl om, hvem der tilhører deres familie - uanset hvad de hedder til efternavn. Det lader snarere til at være et problem for de voksne.

Nogle kvinder i England følte desuden, at det indikerer mindre engagement i ægteskabet, hvis kvinden ikke ændrer sit navn.

Zoë fortæller: »Jeg synes, at det er en smule som at sige, at jeg ikke rigtig er bundet til dig, hvis man beholder sit eget navn.«

Denne holdning giver nordmændene ikke direkte udtryk for, muligvis som følge af den udbredte skik med at benytte kvindens efternavn som familie-mellemnavn.

Ikke normen

Det er tydeligvis ikke en problemfri, uomtvistelig proces, og der er behov for andres validering.

Det øger sandsynligheden for, at kvinden tager mandens efternavn.

Vores studie fandt endda, at parrene i England kun sjældent overvejer at bruge kvindens efternavn.

Så selvom kvinderne aktivt er involveret i valget af deres navn efter indgåelse af ægteskab, er det stadig normen at tage mandens navn.

Simon Duncan hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk