Annonceinfo

Derfor er Matador så god

Matador er først og fremmest en vanvittigt god historie. Det er derfor, danskerne stadig elsker Matador 34 år efter premieren.

Emner:
Brian Petersen argumenterer for, at den virkelige historie i 'Matador' er kvindernes kamp for selvstændighed på den ene og den anden måde. Her ses en morgenmadsseance med Hr. og Fru Varnæs fra det 21. afsnit af Matador. Det er Maude Varnæs til venstre, spillet af Malene Schwartz, og Hans Christian Varnæs til højre, spillet af Holger Juul Hansen. I mellem dem står kokkepigen Laura spillet af Elin Reimer. (Foto: Bror Bernild/DR)

Matador - Historien om livet i den fiktive provinsby Korsbæk er den mest populære tv-serie i Danmark.

Hvorfor, spørger du?

Den har det højeste antal seere på et enkelt afsnit. I 1985 blev et afsnit af Matador set af over 3,6 millioner seere. Nummer 2? Matador.

3,6 millioner seere er i øvrigt også det højeste seertal nogensinde i Danmark.

Dvd’en er tilsvarende solgt i over 3.600.000 eksemplarer. Før det, blev vhs-versionen af serien solgt i cirka 1.000.000 eksemplarer. Det er flere eksemplarer end nogen anden dansk tv-serie.

Hvert afsnit af serien er blevet set af over 100.000 på DR’s Bonanza-side – enkelte afsnit op mod 400.000 gange. Det gør Matador til Bonanzas mest populære udsendelse.

Nu tager Matador hul på dens syvende rundtur i DR’s manege.

Men hvordan kan det være, at en serie med 34 år på bagen bliver genudsendt for sjette gang, i en tid hvor både tv-branchen og forbrugerne efterspørger mere nyt? Kort sagt; hvorfor er Matador så god?

Matador er gennemført

Fakta

Matador følger livet fra 1929-1947 i den fiktive sjællandske provinsby Korsbæk, som er en sammensmeltning af de to byer Korsør og Holbæk.

Ph.d.-studerende på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet Brian Petersen beskæftiger sig med tv-serier og danske film.

Han forklarer Matadors store folkelige succes og adskillige runder i manegen med, at det er en serie, der er gennemført på alle niveauer.

»Den holder stadig, simpelthen fordi den er knaldgodt skrevet, instrueret og spillet hele vejen igennem,« siger han.

Rent filmteknisk er der kun få ting, der afslører Matadors mange år på bagen.

»I Matador bliver der for eksempel zoomet meget; det gør man ikke i dag. Statisterne i baggrunden mimer; det gør man ikke i dag. Der taler folk sammen, og så skruer man ned for lyden,« siger Brian Petersen.

Men Matador har alt det, der skal til for at instruktør og skuespillere kan brillere. Det er fremragende plotsnedkeri, mener han.

»Rent dramaturgisk er den det bedste, der nogensinde er lavet i Danmark. Det tror jeg, er den gængse holdning,« siger Brian Petersen, og peger blandt andet på, at Matador som den eneste tv-serie er på Danmarks Kulturkanons liste over essentielle milepæle i dansk film.

Matador havde flere forfattere

Brian Petersen forklarer, at en del af æren for Matadors kvaliteter må tilskrives, at den blev skrevet af flere forfattere og at seriens produktionsselskab - Nordisk Film - havde stor erfaring fra produktionen af Huset på Christianshavn.

Dvd-salget af Matador overstiger 3,6 millioner. Her får seriens hovedforfatter, den nu 95-årige journalist, forfatter og manuskriptforfatter Lise Nørgaard, overrakt seksdobbelt platin for det imponerende salg. (Foto: DR)

»Den overordnede handling var lagt på plads af Lise Nørgaard, så der var styr på hovedlinjerne og figurernes udvikling. Men i hver episode var der stadig plads til episodeforfatterens bidrag, og Erik Balling kunne boltre sig som instruktør,« siger han.

I nyere tid har DR’s politik på dramaområdet været, at tv-serier skulle repræsentere ’One Vision’, det vil sige én persons styrende vision.

Typisk har det været hovedforfatterens vision for de lange seriers vedkommende, såsom Forbrydelsen, Rejseholdet, Krøniken, og instruktørens for de kortes, såsom på Riget, Charlot & Charlotte og så videre.

De bedste internationale tv-serier er imidlertid – som Matador og Huset på Christianshavn – skrevet af flere forfattere. I USA er der ofte op til 15 forfattere engageret på en serie.

»Jeg vil mene, at en del af æren for Matadors succes kan tilskrives arbejdsdelingen og samarbejdet mellem forfatterne indbyrdes og instruktøren. Matador er ikke One Vision, Matador er kollektivt værk,« siger han.

Desuden peger Brian Petersen på, at Matador på mange måder minder om en film snarere end en serie. For eksempel varierer afsnittene meget i længde og folkene bag har allesammen erfaring fra filmens verden. Det er blandt andet derfor, at serien er med på Kulturkanonen.

Matador er bygget op i buer

Gode serier er bygget op i buer, som dem man kender fra den såkaldte berettermodel.

Først og fremmest skal der være en seriebue, som er seriens overordnede mål og et udtryk af hele den samlede historie, man vil fortælle.

Fakta

Matador blev sendt første gang i årene 1978-1982. Siden er den blevet vist i 1984, 1989, 1997, 1998 og 2006.

Senest havde serien i gennemsnit 1,5 million seere per afsnit.

Så skal der være en sæsonbue, som skal være en klar og letforståelig målsætning for en hel sæson.

Endelig skal der være en episodebue, som er et udtryk for, hvor et enkelt – nogle gange to – afsnit skal lede seeren hen.

Brian Petersen fortæller, at Matadors forfattere har lagt en helt klar rute for seriens forløb, og så har de fulgt den, men med plads til enkelte afstikkere. Det har været medvirkende til Matadors succes.

Danmarks Radio har siden forsøgt at gøre Matador kunststykket efter med serier som Bryggeren og Krøniken, men her får man indtryk af, at man har kæret sig mere om tidsbilledet end om dramaet, ifølge Brian Petersen.

»Disse serier er mere slappe i deres fortællestruktur og mangler den røde tråd og nerve, der kendetegner Matador,« siger han.

Kvindekampen giver Matador nerve

Mange tror, at det er Mads Skjern, og historien om opbygningen af hans dameekviperingsfirma, der er den primære storyline i Matador. Men det er ikke rigtigt, mener Brian Petersen.

»Det er Maude Varnæs som er den centrale figur. Hun udvikler sig fra en overfølsom overklassefrue til en frigjort og voksen kvinde, der redder den jødiske Hr. Stein til Sverige,« siger han.

Men andre kvinders historie er også i fokus. Stuepigen Agnes bliver selvstændig, og ender med at blive Mads Skjerns partner, mens kokkepigen Laura bliver ved sin læst.

Fakta

Matadors forfattere er: Lise Nørgaard, Paul Hammerich, Karen Smith og Louis Petersen.

»En anden kontrastfigurer finder vi i Ingeborg Skjern, der langt hen af vejen underlægger sig sin umulige mand, indtil hun – for sent – siger fra.« forklarer han.

Lise Nørgaards bidrag til Matador

»Kvindekampen er Lise Nørgaards tydelige bidrag til serien. Kvindernes kamp er et helt centralt tema, men selvfølgelig er der også meget andet at komme efter, blandt andet nogle helt vidunderlige bifigurer og sidehandlinger, der er blevet en del af vores fælles kulturarv,« siger Brian Petersen.

Mads Skjern er den igangsættende kraft, der vender op og ned på samfundsordenen i Korsbæk. Måske ikke uden symbolik flytter han ind over for Maude Varnæs og virker som hendes modpol.

Mens hun går fra at være en forstokket aristokrat til at være et godt menneske, gennemgår han den modsatte udvikling, og han ender med at blive en bitter og afstumpet mand. 

Dét overordnede tema præger hele serien og giver den nerve, som mange andre serier mangler.

Er Matador den bedste danske serie nogensinde?

Matador er fra en tid, hvor en tv-serie for alvor kunne samle befolkningen, først og fremmest fordi vi kun havde én tv-kanal.

»Mange af de oprindelige tv-seere har et nostalgisk forhold til serien, mens nye generationer har stiftet bekendtskab med den ved hver genudsendelse. Det er måske særligt attraktivt på den måde at kunne samles rundt om et stykke fiktion i dag, hvor hovedtendensen er nicheserier med langt smallere appel,« siger Brian Petersen.

Og her har Matador opnået en velfortjent særstatus. Den har stået distancen modsat mange andre tv-serier, der engang lagde gaderne øde.

Brian Petersen tør ikke gisne om, hvorvidt vi nogensinde kommer til at se en dansk tv-serie, der opnår samme status som Matador.

»Men det skal vi blive ved med at tro på,« siger han.

Matador.

Artiklen om Matador er rigtig god og ingen tvivl om at det fra lise Nørgårds side, handler meget om at vise hvordan kvinderne udvikler sig igennem serien.
Men jeg syntes at forfatteren mangler to meget vigtige kvindefigurer i artiklen: Elisabeth og Katrine.
Elisabeth som repræsenterer den "intellektuelle kvinde" og Katrine som repræsenterer den "jordbundne" gæve husmandskvinde.
To vigtige karakterer i serien.

Brian Haurholm

Nej, der var INGEN sammenhold fra Det Radikale Venstre med resten af befolkningen under besættelsen.

De Radikale slikkede nazisterne et vist sted under besættelsen, og var også dem, der fordømte - og stak i enkelte tilfælde personer - den gryende modstandsbevægelse!

Og alle her i landet holdt sgutte sammen "i nødens stund".

Mange lukrerede på besættelsen, b.la fra landbruget, hvoraf mange af disse var radikale eller havde et radikalt sindelag.

Så Lone Nørgaard skjuler bevidst De Radikales ageren under besættelsen i Matador ved at gøre den radikale doktor Hansen til en fædrelandskærlig frihedskæmper.

Det kalder jeg historieforfalskning.

De Radikale har aldrig, og vil aldrig Danmark!!

Men bortset fra "skønmaleriet" af en radikal, er Matador skam stadig seværdig, for som skrevet, viser Matador en del dyder som desværre i dag, er stærkt på retur i den i dag meget blandet kulturelle befolkning her i landet.

De gode, i det store og hele hyggelige tider som Matador viser, er i dag en saga blot!

Det er vel derfor Matador stadig er så populær - en oplevelse fra dengang Danmark stadig var til at overskue.

"Mor" til Matador...

Johan Sparre.

Uanset politisk overbevisning, så er det sammenholdet, mellem mennesker, der berøres af en besættelse fra udefra kommende magter, der er essensen i historien.
Om de er ( V , S , R , eller af anden politik ) , betyder intet i denne sammenhæng, da det er mennesker vi har med at gøre, og ikke politikere.

Du kan så kalde det historieforfalskning, eller hvad du vil, men "moralen" er jo, at alle holder sammen i ( nødens stund / besættelsen )...... !

M.h.t. offentlig "forsørgelse", har det altid eksisteret, på den ene eller det andet plan, også uanset køn. !

Men er da enig med dig i at det er "lidt" anderledes, end virkeligheden måske var.

"Mor" til Matador...

...Lise Nørgaard, er radikal af sindelag. Det afspejler sig ved, at den radikale doktor Hansen i Matador er modstandsmand i sidste periode af besættelsen - den periode man vidste tyskerne ville tabe.

Her går doktor Hansen stik mod sit radikale partis politik som var samarbejde med besættelsesstyrkerne af landet.

I virkelighedens verden var der vist ingen radikale der var modstandsfolk under besættelsen.

Det Radikale Venstre havde et meget nært samarbejde med nazisterne under besættelsen.

Men trods denne historieforfalskning, er Matador skam stadigvæk forståelig populær: Vi ser et Danmark i en svunden tid hvor ansvar, ligeværdighed, social sindelag, arbejdsomhed (arbejdssky personer var ikke på offentlig forsørgelse), humor etc. Grundværdier som vi opfatter som positive, men hvor disse grundværdier desværre er på retur i dagens Danmark.

TV serier.

Der er ingen tvivl om at Matador, appellerer til et meget bredt publikum.

Folkelighed, sammenhold, og i sidste ende alle for en og en for alle.
Den er så godt lavet, at selv om jeg har set den flere end 10 gange,
kan jeg stadig finde nye vinkler, til både det ene og det andet, som jeg ikke så tidligere.

Den er fra en tid før jeg blev født, ( 1954 ) , og selv om skolen, da jeg kom så langt, lærte os lidt om den verdenskrig, kan man finde personer og andet, som i den grad forandrer det syn, som nogle af vores lærer havde på krigen, og alligevel kan man stadig være patriot nok, til selv at forstå, hvorfor modstandsfolkene gjorde som de gjorde.
Jeg glædes over serien hver gang den bliver vist, og eller skal jeg nok få set den, indimellem, for at få mit "behov" dækket.

Vi vil nok ikke få skuespillere af den format, som de der optrådte i den serie,
så R.I.P. til de der ikke er mere, og god vind til de der er endnu.

Iværksætteri

Jeg bliver utrolig inspireret af at se Matador. Jeg synes et eller andet sted, at Matador er et billede på iværksætteri og iværksætterkultur. Viljen til at skabe og forandre. Det synes jeg serien fanger enormt godt, og det tror jeg mange, inklusiv mig selv, bliver inspireret af. Derfor er Matador så god for mig!

Også jeg ynder at gense Matador

Der er danskhed og dansk hygge i Korsbæk, og trods den tilsyneladende klasseforskel, er det tydeligt, at hver "klasse" tilhører den samme stamme - den danske.

Og så er Matador jo uden dette miskmask af "kulturberigende" elementer som mange danske film i dag viser os med dertilhørende tvister og komplikationer, og helst med lidt kriminalitet.

Det gider folk ikke se - derfor er det en lise at se en film, hvor handlingen foregår i et Danmark, dengang det var trygt at leve i landet.

Re: Matador

Et af de ting der gør at Matador er populær er at Matador er skrævet på et niveau hvor alle kan være med, nogen vil kalde det for 'nede på jorden niveau'.

Jeg har forsøgt at se nogle af de nye danske samt udlandske serier, men de fleste er ikke skrevet i et niveau hvor alle kan være med.

Det vi mangler er serier der er skrevet på et niveau hvor alle kan være med, desuden mangler vi også nogle skuespillere som også kan matche det nivaeu som f.eks. Ove sprogøe, Dirch Passer, Ghita Nørby, o.s.v.

Seneste fra Kultur & Samfund

Grønlandske stemmer

Bo Albrechtsen, museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, drømmer om at få et naturhistorisk museum i Grønland.

Tema om fremtiden for grønlandsk forskning

Det læser andre lige nu

Abonner på vores nyhedsbrev

Når du tilmelder dig, deltager du i konkurrencen om lækre præmier.

Seneste blogindlæg